завжди свіжі новини

Всі новини

Ахметов вимагає в українців більше грошей за вугілля, щоб виплачувати свої доларові кредити

ахметова на нари

Який сценарій і навіщо розігрує найбагатша людина України і чи піде держава у нього на поводу

Буквально минулого місяця країна спостерігала за конфліктом, що розгорнувся між владою і олігархом, колишнім губернатором Дніпропетровської області Ігорем Коломойським. Тепер в країні розігрується нова драма. Цього разу головну роль у серіалі про незговірливих олігархів грає інший впливовий бізнесмен – Рінат Ахметов.

Почалося все цілком мирно – у вівторок, 21 квітня, в Києві відбувся з’їзд шахтарів України. Делегати розкритикували центральну владу, особливо міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина, з вини якого держава нібито заборгувала шахтарям близько 500 млн грн зарплати, а багато державних шахт планується закрити.

Вже наступного дня, розсудивши, що належної реакції не було, більше 1 тис. шахтарів влаштували акцію протесту біля будівлі Адміністрації президента. Потім вони пройшли маршем до будівель Верховної Ради, Кабінету міністрів та Міністерства енергетики. Головною вимогою звучало звільнення Демчишина та виплата заборгованості по зарплаті.

Примітно, що виплатити заборгованості по зарплаті вимагають переважно працівники приватних шахт енергетичного холдингу ДТЕК, що належить Ахметову.

Політики з коаліції швидко знайшли пояснення цієї нестиковки. Сьогодні, 24 квітня, депутат Мустафа Найєм (Блок Петра Порошенка) оприлюднив так званий план «Фортеця», який опинився в його розпорядженні.

Згідно з документом, масові протести шахтарів – це частина плану Ахметова, який за допомогою робочих намагається зберегти своє монопольне становище на українському ринку вугілля. Більш того, олігарх нібито намагається змусити державу погодитися на підвищення ціни на вугілля з 1100 грн/тонну до 1500 грн/тонну.

«Фактично, ДТЕК вимагає у держави враховувати своє вугілля за завищеною ціною, щоб мати кошти для виплати відсотків за своїми доларовими кредитами і компенсації зростання курсу долара. Щоб було зрозуміліше: кредитний портфель ДТЕК складає $3 млрд», – прокоментував документ Найєм.

Проблеми у холдингу Ахметова дійсно серйозні. У березні міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings поставило ДТЕК діагноз «неминучий дефолт».

Обслуговування кредитів холдингу ускладнила девальвація і втрата частини активів, що перебувають у зоні АТО. У 2014 році в порівнянні з минулим роком видобуток вугілля скоротився на 10,4%. За підсумками минулого року чистий збиток ДТЕК склав 19,7 млрд грн – проти 2,98 млрд грн чистого прибутку в 2013-му.

Втім, в ДТЕК запевняють, що не мають до шахтарських протестів жодного стосунку. «Це ні що інше, як бажання перекласти відповідальність за серйозну кризу в енергетичній галузі на приватну компанію і спроба чиновників уникнути відповідальності за бездумну політику щодо вугільників та енергетиків», – обурюються в компанії.

Заперечує причетність Ахметова до протестів і Михайло Волинець, голова Незалежної профспілки гірників України, що останнім часом активно публічно опонує міністру енергетики Демчишину. «Нас звинувачують, що нас фінансує Ахметов, ну нехай звинувачують. Мустафа не виходив до людей, не цікавився, що їм потрібно. Це нерозумно і непрофесійно. Так чинять незрілі політики. У нас на з’їзді представники ДТЕК взагалі були в меншості», – заявив Волинець.

Шахтарі, стверджує він, мають намір страйкувати до кінця. 27-28 квітня вони збираються передати владі резолюцію з’їзду з вимогою відправити у відставку Демчишина і вирішити проблеми вугільної галузі. «Всі знають, що навіть тим, кому поки платять зарплату, скоро платити перестануть, доведуть до того, що наприкінці року не буде електрики. Але все ще можна змінити. Тому ми залишимося в Києві, а в понеділок-вівторок приїдуть ще нові люди», – обіцяє Волинець.

Цікаво, що інформаційні вкидання про загрозу зникнення електрики та банкрутство вугільної промисловості в цілому пропонує активно використовувати план “Фортеця”, представлений Найємом. “Ключова теза: якщо не вжити термінових заходів, з електроенергією відбудеться те, що взимку з доларом – вона просто зникне”, – йдеться в документі.

Володимир Омельченко, директор енергетичних програм Центру Разумкова, впевнений, що зміна керівництва Міненерго ДТЕК не допоможе. «Питання не в тому, хто міністр, питання в самій компанії. Вона формувалася, в першу чергу, як монопольна структура, жорстко інтегрована з колишньою владою. Без такої жорсткої інтеграції ця компанія по суті існувати нездатна. Якщо ця компанія не змінить підхід до розвитку, вона буде просто нездатна вижити», – вважає експерт.

Застерігає Ахметова від розгойдування ситуації й Олексій Гарань, професор кафедри політології Києво-Могилянської академії.

«Лінія, яку проводить Ахметов, дуже небезпечна. Він, очевидно, хоче зберегти свої позиції монополіста на ринку поставок вугілля. Потрібно ставити олігархів на місце, тим більше Ахметова – людини, що вела подвійну гру за подій в Донбасі», – каже політолог.

На його думку, влада повинна діяти принципово по закону. Це буде свідченням того, що інцидент з Коломойським – не випадковий епізод, а політика, що стосується всіх. «Принциповість повинні проявити і президент, і прем’єр. Тим більше, якщо врахувати, що відносно прем’єра є певні обвинувачення [у лояльності до Ахметова]», – підкреслює Гарань.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ads here!

залишити коментар: