завжди свіжі новини

Україна

Порошенко про Лук’яненка: він був символом незламності українського духу

Президент України Петро Порошенко висловив співчуття у зв’язку зі смертю українського політв’язня, дисидента і колишнього народного депутата України Левка Лук’яненка.

«Смерть вирвала у нас того, хто був живим символом незламності українського духу, хто виборов нам Незалежність України у ХХ сторіччі – Левка Лук’яненка. Його не зламали радянські концтабори, не налякала нинішня російська агресія. Він передав нам головний вогонь свого життя – любов до України. Він з когорти справжніх Героїв! А вони не вмирають. Вічна пам’ять», – написав президент у Facebook.

Левко Лук’яненко помер 7 липня в лікарні в Києві після тривалої хвороби. Про це Радіо Свобода повідомила його дружина.

Раніше про те, що Лук’яненко потрапив до реанімації, повідомляв екс-народний депутат Володимир Яворівський.

Левко Лук’яненко – дисидент, співзасновник Української гельсінської групи, народний депутат чотирьох скликань Верховної Ради. Удостоєний звання Герой України.

Лук’яненко народився 24 серпня 1928 року в селі Хрипівка Чернігівської області. Через підпільну антирадянську діяльність у травні 1961 року Львівський обласний суд засудив Лук’яненка до розстрілу, проте через 72 доби Верховний Суд замінив розстріл 15-ма роками позбавлення волі. Кару відбував у Мордовії.

 

 

 

На цю тему:

Левко Лук’яненко про безперервніть боротьби України за незалежність​

«Україна рухається до революції» – Левко Лук’яненко

Кримінальні злочинці чи політичні в’язні?​

Чи може бути толерантною нова політична еліта?

 

Українське дисиденство – це була правдива і зріла опозиція

your ads here!

залишити коментар: