завжди свіжі новини

Всі новини

У другій половині 2015 року в Україні настане дефіцит імпортних товарів і скорочення числа продавців

Дефіцит імпорту

У другій половині року в Україні може настати дефіцит імпортних товарів і скорочення числа продавців.

Про це заявив директор Української Асоціації Олексій Дорошенко.

На його думку, однією з проблем цього бізнесу є валютні обмеження і дії митниці.

«Якщо не можна купити жодного долара, то не можна завезти товар. З листопада, коли заборонили продавати валюту імпортерам, ситуація не змінилася», – запевнив Дорошенко.

Першими, на думку експертів, «під ніж» підуть невеликі мережі АЗС, бізнес яких насилу виходить в «нуль», оскільки через зниження купівельної спроможності населення попит на паливо продовжує падати, а витрати трейдерів на організацію доставки та продажу з’їдають все більшу частину виручки.

«Зараз заправляються на 200-500 грн. (У кого скільки є), а не як раніше – по літрам або баках. Це сильно впливає на рентабельність бізнесу», – пояснив президент асоціації Леонід Косянчук.

Проблеми з імпортом і в супермаркетів. За словами Дорошенка, роздрібні мережі давно вже не закуповують так званий «власний імпорт», щоб не підставлятися під валютні ризики, і працюють з імпортерами. Останні, в свою чергу, вирішили почекати, поки ситуація стабілізується. Якщо швидкопсувний товар просто ввозять в два-три рази менших обсягах, то товари тривалого користування не імпортують взагалі. Товари на полицях – складські запаси.

На думку експертів, сподіватися на українського виробника також майже не доводиться, оскільки він залежний від імпортної сировини або комплектуючих.

Так що зараз мережі торгують старими запасами, які рано чи пізно закінчаться, а нових надходжень може і не бути. «Вже зараз спостерігається звуження асортименту за бакалійним товарам», – відзначають експерти.

Резервів, за оцінками фахівців, вистачить на кілька місяців, так як під час ажіотажного попиту в кінці зими деякі постачальники створили чотиримісячний запас продукції. Але після цього можна впевнено прогнозувати дефіцит по ряду позицій імпортних продуктів, а також зростання цін.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ads here!

залишити коментар: