завжди свіжі новини

Всі новини

Українські вузи починають визначатися з цінами на 2015-2016 навчальний рік

вузи

У цьому році вступати на перший курс будуть 288’977 осіб. Торік зовнішнє тестування здавали 297 тис. осіб, але документи до ВНЗ подавали більше людей (разом з магістрами та спеціалістами – близько 600 тис. осіб).

Розмір держзамовлення в 2014 році був немаленьким – 98 700 бакалаврів, 50 тис. спеціалістів і 33 тис. магістрів. Цього року він буде приблизно тим же, але 20% всього держзамовлення віддадуть вузам, документи в які подадуть найсильніші абітурієнти. А вузам, які виявляться не настільки популярні в абітурієнтів, держзамовлення скоротять, а відповідно – студентам доведеться платити за своє навчання.

Поки не всі вузи визначилися з цінами на 2015-2016 навчальний рік. Так, Києво-Могилянська академія обіцяє опублікувати ціни ближче до термінів подачі документів. Частина університетів вартість навчання вже підвищила, а частина – вирішила залишити тими ж (див. інфографіку). Найдорожчими спеціальностями залишилися право, журналістика та міжнародні відносини в КНУ ім. Т. Шевченка: рік навчання коштує 30-35 тис. грн. Навчитися на юриста в НТУУ “КПІ” коштує 15 400 грн на рік.

Змінюється в 2015 році і список спеціальностей: замість 150 їх залишиться 112, і новий список вже затвердив Кабмін. Найближчим часом постанову має підписати прем’єр Арсеній Яценюк, сказав нам міністр освіти Сергій Квіт.

Згідно з новим списком, в одну галузь об’єднали педагогічну освіту і фізичне виховання, а з 9 спеціальностей залишили 7. Об’єднали також культуру і мистецтво, залишивши 9 спеціальностей з 16. Так, прибрали культурологію, народну художню творчість, а інформаційну діяльність об’єднали з бібліотечною справою. Скасували, серед іншого, 4 із 6 спеціальностей в міжнародних відносинах: міжнародне право, міжнародну інформацію, країнознавство та міжнародний бізнес. А рекламу і редакційну справу вивчатимуть тепер разом з журналістикою.

Скасували і такі спеціальності, як економкібернетика та міжнародна економіка. Як пояснюють в МОН, зміни необхідні: випускникам вузів із занадто вузькими спеціальностями складно знайти роботу. В Асоціації роботодавців України згодні: “Вузькі фахівці – ризик для роботодавця, адже частина завдань може виявитися невідомою працівникові. Об’єднання спеціальностей цю проблему зніме”.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ads here!

залишити коментар: