завжди свіжі новини

Всі новини

У недобудованому готелі «Парус» Дніпра чергова смерть – 11-класник зірвався з 30-го поверху

Дніпро

Чергова смерть у недобудованому готелі «Парус» (в минулу п’ятницю 11-класник зірвався з 30-го поверху) змусила міліцію Дніпра зажадати заварити всі входи і виходи на цій території. Таке питання підняли вчора на нараді в міськУВС.

«Ми готуємо лист до власників з проханням заварити всі входи і виходи на території недобудови. Колективних звернень городян з цього приводу не було, ми самі підняли таку ініціативу, бо в минулому році там було три випадки падіння, і цього року, 24 квітня, там розбився школяр. Міліція ж не може охороняти цей об’єкт, тому що правоохоронці не надають охоронні послуги», – говорить прес-секретар міліції Дніпропетровська Анна Старчевська.

Нагадаємо, «Парус» почали будувати в 1975 році, а з 2005 року недобуд знаходиться в приватному володінні. Його власник часто змінювався. Однак, за останніми даними, «Парус» належить ПП «Ромбус-Приват», яке збиралося ввести об’єкт в експлуатацію до 2015 року. У самій компанії від будь-яких коментарів відмовляються.

Юристи кажуть, що ні міська влада, ні міліція не можуть диктувати власнику будь-які умови з приводу знесення або ремонту недобудови.

«Приватна власність повністю захищена законом. Так, ДАБК може виписати припис та оштрафувати. Але, умовно кажучи, це те ж саме, що у вас є квартира, а ваш сусід хоче, щоб ви зробили в ній ремонт», – пояснює юрист Андрій Верба і додає, що за те, де перебувають діти, за законом повинні відповідати їх батьки.

Молодь скликає в соцмережах безкоштовні екскурсії на небезпечний недобуд. З собою просять брати друзів, гарний настрій і фотоапарат. Дату наступного походу організатори обіцяють назвати пізніше. Мовляв, після чергового ПП краще перечекати тиждень-другий через активне патрулювання міліції.

А ще один екстремал зі стажем, Сергій, пропонує, поки Парус на увазі, переключити увагу і на інші недобудови міста. У його групі в соцмережах – десятки альбомів з походів покинутими будівлями міста. 19-річний хлопець пояснює, що займається так званим індустріальним туризмом.

«Ми досліджуємо території занедбаних будівель заради ковтка адреналіну. Розуміємо, що небезпечно, але саме це і тягне туди. Чим частіше досліджуєш, тим більше хочеться. Ми обходили в Дніпрі безліч покинутих будинків, гуртожитків, бомбосховищ», – зізнається хлопець.

Психологи попереджають, що, відвідуючи недобудови, діти не тільки ризикують своїм життям, а й можуть заразитися так званою адреналіновою залежністю.

«У дітей немає ще такого поняття, що біда може трапитися з ними і з їхніми друзями. Через відсутність життєвого досвіду знижений інстинкт самозбереження. Тому такі діти намагаються показати, що сміливі. Так виникає адреналінова залежність, яка спонукає вибирати різні небезпечні заходи заради тієї ейфорії, яка приходить після», – говорить Наталя Валедова і радить тим батькам, чиї діти потрапили під вплив адреналіну, переключити їхню увагу на спорт.

«Якщо дітям подобається такий екстрим, поговоріть з ними, може, їм варто записатися, наприклад, на секцію альпінізму. Такі заняття будуть під керівництвом досвідчених тренерів, а, головне, діти навчаться не нехтувати технікою безпеки», – пояснює психолог.

Нагадаємо, на початку квітня ще один занедбаний будинок по вул. Гавриленко, 10, опинилося в епіцентрі скандалу. У шахті ліфта знайшли тіло 16-річної дівчини. Виявилося, що вона з друзями піднялася на 14-й поверх занедбаної багатоповерхівки. Там дівчина вирішила поговорити по телефону і, переплутавши шахту ліфта зі сходинками, впала вниз.

До слова, закинута багатоповерхівка по вулиці Гавриленко, 10, є улюбленим місцем екстремалів. Тут регулярно здійснюють стрибки джампери і постійно гуляє молодь. До 1996 року будинок був житловим, але після активізації зсувних процесів в балці дав крен, і мешканців відселили. До сьогоднішнього дня висотка – в аварійному стані. У мерії планували розібрати цей будинок ще в 2012 році, проте через відсутність фінансування роботи довелося відкласти.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ads here!

залишити коментар: