завжди свіжі новини

Всі новини

Путіна може чекати доля імператора Миколи II, якого розстріляли на Уралі в 1918 році

гіркін

У Російській академії народного господарства і державної служби (РАНГіДС) визнають, що навколо виступу Ігоря Стрєлкова-Гіркіна виникла скандальна ситуація, але вважають його запрошення правильним.

Один з найбільш відомих учасників конфлікту на сході України, що перебував на посаді “міністра оборони” сепаратистів з так званої “Донецької народної республіки”, історичний реконструктор Ігор Стрєлков (справжнє прізвище Гіркін) виступив у РАНГіДС 14 квітня з лекцією на тему “Геополітичні конфлікти на пострадянському просторі”.

Сам пан Стрєлков неодноразово називав себе відповідальним за розпалювання збройного конфлікту на сході України, стверджуючи, що без його участі там нічого б не розгорілося.

Виступ пана Стрєлкова викликав резонанс в соціальних мережах лише через кілька днів, після того, як опублікували фотографії з заходу та відеозапис його виступу.

У центрі громадських зв’язків РАНГіДС ВВС підтвердили, що рекомендували співробітникам академії не давати коментарів на цю тему засобам масової інформації.

Ректор академії Володимир Мау у понеділок був також недоступний для коментарів.

Місяць тому пан Стрєлков виступив у царському залі Уральського гірничого університету, де, за повідомленнями російських ЗМІ, також заявив, що на президента Росії Володимира Путіна може чекати доля імператора Миколи II, якого розстріляли на Уралі в 1918 році. Ще один варіант, за словами пана Стрєлкова, який чекає на російського президента, подібний до долі сербського лідера Слободана Мілошевича, який помер в 2006 році у в’язниці в Гаазі. Зі схожими заявами пан Стрєлков-Гіркін не раз виступав і раніше.

Фотографії з зустрічі Ігоря Стрєлкова зі студентами опублікував у мережі завідувач кафедри політології та політичного управління Олег Шабров, який був модератором заходу.

Публікацію супроводжувало коротке повідомлення, де, зокрема, стверджувалося, що лекція пана Стрєлкова пройшла з великим успіхом.

“Я б не хотів коментувати це питання, враховуючи ту хвилю, яка піднялася з цього приводу”, – заявив пан Шабров і порадив за коментарями звертатися до центру громадських зв’язків академії.

Відомий публіцист, доктор філологічних наук Гасан Гусейнов розкритикував рішення державної академії надати майданчик для виступу настільки неоднозначній фігурі, як Ігор Стрєлков.

“(Стрєлков. – Ред.), який сам зізнався у скоєних вбивствах, у тому числі – у знищенні малайзійського “Боїнга”, який, щоправда, сплутав із транспортним АН-26, Гіркін-Стрєлков так і не притягнутий поки що до відповідальності”, – пише пан Гусейнов у статті “Жива розмова з убивцею”, опублікованій російськомовним сайтом Міжнародного французького радіо.

У день катастрофи “Боїнга” 17 липня 2014, в якій загинули 298 людей, на сторінці Ігоря Стрєлкова в соцмережі з’явився запис, з якого випливає, що літак був збитий підконтрольними пану Стрєлкову загонами сепаратистів.

Пізніше запис видалили, а представники пана Стрєлкова стали заявляти, що ця сторінка ніколи не мала до нього відношення.

“Завдяки виступу перед студентами РАНГіДС, МДУ та МДІМВ, який модерував аж цілий декан або завкафедрою політології політичного управління, Гіркін-Стрєлков плавно переходить з головорізів до публіцистів”, – робить висновок Гасан Гусейнов.

Директор центру громадських зв’язків РАНГіДС Аркадій Матковський розповів, що для організації лекції Ігоря Стрєлкова в академії не треба було санкції керівництва.

“У нас немає такого режиму затвердження, у нас не потрібна наявність якихось віз, заздалегідь узгоджених позицій. У нас завжди все відбувається з ініціативи конкретних кафедр, конкретних факультетів, студентів, студентських об’єднань. В даному випадку ініціатором було студентське об’єднання “Політичний клуб РАНГіДС”, студенти висловили інтерес до цього. Адміністрація у вигляді кафедри підтримала їхній інтерес”, – пояснив пан Матковський.

За словами директора центру громадських зв’язків, у РАНГіДС проходить безліч заходів за участю найрізноманітніших представників політичної та наукової громадськості.

“Ми ставимося до цього як до виступу, демонстрації однієї з точок зору. Виш на те й виш, що дає висловитися найрізноманітнішим представникам громадськості. Нічого не бачимо в цьому ненормального”, – наголошує Аркадій Матковський.

“У зв’язку з тим, що всілякі починаються інсинуації, незрозумілі для нас, в соцмережах, тому ми просили наших колег утриматися від коментарів”, – підтвердив він в інтерв’ю.

Співробітник РАНГіДС, доцент кафедри державного управління Катерина Шульман – одна з тих, кому захід в її рідній академії за участю Ігоря Стрєлкова здався недоречним, скандальним і таким, що компрометує академію.

“Коли ми вчимо студентів і школярів, ми не можемо собі дозволити ту ступінь наукової свободи, яку можуть собі дозволити просто дослідники. Тому говорити, що ми тут запрошуємо різних екзотичних людей з метою показати все розмаїття думок, яке існує на білому світі, – це певне лицемірство”, – вважає Катерина Шульман.

Вона наголошує, що лекція пана Стрєлкова не передбачала дискусії, не лунали думки іншого характеру.

“Навіщо влаштовувати такі речі з людиною, яка за найбільш гуманним формулюванням перебуває у сірій зоні закону, чиї уподобання та афіліації нікому невідомі, і про яку ми знаємо лише те, що вона сама про себе розповіла – а це досить моторошні речі, – мені не зовсім зрозуміло. Моє враження полягає в тому, що організатори намагалися потрапити в політичний тренд, сенсу якого вони не розуміють”, – припускає Катерина Шульман.

Політолог Григорій Голосов з Європейського університету в Санкт-Петербурзі не згоден з такою оцінкою і вважає важливим, що лекцію Ігоря Стрєлкова організували за ініціативою студентського політологічного клубу – тобто суспільної, а не державної організації.

“В принципі я вважаю, що можна по-різному ставитися до тих ідей, які є в голові у Гіркіна і які він публічно висловлює. Але він має право на те, щоб їх висловлювати. І люди, які хочуть його слухати, відповідно, мають право його слухати. Питання лише в тому, чи міг такий захід з формальної точки зору бути організований у стінах державного навчального закладу. Якщо міг, то я тут проблеми не бачу”, – говорить пан Голосов.

Ігор Стрєлков попередив слухачів, присутніх на його лекції, що не є фахівцем з теми, висловитися на яку його запросили до РАНГіДС.

“Не чекайте від мене наукового обґрунтування суджень, як і посилань на праці відомих політологів і науково-довідковий апарат. Лекція писалася на “коліні” і не претендує на науковість”, – визнав лектор.

Місяць тому пан Стрєлков побував в Уральському гірничому університеті, проте виступ у Єкатеринбургу організували не як лекцію, а як презентацію місцевої філії руху “Новоросія”, очолюваного Стрєлковим.

Після раптового повернення в Росію з Донбасу в серпні 2014 року пан Стрєлков, якого до того державні російські ЗМІ подавали як одного з вождів “опору в Новоросії”, негайно опинився практично в повному забутті.

Тим не менш, завдяки своїм регулярним публічним виступам та інтерв’ю, в яких він робить резонансні заяви, пан Стрєлков продовжує залишатися в полі зору здебільшого незалежних ЗМІ та блогерів.

Восени минулого року він назвав існування “ДНР” в нинішньому вигляді вигідним для США і намагався захистити репутацію Миколи II як одного з найбільших російських царів.

Помічника російського президента Владислава Суркова він звинуватив у підтримці “партії зради” у російській владі, а за успіх раптового серпневого контрнаступу сепаратистів відкрито подякував кадровим військовим з Росії. Екс-соратники пан Гіркіна – колишній “прем’єр-міністр ДНР” Олександр Бородай і підприємець Костянтин Малофєєв – не були в захваті від його коментарів і звинуватили у втраті контакту з реальністю.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ads here!

залишити коментар: