завжди свіжі новини

Всі новини

Приблизно 250 тисяч людей попросили громадянство Ліберленда, Газпром, Кличко – огляд зарубіжних ЗМІ

Зарубіжні ЗМІ

Приблизно 250 тисяч людей попросили громадянство Ліберленда менш ніж за 2 тижні, заявив Віт Едличка – президент Ліберленду.

Деяких потенційних ліберлендців, можливо, очікує шок. Почнемо з того, що на момент написання цієї статті не було ясно, чи існує взагалі країна, громадянство якої вони просять.

Якщо так, то вона стане новітньою державою Європи.

Едличка проголосив Вільну республіку Ліберленд незалежною державою 13 квітня. Чеський політик, який відомий своїми євроскептичними, лібертаріанськими поглядами, претендує на спірну територію між Хорватією та Сербією для заснування держави.

Передбачувана держава стане раєм для лібертаріанців. Податки в Ліберленді можна буде платити за бажанням, а влада держави буде жорстко обмежена, заявив Едличка міжнародній пресі.

На сайті кожен може попросити громадянство, за умови, що у нього немає кримінального чи “комуністичного, нацистського чи якогось іншого екстремістського минулого”.

Едличка – далеко не перша людина, що проголосила власну “мікродержаву”, до цього було проголошення жителем Віргінії королівства Північного Судану між Суданом і Єгиптом і “відокремлений від Великобританії” в 1967 році Сіленд, розташований на буровій платформі в Північному морі.

Наскільки можна говорити про Ліберленд всерйоз, зараз невідомо.

Коли група журналістів спробувала відвідати нову державу минулого тижня, їх зупинили хорватські прикордонники. Сказали, що прапор Ліберленду, піднятий на цьому місці, зняли.

Хорватія і Сербія не зробили публічних заяв про свого нового сусіда.

—–

У середу європейські регулятори звинуватили “Газпром” у зловживанні його пануванням на ринках газу. Цей крок рівносильний прямому виклику на адресу офіційної Москви.

Маргрет Вестагер, єврокомісар у справах конкуренції, постаралася представити цю проблему в контексті бізнесу. Але ця справа неминуче стане іспитом на геополітичну волю, якщо врахувати тертя між Росією і Заходом через причетність Кремля до української кризи.

“Газпром” в своїй заяві постарався перенести проблему в площину міжнародних відносин. Він дав зрозуміти, що на нього не поширюється антимонопольна юрисдикція ЄС, оскільки його контрольний пакет належить державі. Із заяви “Газпрому” випливає, що він фактично є гілкою російського уряду.

На погляд багатьох експертів, в плані антимонопольного законодавства Єврокомісія має переваги в цій суперечці, а також потужні економічні важелі.

ЄС має більше можливостей для спору з “Газпромом”, ніж раніше. Так, в кінці десятиліття розгорнеться видобуток газу в Азербайджані. Якщо з Ірану будуть зняті санкції, почне надходити й іранський газ. ЄС, мабуть, має намір обмежити позицію “Газпрому”, і це в його силах.

Теоретично “Газпром” можуть оштрафувати на 10 млрд євро з гаком. Але ще більшу тривогу викликає у “Газпрому” перспектива, що його змусять допускати більше конкуренції.

Один з небагатьох потенційних козирів “Газпрому” – відмова від нових контрактів з європейськими клієнтами, але тим самим він тільки нашкодить собі, бажаючи нашкодити іншому.

Як би там не було, “Газпром” заявив, що вважає претензії Єврокомісії необґрунтованими і суворо дотримується всіх норм міжнародного права і законодавств національних держав.

Крок регулятора ЄС – прямий виклик економічній і геополітичній стратегії президента Путіна, оскільки в потенціалі він обмежить здатність Росії встановлювати пільгові ціни для одних покупців і карально-високі для інших.

—–

Папа Франциск прийняв у Ватикані призначеного Парижем три місяці тому Лорана Стефаніні і в особистій бесіді підтвердив йому відмову акредитувати його у Ватикані.

55-річний Стефаніні, віруючий католик, вкрай компетентний для цієї ролі, є геєм.

5 січня французький уряд зробив свій вибір на користь Стефаніні, людини виняткової культури, призначеного Ніколя Саркозі главою протоколу Єлисейського палацу. Франсуа Олланд зберіг за Стефаніні цю посаду.

У період з 2001 по 2005 рік Стефаніні був другою особою в посольстві Франції у Ватикані, потім був радником з релігійних справ у МЗС Франції. Стефаніні здавався ідеальним кандидатом.

Однак його гомосексуальність стала вирішальною перешкодою: Ватикан не відповідав на подання Парижа, обравши мовчання, рівнозначне відмові. З 1 березня французьке посольство при Святому престолі виявилося без посла.

В суботу понтифік прийняв без зайвого шуму Стефаніні, пояснивши йому, що не має нічого проти нього, але негативно ставиться до одностатевих шлюбів і методів Єлисейського палацу, який намагався натиснути на Папу.

Що стосується Єлисейського палацу, то він, як здається, вже готовий вибрати іншого кандидата, але поки продовжує вважати призначення Стефаніні справою принципу.

—–

Сім років тому Володимир Кличко востаннє провів свій боксерський поєдинок в залі легендарного Медісон-Сквер-Гарден. Після цього бою на його адресу посипалися звинувачення, і тоді склалося враження, що Сполучені Штати залишаться для Кличка одноразовою пригодою.

Різку критику в американських засобах масової інформації після закінчення його останнього виступу в Нью-Йорку Володимир Кличко не забув. Сім років пройшло з того часу, як цей чемпіон світу переміг росіянина Султана Ібрагімова.

Своєю переконливою перемогою за очками українець залишив глядачів абсолютно байдужими. Вони прийшли для того, щоб побачити нокаутуючий удар. А стали свідками стомлюючої тактичної дуелі.

Після цього місцеві газети стали його висміювати і називати «snoozer», тобто «напівсонним» (від англ. Snooze – дрімати, клювати носом).

«Реакція була витверезною», – згадує Кличко. Після цього розчарований українець повернувся до Німеччини. Будь-якому боксеру складно зробити собі ім’я в країні необмежених можливостей, якщо він лише час від часу з’являється там на рингу.

Після всіх образ склалося враження, що Сполучені Штати для Кличка залишаться одноразовою пригодою. Він і сам не вірив у те, що він ще раз зможе як боксер опинитися в світлі прожекторів на рингу в «Великому яблуці».

Однак в 39 років, в досить поважному віці для боксера, він повертається на цю саму знамениту арену в світі.

Це повернення стало можливим в результаті дій платного телеканалу HBO, який уклав з Кличком контракт на проведення трьох поєдинків. Скептично налаштованим представникам цього нью-йоркського телеканалу здалася вражаючою триваюча з 2004 року безперервна серія з 21 перемоги і 17 захистів титулів. До того ж у Сполучених Штатах бої боксерів-важкоатлетів після багатьох років перебування в стані заціпеніння знову почали подавати ознаки життя.

У американців з січня цього року є 29-річний Деонтей Уайлдер з міста Тускалуса, штат Алабама, який після восьми позбавлених титулів років став чемпіоном світу. Всі із задоволенням подивилися б бій чемпіона за версією Всесвітньої боксерської ради (WBC) проти Кличка, який є володарем чемпіонських титулів за версією трьох інших всесвітніх боксерських організацій (WBA, WBO і IBF).

Однак перш ніж ця дуель стане можливою, Кличко повинен вранці в неділю прибрати зі шляху земляка Уайлдера Брайанта Дженнінгса.

У нормальній ситуації це не становило б особливих труднощів. Разом з тим Дженнінгс залишається непереможним вже в 19 боях, і, поряд з Уайлдером, його за океаном сильно хвалять і вважають великою надією. Однак цей боксер з Філадельфії ще жодного разу не зустрічався з гідним суперником. 30-річний Дженнінгс буде вперше брати участь в чемпіонському бою.

Тоді як для Кличка – це буде двадцять шостого титульний поєдинок. Але Америка чекає від українця не просто перемоги, а шоу.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ads here!

залишити коментар: