завжди свіжі новини

Всі новини

У Європейському союзі вивчають можливість матеріально утримувати українських чиновників

ЄС

У Європейському союзі вивчають можливість матеріально утримувати українських чиновників з метою запобігання корупції. Про це повідомили джерела в Європейській комісії, передає ПравдаUA.

Про це не говорили на пленарному засіданні саміту, але ця тема детально опрацьовувалася під час двосторонніх переговорів «на полях» візиту.

«Мета такої допомоги очевидна. Зараз люди (ключові співробітники держструктур), які оперують багатомільйонними бюджетними сумами, отримують зарплату в 200-300 євро. Це – серйозна небезпека, в тому числі в питанні запобігання корупції», – пояснив на умовах анонімності високопоставлений чиновник Єврокомісії.

Водночас, ЄС хоче уникнути звинувачень у тому, що він «купує» українських держслужбовців, і схема фінансування повинна містити гарантії самостійності українського державного апарату.

За словами ще двох джерел в структурах ЄС, дискутуються два підходи – адресне фінансування («повинні визначити певну кількість, скажімо, 500 або 600 ключових реформаторів, які отримуватимуть доплату») і фінансування конкретних органів (наприклад, нової поліцейської служби).

За даними, в Брюсселі схиляються до другого варіанту, але рішення ще не прийнято.

«Зараз рано говорити, як, з якого органу, яким механізмом буде виділятися це фінансування. Ми готові розглядати будь-які варіанти, єдина умова – операційне здійснення виплат має проводити українська держава, а не ми. Україна має визначати, хто отримує гроші. Але у нас є вимоги щодо системності реформ (у держсекторі)», – підкреслив чиновник ЄС.

І хоча всі джерела кажуть, що зараз ідея досить сира, в ЄС очікують швидкого прогресу.

«До кінця року ми цілком можемо вийти на концептуальну згоду», – пояснив представник ЄК.

Так, для зовнішнього фінансування Україна повинна прийняти зміни до закону про держслужбу і підготувати реформу апарату тих відомств, де воно буде введено.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ads here!

залишити коментар: