завжди свіжі новини

Всі новини

Національний Банк України дуже хоче позбутися чорного валютного ринку

Рада НБУ

Рада Національного банку України ставить завдання в 2015 році повернути в легальну площину весь масив валютообмінних операцій та забезпечити стабільні межі коливань обмінного курсу за рахунок оптимізації монетарної політики, банківського регулювання і нагляду, ослаблення валютних обмежень, а також впровадження стимулюючих заходів для повернення валютної виручки експортерів в країну.

«У разі збереження девальваційного тиску – для стабілізації валютних очікувань і дотримання стійкої динаміки курсу – можливе використання режимів м’якої курсової прив’язки або керованого курсу», – такі оновлені Основні принципи грошово-кредитної політики на 2015 рік затвердила рада НБУ на засіданні в кінці квітня.

Згідно з ними, необхідною умовою забезпечення збалансованості грошового ринку є відновлення міжбанківського кредитного ринку як ефективного інституту перерозподілу ліквідності. На думку ради НБУ, серед іншого цьому сприятимуть помірність у прийнятті рішень про визнання банків неплатоспроможними і забезпечення рівного доступу банків до ресурсів Нацбанку за прозорими критеріями.

«Основними завданнями процентної політики є створення стимулів для відновлення позитивної динаміки депозитів у банківській системі, сприяння збалансуванню валютного та міжбанківського кредитного ринків, зниження інфляції і недопущення зменшення мотивації банків до кредитування реального сектора внаслідок високоприбуткових операцій за депозитними сертифікатами Національного банку», – йдеться в Основних принципах грошово-кредитної політики на 2015 рік, опублікованих на сайті НБУ в середу.

Рада НБУ ставить завдання привести обсяги операцій Національного банку з рефінансування та мобілізації коштів до обґрунтованих рівнів, виходячи з прозорих критеріїв оптимального управління ліквідністю банківської системи та недопущення використання рефінансування Нацбанку для проведення спекулятивних операцій на валютному ринку.

«У міру прогресу в досягненні основної мети грошово-кредитної політики (максимально можливого зниження інфляції – ред.), а також стабілізації банківської системи будуть вживатися заходи з підтримки діяльності уряду з відновлення економічного зростання», – наголошується в оновлених Основних принципах грошово-кредитної політики на 2015 рік.

Рада НБУ уточнює, що така робота повинна концентруватися, насамперед, на розробці і реалізації програми активізації кредитування банками реального сектора економіки, а також у напрямку сприяння у виконанні урядом окремих зобов’язань в рамках програми співпраці з МВФ.

Верхня межа приросту грошової бази в поточному році, який в первинному варіанті Основних принципів від вересня 2014 рокуу передбачався на рівні до 20%, збільшено до 27%, або 90,8 млрд грн, що відповідає кількісним критеріям ефективності програми МВФ прийнятим в оновлених Основних принципах за операційні орієнтири грошово-кредитної політики на 2015 рік.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ads here!

залишити коментар: