завжди свіжі новини

Корупція

Після розслідування «Схем» Антимонопольний комітет оштрафував компанії, що нечесно розіграли два родовища газу

Антимонопольний комітет України оштрафував компанії ТОВ «Нафтогазенергопром» та ТОВ «Укргаздоб» за нечесну конкуренцію під час конкурсу на доступ до родовищ газу на Харківщині, використавши в якості доказів факти, про які розповіли журналісти «Схем» у своєму розслідуванні «Надра з молотка».

В АМКУ визнали винними компанії у спотворенні результатів аукціону Державної служби геології та надр України, на якому продавали спецдозволи на користування ділянками надр Мурафинської та Південно-Кисівської площ у Харківській області. За наслідками «Нафтогазенергопром» отримало штраф понад 80 тисяч гривень, а «Укргаздоб» – понад 26 тисяч. 

Третя компанія, яка була визнана винною у нечесному аукціоні, – ТОВ «Компанія «Нафта і газ» – припинила діяльність на початку 2018 року. 

На аукціон подалися ці три фірми і ТОВ «Ютекснафтогаз», чию заявку комітет Держгеонадр відхилив.

АМКУ встановив, що фірми «Нафта і газ» і «Нафтогазенергопром» зареєстровані в один день, а заявником на реєстрацію була одна і та ж особа.

Водночас, власниками «Укргаздоб» та «Нафтогазенергопром» станом на 1 серпня 2016 року були одні і ті ж особи, а компанія була розташована за однією адресою в Харкові.

Щоб довести факт перемовин між компаніями-учасницями тендеру, АМКУ послався на розслідування «Схем», у якому журналістка Катерина Каплюк зафіксувала, як представники «Нафтогазенергопрому» та «Нафти і газу» спілкуються і спільно готують документи перед аукціоном. 

«Перед аукціоном «Схеми» зафільмували, як представники цих двох нібито конкуруючих фірм поруч перебирають документи за рогом від місця проведення заходу. Невдовзі вони спокійно розіграють між собою газову площу», – йдеться у розслідуванні.

АМКУ використала для доказів також матеріал видання «Дзеркало тижня» «Кому відходять надра», у якому журналістка Ганна Люта підтвердила факт спілкування нібито конкурентів аукціону. 

Як повідомляло видання «Наші гроші», у квітні 2018 року Держгеонадра видала «Нафтогазенергопрому» спецдозвіл на видобування сланцевого газу Мурафинської площі. На той момент і сьогодні бенефіціаром компанії через кіпрський офшор «Мурафінська Інвестмент Компані Лтд» є бізнесмен Геннадій Буткевич, один з власників великої мережі супермаркетів «АТБ».

             

залишити коментар: