завжди свіжі новини

Всі новини

Нацбанк України розпочав перевірку впливу економічних проблем на діяльність банків

НБУ

Нацбанк України розпочав перевірку впливу економічних проблем на діяльність банків. Ми з’ясовували, які наслідки результати діагностики матимуть для самих банків та їхніх вкладників.

В Україні повинні залишитися працювати лише найстабільніші фінансові установи. Саме з такою метою Національний банк починає обстеження найбільших українських банків щодо збитків, які вони понесли через військовий конфлікт на сході країни та погіршення економічної ситуації. В рамках цього заходу буде перевірена якість активів банків, чи достатньо в них резервів під проблемні кредити, а також їхня реальна вартість. Також будуть перевірені усі кредити, що були надані особам, що якимось чином пов’язані з банком.

Запорукою того, що дослідження буде прозорим має слугувати те, що проводитимуть його найбільші в світі аудиторські компанії: Deloitte, PricewaterhouseCoopers, Ernst &Young та KPMG. Аудит планується завершити до 1 жовтня. В його результаті буде визначена додаткова потреба банків в капіталі, який вони повинні будуть сформувати. Якщо за результатами обстеження буде виявлено неплатоспроможність окремих банків, то вони повинні будуть збільшити капітал вже восени.

За даними Нацбанку, зараз в Україні працює 129 “живих” банків. З початку минулого року неплатоспроможними були визнані 47 банків, з яких 6 відносилися до категорії крупних та найкрупніших. При цьому 34 банки вже були відправлені на ліквідацію.

Свого часу Нацбанк навіть визнавав, що часто йому невідомо, що саме відбувається у деяких банках, оскільки їхня фінансова звітність не відповідає дійсності. “Проблема в тому, що досі банки перекручували свою звітність, а Нацбанк читав усе це”, – говорить перший заступник голови НБУ Олександр Писарук.

“Сам факт проведення стрес-тесту має на меті оцінити стан банківської системи. Якщо користуватись медичними термінами, то стрес-тест – це проведення діагностики, і правильність діагностики є запорукою того, що методи “лікування” будуть обрані правильно. Найбільш ефективним засобом покращення ситуації є докапіталізація банків”, – розповіли DW в Фонді гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО).

Для громадян розпочата діагностика означає, що банки, які не знайдуть можливості збільшити капітал, зрештою перестануть працювати. Інші ж стануть більш надійними, що зменшить ризики співпраці з ними. “Протягом стрес-тесту будуть оцінені активи банків. Чим вища їхня якість і надійніше забезпечення, тим менші ризики для вкладників. Відповідно, тим більше вкладники можуть бути впевненні у надійності банків”, – запевняють у Фонді гарантування вкладів фізичних осіб.

Щоправда, зважаючи на ризики ліквідації деяких банків, їхнім клієнтам варто підготуватися до такого варіанту розвитку подій і забезпечити повернення своїх грошей. Згідно з законом “Про систему гарантування вкладів фізичних осіб”, якщо банк визнаний неплатоспроможним, то гроші відшкодовує ФГВФО. Максимальна сума, яка може бути виплачена по одному депозитному договору, становить 200 тисяч гривень включно з відсотками. Тож зараз громадянам краще розбити свої заощадження на суми, що не перевищують гарантовані, та зберігати їх в декількох банках. “Гроші на виплати у нас є – 200 тисяч гривень ми зможемо забезпечити. Так, це небагато, менше 10 тисяч доларів. Але розмір гарантованої суми по депозитах визначають міністерство фінансів та Верховна Рада, тому це питання до них”, – пояснює директор-розпорядник ФГВФО Костянтин Ворушилін.

Після завершення перевірки деяким банкам прийдеться нелегко, бо зараз не кожен акціонер має можливість надати додаткові гроші в їхній капітал. Виходом з цієї ситуації, щоправда, може стати залучення в банк нових співвласників, що зможуть надати фінансову підтримку. Інакше банку загрожує ліквідація.

“Позиція Національного банку в цьому питанні досить однозначна: банки, які за результатами діагностики не зможуть надати адекватний план реструктуризації, основним пунктом якої буде докапіталізація, а також не зможуть слідувати цьому плану, будуть виведені з ринку”, – підтвердила нам перший заступник голови правління українського банку Тамара Савощенко.

Тож фінустанови намагаються вже зараз привести свою діяльність у відповідність до вимог регулятора та шукають гроші для докапіталізації. “Ми знаємо, що потрібно збільшувати капітал, тому домовилися про переведення до нього субординованих та міжбанківських кредитів. А в перспективі плануємо зробити так, щоб акціонером банку міг стати кожен бажаючий, хто зможе придбати акції в вільному доступі”, – розповів DW виконуючий обов`язки голови правління комбанку Олег Ігнатов.

Іншим варіантом порятунку може стати злиття декількох банків, що збільшить їхній розмір та надійність. “У банків, що не справляться з докапіталізацією самостійно, повинні бути якісь запасні варіанти. Тому можна очікувати, що на ринку активуються процеси злиття фінансових установ”, – прогнозує у розмові з нами голова правління міжнародного банку Сергій Черненко.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ads here!

залишити коментар: