завжди свіжі новини

Всі новини

27 квітня Нацбанку довелося утримувати безготівковий курс гривні валютними інтервенціями

Долар росте на міжбанку

27 квітня Нацбанку довелося утримувати безготівковий курс гривні валютними інтервенціями. За словами фінансистів, регулятор продавав долар після 16 годин і робив це без будь-яких обмежень за курсом 23,0 грн/$. «За попередньою інформацією, НБУ задовольняв 100% від заявок банків на купівлю валюти», – повідомив нам начальник казначейства банку Станіслав Верхградський.

Для клієнтів великих банків, на які у Нацбанку відкриті ліміти, міжбанк закрився саме на цій ціні – 23,0 грн/$. Але тим, з ким регулятор не працює довелося побігати по ринку, де валюти не вистачало і вона дорожчала. «До 11:30 котирування зросли до позначок 22,750 грн/$ на купівлі і до 23,0 грн/$ на продажу. За потім зростання продовжилося, навіть незважаючи на вихід Нацбанку з інтервенцією (на рівні 21,0-23,0 грн/$). Спочатку міжбанк піднявся до 22,850-23,050 грн/$, потім до 22,900-23,080 грн/$. Закрилася ж торгова сесія на 22,950-23,12 грн/$», – розповіла нам скарбник Наталя Шишацька.

У підсумку міжбанк знову розколовся: на тих, хто отримав долар від НБУ, і тих, кому вони не дісталися. Тому ринок закрився в коридорі 23,0-23,12 грн/$.

Регулятор не оприлюднив обсяг своїх продажів за підсумками сьогоднішніх торгів, так що фінансисти ворожили на цей рахунок: за одними оцінками, Нацбанк викинув з валютних резервів на міжбанк не менш $80 млн, за іншими – лише $40-50 млн. Загальні обсяги торгів 27 квітня склали $288 290 000 (при 434 угодах), помітно перевищивши показники минулого понеділка ($131 050 000), проте, не дотягнувшись до п’ятничного рівня – $349,91 млн.

Завтра фінансисти розраховують стартувати з нацбанківського курсу. «Враховуючи повне закриття сьогодні клієнтських заявок на купівлю валюти Національним банком, завтрашній день відкриється поточними котируваннями – 22,80-23,00 грн/$. А подальший розвиток подій залежатиме від співвідношення попиту і пропозиції», – вважає Станіслав Верхградський.

Сьогоднішній валютний дефіцит можливо буде тривати недовго – день-два, після травневих вихідних експерти розраховують на вирівнювання ситуації на ринку.

«Думаю, у травні ринок не буде переступати нацбанківську позначку 23,0 грн/$, навіть впритул до неї не повинен підходити. Швидше за все, наступний місяць міжбанк відпрацює в коридорі 22,25-22,50 грн/$, можливо, з тимчасовими сплесками до 22,7-22,8 грн/$. Нацбанк перебудував і жорстко відрегулював валютний ринок – комплекс заходів, запущений в березні, дав результати. І, думаю, що він допоможе і влітку утримувати курс від різких зривів. Головне, щоб ситуація не дестабілізувалася військовими діями на Донбасі і за планом йшла робота з МВФ. Тоді ринок зможе нормально дожити до осені, а з вересня повинно активізуватися ще одне джерело надходження валютного ресурсу – це вливання іноземних акціонерів українських банків. Вони будуть заводити долари і євро для збільшення капіталів своїх структур, і конвертувати їх в гривню. Не скажу, що явище буде масовим, але, думаю, мова піде про заведення сотень тисяч доларів», – зазначив у розмові з нами перший заступник голови правління банку В’ячеслав Юткін.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

             

залишити коментар: