завжди свіжі новини

Всі новини

Повна інструкція як заповнити заяву про призначення житлової субсидії в Україні

субсидії

Переважна більшість громадян разом з рахунками за комуналку отримали бланки заяв на субсидії та бланки декларацій про доходи. Незважаючи на те, що держава спростила процес отримання допомоги на оплату послуг ЖКГ, у людей все одно виникає безліч запитань. На деякі з них ми постараємося сьогодні відповісти.

Як заповнити заяву про призначення житлової субсидії

Заяву заповнює особа, на якого відкрито особовий рахунок з оплати житлово-комунальних послуг за місцем реєстрації. Особи, які орендують житло, додають до заяви договір найму (оренди) житла.

У заяві необхідно підкреслити, на які види послуг призначити субсидію (“на оплату житлово-комунальних послуг” та/або “на придбання твердого палива та скрапленого газу”). Якщо домогосподарство користується твердим паливом, скрапленим газом та комунальними послугами, необхідно підкреслити все.

У заяві про призначення житлової субсидії також необхідно:

в графі “Номер особового рахунку” – вказати номер особового рахунку, який міститься в договорі про надання послуг, платіжному документі (квитанції, розрахунковій книжці) на оплату послуг;

у графі “Найменування організації, що надає послуги” – назва організації, що міститься в договорі про надання послуг, платіжному документі (квитанції, розрахунковій книжці) на оплату послуг;

у графі “Примітки” зазначається наявність або відсутність засобів обліку, а саме “є лічильник” / “немає лічильника”.

Як заповнити декларації про доходи і витрати?

У розділі I зазначаються відомості про всіх осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні (або фактично проживають), яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги.

У розділі II заповнюються відомості про всі види доходів (заробітна плата, пенсія, допомога, крім її частини, виплата якої здійснюється одноразово, зокрема при народженні дитини), стипендія, грошове забезпечення, аліменти, виплати відповідно до умов цивільно-правового договору, доходи від підприємницької діяльності, здачі майна в оренду, від продажу майна та немайнових прав, сільськогосподарської продукції, дивіденди, відсотки від розміщення депозитів і т.п. осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні (або фактично проживають, зазначених у договорі оренди), за попередній календарний рік (12 місяців 2014) без урахування податку з доходів фізичних осіб із зазначенням установи, організації, підприємства, де був отриманий дохід.

У розділі III вказується інформація про одноразової купівлі майна або про оплату послуг протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії на суму, що перевищує на час купівлі (оплати) 50 тисяч гривень.

Що далі робити

Після заповнення цих документів вам потрібно буде подати їх особисто в місцевий орган соціального захисту або відіслати поштою. Адреса додається в інструкції, яку надсилають разом із заявами. Якщо ж вам її не надіслали, то адреса повинні підказати за телефоном гарячої лінії: 0-800-507-309.

Хто отримає субсидію і який її розмір

Обов’язковий відсоток платежу розраховується індивідуально для кожної сім’ї за встановленою формулою і залежить виключно від доходів сім’ї:

середньомісячний дохід на одну особу за попередні 6 місяців ділиться на прожитковий мінімум на одну людину (в 2014 г. – 1176 грн.) результат ділиться на базовий коефіцієнт 2, після чого отримана цифра множиться на базовий коефіцієнт 15%.

Коефіцієнти 2 і 15 відповідають наступним алгоритмом: коли при середньомісячному доході в розмірі двох прожиткових мінімумів на людину сім’я платить за житлово-комунальні послуги 15% свого доходу.

Після цього розраховується розмір обов’язкового платежу: обов’язковий відсоток платежу множиться на середньомісячний сукупний дохід домогосподарства.

Приклад. Припустимо, що ваша сім’я складається з трьох чоловік. А за попередні 6 місяців ви заробили в цілому 18 тисяч грн. У цьому випадку середньомісячний дохід сім’ї дорівнює 3000 грн. (180 00 грн./6 міс.), а дохід на одну людину – 1000 грн. в місяць (3000 грн./3 особи). Підставляємо 1000 грн. в формулу: 1000 грн./1176 грн./2 * 15% = 6,38%. Таким чином, при середньомісячному сукупному сімейному доході 3000 грн. на місяць ваш обов’язковий платіж становить 191,33 грн. (3000 * 6,38%).

Все, що перевищує цю суму (в межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами), буде розміром субсидії.

Коли не призначається субсидія

Здійснення одноразової покупки на 50 тисяч гривень протягом року до дня звернення за субсидією. Інших обмежень немає.

Які соціальні норми

Розмір субсидій розраховується виходячи з так званих соціальних норм житла та нормативів споживання житлово-комунальних послуг. Якщо споживач використовує менше, ніж встановлено соціальним нормативом, гроші не будуть повертатися до органу соцзахисту, а залишаться на його рахунку. З їх допомогою сім’я зможе заплатити за комунальні послуги в майбутньому. За надлишки площі і використаних комунальних послуг необхідно платити повну вартість послуг.

Норма житла:

пільги призначаються виходячи з норми 21 кв. м на людину + 10,5 кв. м на сім’ю;

субсидії призначаються виходячи з норми 13,65 кв. м на людину + 35,22 кв. м на сім’ю.

Споживання природного газу:

на опалення – 7 куб. м на 1 кв. м площі * кор. коеф. (в опалювальний період);

на газову плиту (приготування їжі) – 6 куб. м на людину;

на газову плиту (приготування їжі і підігрів води) – 9 куб. м на людину
на газову плиту та газовий водонагрівач – 18 куб. м на людину.

Централізоване водопостачання та водовідведення:

холодна вода – 2,4 куб. м на людину (при наявності гарячою водою), 4,0 куб. м на людину (при відсутності гарячої води);

гаряча вода – 1,6 куб. м на людину;

водовідведення – 4,0 куб. м на людину.

Споживання електроенергії:

в будинках з електроплитами – 130 кВт / год на сім’ю з однієї людини + 30 кВт / год на кожного члена сім’ї (за наявності централізованого постачання гарячої води);

150 кВт / год на сім’ю з однієї людини + 30 кВт / год на кожного члена сім’ї (при відсутності централізованого постачання гарячої води);

у будинках без електроплит – 90 кВт / год на сім’ю з однієї людини + 30 кВт / год на кожного члена сім’ї (за наявності централізованого постачання гарячої води);

120 кВт / год на сім’ю з однієї людини + 30 кВт / год на кожного члена сім’ї (при відсутності централізованого постачання гарячої води).

Що робити, якщо людина прописана, але не проживає

Досить поширена ситуація, коли разом з проживаючими пенсіонерами прописані діти або онуки. Виходить, що для подачі заяви на субсидії потрібно подавати і їх дані. А часто буває, що навіть зв’язку у них з ними немає. Як кажуть в органах соцзахисту, в цьому випадку потрібно або виписувати їх у встановленому порядку, або ж надати документи, які підтвердять його місце знаходження. Це може бути довідка про те, що людина перебуває в тривалому відрядженні, перебуває в армії, місцях позбавлення волі тощо.

Що ще потрібно знати

Житлова субсидія надається на безповоротній основі. Її отримання не пов’язане зі зміною форми власності житла і не тягне за собою така зміна. Але якщо перевіряючі органи знайдуть неправдиві дані, які були подані в декларації, то громадянин повинен компенсувати субсидію у подвійному розмірі.

Для отримання житлової субсидії сім’я повинна сплачувати свою частину платежу за послуги, в іншому випадку – надання субсидії припиняється.

Якщо на момент підвищення тарифів або зміни розміру обов’язкового платежу родина вже користується житловою субсидією, звертатися до органів соціального захисту не потрібно. Субсидія буде перерахована автоматично.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ads here!

залишити коментар: