завжди свіжі новини

Всі новини

Термін окупності газового лічильника: для сім’ї з 3-х людей – 9 років, а з 2 -х осіб – 15 років

газ

Українці, які отримали в травні платіжки за газ з астрономічними цифрами, почали масово звертатися в газові служби за установкою лічильників газу. З ними, на думку обивателя, платити за газ доведеться менше, ніж за нормами. Нагадаємо, що газ з травня подорожчав в 5,5 разів: з середніх з 7,79 до 43,13 грн/міс.

Ннаскільки вигідно ставити такий лічильник – особливо з урахуванням того, що НКРЕ з 1 травня знизила вдвічі норми споживання газу для тих, у кого немає приладів обліку (з 6 до 3 куб. м на людину).

За даними “Нафтогазу України”, на даний момент лише в кожній четвертій квартирі встановлений лічильник газу. В середньому по Україні прилади обліку встановлені у 70,8% споживачів, а у тих, хто опалює житло газом – у 99%. У якому регіоні їх більше, в якому менше.

“З травня діє норма 3 куб. м газу на місяць на людину для квартир з гарячим водопостачанням, 4,5 куб. м – для тих, хто гріє воду на газплиті, і 9 куб. м – для людей, що мають плиту та газовий водонагрівач. Тому цифри в платіжках за травень і далі зменшаться вдвічі або до 21,56 грн/чол.”, – роз’яснили нам у НКРЕ. А відповідно, терміни окупності лічильника автоматично збільшуються вдвічі.

За інформацією “Київгазу”, монтаж одного лічильника “під ключ” обійдеться в середньому в 3,5 тис. грн. Якщо врахувати, що реально людина витрачає половину виставлених норм газу (у середньому 1,5 куб. м/міс. на чол.), то нескладно розрахувати: для сім’ї з 3-х чоловік терміни окупності приладу розтягнуться на 9 років, а з 2 -х осіб – на 15 років.

Втім, лічильник можна встановити безкоштовно: зараз діє відповідна програма, затверджена Кабміном. По ній квартири і будинки, в яких газ використовують для підігріву води та приготування їжі (336 тис. споживачів), мають бути оснащені лічильниками безкоштовно до 1 січня 2016-го року. А для тих, хто газ використовує тільки для приготування їжі – (3,5 млн) – до 1 січня 2018-го. У цю цифру автоматично включені всі люди, у кого в квартирі є газ.

У Міненерговугілля визнають: поки програма працює повільно – держава не виділяє грошей. “Малоймовірно, що з урахуванням економічної ситуації в країні ця програма буде виконана в строк. Можливо, держава в 2016-18 р зможе за заявками безкоштовно встановити лічильники учасникам війни, інвалідам 1 та 2 групи. Так що кожен повинен вирішувати сам: чекати лічильник від держави або поставити його самому”, – підсумував директор енергопрограмм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валентин Землянський.

Фахівець у галузі ЖКГ Олексій Хабатюк підрахував: середній український споживач використовує для приготування їжі до 3 куб. м газу на місяць. За оцінками його колеги, Андрія Заїки – 5-6 “кубів”. Киянин Андрій Мазуренко, який платить за газ по лічильнику, розповів нам, що їхня сім’я з трьох осіб витрачає в місяць 4-6 кубів газу, а мешканка Броварів Олена Сохатова – 4 куби на двох.

“Встановивши прилад, ви точно знаєте, за що платите, і можете економити. А коли їдете – зможете взагалі нічого не платити”, – говорить Землянський.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ads here!

залишити коментар: