завжди свіжі новини

Всі новини

США висунули звинувачення в корупції власникам горезвісного ЄДАПС Юрію Сидоренко і Олександру Васильєву

ЄДАПС, Юрій Сидоренко, Олександр Васильєв

США ще в минулому році висунули звинувачення в корупції представникам концерну ЄДАПС, який до недавнього часу був українським монополістом з виготовлення захищених документів, у тому числі паспортів України для виїзду за кордон.

Про це йдеться у розслідуванні DW, що посилається на сканкопію обвинувального акта.

У справі проходять троє обвинувачуваних – головний вигодонабувач (кінцевий власник) ЄДАПС Юрій Сидоренко, його племінник Олександр Васильєв, а також чиновник ІКАО (структура ООН, що займається стандартами цивільної авіації) Мауріціо Сицилиано.

В Україні ЄДАПС відомий тим, що протягом тривалого часу був монополістом з виготовлення голографічних захисних елементів. Також ключовий лобіст ЄДАПС, на той момент народний депутат, потім – заступник голови ГМС Василь Грицак домігся прийняття закону “Про демографічний реєстр”, який вводив 17 видів біометричних документів (від водійських прав до соціальних карт) і зобов’язував державу ввести в дію єдиний реєстр біометричних даних громадян.

Зараз ЄДАПС позбавлений паспортної монополії, однак пролобійований ним закон досі критикують українські правозахисники. Тим часом претензії США стосуються іншого епізоду.

Правоохоронні органи США звинувачували Сидоренка і Васильєва в тому, що вони протягом 2005-2010 років платили хабарі Сицилиано, який відповідав в ІКАО за проекти, пов’язані з машиночитаними документами. Як стверджують слідчі, в обмін на свою допомогу у лобіюванні ЄДАПС Сицилиано отримував “чорну” зарплату на суму від $3 тис. до $5 тис. щомісяця, а також допомогу у працевлаштуванні свого сина в структурах ЄДАПС в Об’єднаних Арабських Еміратах, де проживали Сидоренко і Васильєв.

Основним доказом у справі стало електронне листування Сицилиано і власників ЄДАПС, а також свідчення колишнього співробітника консорціуму. Американські слідчі з дозволу суду на протязі декількох років моніторили переписку підозрюваних через сервіс GMAIL, а також у мережі Facebook, сервери яких розташовані в США.

Наводяться фрагменти листування, в яких Сицилиано домовляється з представниками ЄДАПС про грошові виплати.

У той же час американській прокуратурі не вдалося довести справу до обвинувального вироку – адвокати обвинувачених довели, що справа не підсудна американському суду, оскільки злочин не було скоєно в Штатах, не зачіпало американські компанії, а жоден з обвинувачених не має громадянства США.

Прокурор намагався обґрунтувати причетність до справи тим, що США щорічно виділяють багатомільйонні внески на фінансування ІКАО, але суд визнав це доказ недостатнім.

21 квітня з в’язниці в Швейцарії був звільнений Олександр Васильєв. Мауріціо Сицилиано також вийшов на свободу. Юрій Сидоренко під час слідства не був затриманий – він вирішив не залишати межі ОАЕ, а ця країна не має угоди про екстрадицію з США.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ads here!

залишити коментар: