завжди свіжі новини

Всі новини

Збитки українських банків у січні-березні 2015 року зросли в 8,1 рази в порівнянні з відповідним періодом 2014 року

Збитки банків

Збиток діючих українських банків у січні-березні 2015 року зріс в 8,1 рази в порівнянні з відповідним періодом 2014 року і склав 16,2 млрд грн, повідомив Національний банк України (НБУ) на веб-сайті.

“Збитки функціонуючих банків у першому кварталі 2015 склали 16,2 млрд грн. В цілому з початку року банки України зазнали значних збитків (80,9 млрд грн), 80% з них були сформовані неплатоспроможними банками, в яких діють введені Фондом гарантування вкладів фізичних осіб тимчасові адміністрації “, – йдеться в повідомленні.

Згідно з повідомленням, так, сукупний збиток неплатоспроможних банків “Надра”, Дельта Банку та Імексбанку склав майже 60 млрд грн.

Як зазначає регулятор, негативний фінансовий результат банків сформувався, насамперед, за рахунок істотних обсягів відрахувань у резерви під можливі втрати від активних операцій.

“За перший квартал цього року відрахування в резерви в 7,2 рази перевищили їх обсяги за відповідний період минулого року. Основний обсяг резервів був сформований у лютому. У березні на тлі стабілізації на валютному ринку темпи нарощування відрахувань в резерви сповільнилися”, – йдеться в повідомленні.

Згідно з повідомленням, зниження якості кредитного портфеля, негативний ефект від зниження курсу гривні, ризикова політика банків і недостатня капіталізація викликали необхідність здійснення комплексу стабілізаційних заходів і очищення банківської системи від недобросовісних банків. У зв’язку з цим банки отримали уніфіковані правила організації системи внутрішнього контролю, спрямовані на підвищення якості системи управління банківськими ризиками.

“Банки мають здійснити належну оцінку ризику невиконання зобов’язань контрагентами і сформувати в повному обсязі резерви для відшкодування можливих втрат. Банки, в діяльності яких є порушення, повинні розробити та подати до Національного банку детальний план виконання зобов’язань щодо їх усунення, розглянути можливі шляхи підвищення капіталізації банків та покращення якості їх активів “, – йдеться в повідомленні.

Згідно з повідомленням, НБУ здійснює моніторинг ситуації щодо виконання банками цих рішень. За словами першого заступника голови НБУ Олександра Писарука, особлива увага приділяється великим банкам, які піддаються значним ризикам через масштаби діяльності.

“Ми починаємо діагностичне обстеження двадцяти найбільших за обсягом активів банків, результатом якого стане рішення про необхідну докапіталізацію і зниження ризиків операцій з пов’язаними особами. Це збалансує роботу банків і сприятиме відновленню їх рентабельності”, – цитує прес-служба А.Писарука.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ads here!

залишити коментар: