завжди свіжі новини

Всі новини

В Україні проходить мода на найдешевші квартири – у Києві вже є квартири за $19000

Ціни на квартири падають

В Україні проходить мода на найдешевші (однокімнатні) квартири. Якщо колись за ними полювали, вишукуючи самі малобюджетні варіанти, то тепер – ні.

«Півтора роки тому квартирами площею до 50 кв. м цікавилися дві третини відвідувачів нашого порталу, зараз – 31%. За той же час зросла з 24 до 37% кількість переглядів квартир площею 50-80 кв. м», – повідомила нам директор з маркетингу Світлана Артюхова.

Зміна переваг, вважають експерти, свідчить про повернення здорового попиту, тимчасово витісненого бажаючими врятувати забрані з банків депозити (вкладників, які перекладали гроші з рахунків в квадратні метри).

При цьому, зросла час активності оголошення: від розміщення до моменту продажу, корекції ціни або зняття з бази. Як і раніше найменше очікують своєї долі однокімнатні квартири – 95 днів, але в порівнянні з минулим роком цей період зріс майже на два тижні. Двушки продаються в середньому 108 днів (було 96), а троячки – 122 (105) дня.

«Одночасно ми бачимо зростання на 60% кількості переглядів. Покупець довше шукає квартиру, розглядаючи більшу кількість пропозицій», – пояснює Артюхова.

За спостереженнями директора АН Олексія Холмецького, хороші квартири за адекватною ціною продаються за два-три тижні.

«Адекватна ціна – це ціна аналогічної квартири, за яку її продали не більше як місяць тому», – пояснює він. Зараз ринковими в Києві вважають ціни квадрата в однушках до 950 у. е. за квадратний метр, в двокімнатних та трикімнатних квартирах – 850-900 у.е.

В цілому в березні ринок столичної нерухомості почав поступово оживати в порівнянні з абсолютно провальним лютим. Як нам повідомили, за минулий місяць у столиці було продано 477 квартир: 226 – в новобудовах та 251 – на вторинному ринку. Це на третину більше, ніж за останній зимовий місяць (тоді у всьому місті реалізували лише 367 квартир).

«Підвищення активності ринку в цілому пояснюється стабілізацією вітчизняної валюти. У березні споживчий попит змістився на вторинний ринок вперше за півтора року, починаючи з вересня 2013-го», – пояснив ситуацію аналітик Сергій Костецький.

Ще одна нова тенденція – люди, які до недавнього часу активно скуповували новобудови, знову стали повертатися на вторинний ринок. Інтерес до первинці став падати через зниження її надійності. Як писалa ПравдаUA, у більш ніж 40 проектах столична влада виявили порушення в дозвільній документації, а це підвищує ймовірність їх перетворення в довгобуди і знижує довіру до новобудов в цілому.

Тобто б/у житло розглядається потенційними покупцями як менш ризиковане вкладення, хоча ціна квадрата на вторинному ринку істотно вище. Так, за даними АН, на кінець березня середня гривнева ціна квадрата на первинному ринку становила 25,4 тис. грн, а на вторинному – 39,5 тис. грн, тобто готове житло дорожче новобудов в півтора рази. Правда, в найдешевшому сегменті розліт цін вже не так помітний: вторинка – 23 тис. грн / кв. м, первинка – 16,8 тис. грн / кв. м (37%).

Варто відзначити, що квадрати в новобудовах будуть дорожчати і далі через зростання цін на будматеріали і комуналку. «У березні ціни на первинку зросли на 20%, до літа вони піднімуться ще на 20-30%», – прогнозує Сергій Костецький.

А вторинне житло, навпаки, завдяки зміцненню гривні подешевшало не тільки в доларі (на 2,3%, до $1,68 тис. / кв. м), а й у гривні – на 23,7%, до 39,5 тис. грн / кв. м. Причому, за даними АН, економ-клас знижував ціни швидше (на 3,1%, до $984 / кв. м), а дорогий сегмент втратив у березні всього 1,3% і коштує в середньому $2,7 тис./кв.м.

Люди зараз не готові витрачати на вторинне житло великі суми і раніше, цікавляться економ-варіантами. «З вересня 2013-го по березень 2015-го кількість запитів на квартири за ціною від 20 до 40 тис. доларів зросла практично вдвічі», – зазначила Світлана Артюхова. Але за ці гроші люди розраховують придбати не крихітні квартирки, а житло побільше: спостерігається падіння кількості пошукових запитів на малогабаритні квартири площею від 30 до 50 кв. м і збільшення попиту на квартири більшою площею.

І пропозицій у цьому сегменті вистачає. За 25-30 тис. у.о. можна без проблем знайти однушку в будь-якому з районів, а якщо постаратися, то знайдеться і двокімнатна квартира. «Наприклад, до 30 тис. у.о. можна знайти двушку на Відрадному – 36 кв.м на першому або останньому поверсі, – наводить приклади експерт ринку нерухомості Ірина Луханіна. – За ті ж гроші можна знайти однушку в середніх поверхах де-небудь на Нивках або Святошино».

На Чоколівці гостинка з великою кімнатою 18 кв.м і балконом обійдеться приблизно в 30 тис. у.о., з кімнатами в 12-14 кв.м можна підшукати і за 25 тис. у.о. Таке житло користується попитом з боку майбутніх орендодавців: знімаючи валютні депозити з рахунків, багато українців знову стали інвестувати в метри. Причому не просто в об’єкти під перепродаж у майбутньому, а й в житло, яке може приносити постійний дохід. Вони рідко готові багато вкладати в куплені квартири – зазвичай обмежуються косметичним ремонтом. Ще одна категорія покупців дешевого житла в Києві – люди, які відразу вселяються (як молоді сім’ї, так і студенти).

«Дуже багато гостинок пропонують вже з ремонтом, з продуманим студійним простором. Це гарне молодіжне житло. Такий формат відмінно здається в оренду за 5-6 тис. грн на місяць», – розповідає Луханіна.

Але багато шукають і знаходять квартири подешевше. «До мене приходить покупець з 20 тисячами і каже: «Знайдіть мені хороше житло». Зараз це або малометражні готельки, наприклад, на ДВРЗ, або терміновий продаж. А вже до літа, швидше за все, за $20 можна буде купити повноцінну однушку», – вважає заступник директора АН Олег Плахотнюк.

Після провального лютого, коли відбувся різкий спад продажів на ринку нерухомості, власники житла стали гнучкішими з точки зору фіксації цін.

«Продавці вторинного ринку нерухомості Києва все ще продовжують оцінювати свої об’єкти в доларах, проте для однокімнатних квартир характерне «ментальне зрушення» в розумінні ринку: 13,3% продавців спочатку формують ціну в гривні», – повідомила Артюхова. Серед продавців двокімнатних квартир таких майже 10%.

Втім, більшість експертів вважають, що масовим такий перехід не буде, поки курс української валюти знову не стане стабільним.

Проте фіксація ціни в гривні приваблює потенційних покупців саме до таких пропозицій, оскільки вони можуть робити вибір, не стежачи за коливаннями курсу, вважають ріелтори. Крім того, багатьом продавцям необхідна саме гривнева маса, щоб оплатити власну покупку житла в новобудові. «До речі, це прискорює угоду, адже не треба шукати способів подвійної конвертації в долари», – зазначив Олексій Холмецкий.

Доларові ціни будуть знижуватися як мінімум до кінця року, вважає Віктор Несін. За його спостереженнями, покупцям під час торгу вже зараз вдається збивати ціну на 15-25%.

Наприклад, двушка-хрущовка навпроти Голосіївського парку, яка була виставлена ​​за 60 тис. у.о., пішла недавно за 48 тис. у.о. «А минулої весни подібну ще можна було продати за $100 тис., тобто ми вже бачимо падіння доларових цін удвічі», – підкреслює Несін.

Ірина Луханіна очікує, що в разі стабілізації гривні доларові ціни до кінця року можуть досягти і 500 у.о. за квадрат, тобто просісти ще на третину. «У квартирах з великою площею вартість квадрата може знизитися і до 500 у.о., в двушках – до 650, в однокімнатних як самих ліквідних – до 750-800 у.о. за квадрат», – спрогнозувала Ірина Луханіна.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ads here!

залишити коментар: