завжди свіжі новини

Всі новини

Відучора Президент Порошенко готує Верховну Раду до голосування за звільнення Наливайченка

Порошенко-Наливайченко

Відучора Президент Петро Порошенко готує Верховну Раду до голосування за звільнення Валентина Наливайченка з посади голови СБУ. Сьогодні на засіданні фракції “Блоку Петра Порошенка” (БПП) він пообіцяв, що подання на відставку буде сьогодні. Але поки подання немає. Як немає і достатньої кількості голосів за відставку Валентина Наливайченка.

Паралельно з пошуком голосів за відставку Валентина Наливайченка з поста голови СБУ, Президент Петро Порошенко намагається домовитись з очільником СБУ аби той залишив посаду за власним бажанням. Про це нам розповіли нардепи, що входять до керівництва парламентських фракцій.

Поки що Наливайченко пручається. В протистоянні з Президентом у нього є ситуативні союзники. Інформаційний супровід Наливайченку надають два найрейтинговіші телеканали “1+1″ та “Інтер”. Варто нагадати, що у їх власників, відповідно, Ігоря Коломойського та Дмитра Фірташа непрості стосунки з Президентом.

На боці Наливайченко виступив мер Києва Віталій Кличко. Він переконує частину депутатів від БПП, які пройшли в Раду по квоті його партії “УДАР”, не голосувати за відставку голови СБУ.

“Самопоміч”, частина “Народного фронту”, “”Радикальна партія” та “Батьківщина” теж поки що не готові підтримати Порошенка.

Ми з’ясували, як Порошенко та Наливайченко змагаються за підтримку парламенту, та чому між ними стався конфлікт.

Порошенко анонсував звільнення Наливайченка у понеділок на зустрічі з депутатами фракції БПП. Він пообіцяв подати до Ради відповідне подання вже у вівторок, 16 червня. Після цього Президент вночі намагався вмовити Наливайченка добровільно залишити посаду.

За словами наших співрозмовників з оточення глави держави, Порошенко запросив на зустріч в Адміністрацію Президента секретаря РНБО Олександра Турчинова, прем’єра Арсенія Яценюка, голову АП Бориса Ложкіна та самого Валентина Наливайченка. Розмова затягнулася до другої години ночі, але ні про що домовитись так і не вдалося.

“Ми сподіваємось, що він все ж сам напише заяву. Його призначення на голову Служби зовнішньої розвідки вже навіть узгодили з американцями і англійцями. Це треба за процедурою узгоджувати з союзниками”, – сказав нам перший заступник голови фракції БПП Ігор Кононенко.

Це вже не перша зустріч Порошенко та Наливайченко. Вперше з цього приводу вони зустрілись 10 червня. Саме тоді Президент вперше сказав голові СБУ, що хоче його звільнення.

Оточення Порошенка переконує – тоді Наливайченко погодився з цим, але за кілька днів змінив рішення, нібито – після консультації з Group DF Дмитром Фірташем. Натомість депутати, близькі до голови СБУ це заперечують. За їх версією Наливайченко нічого Порошенко не обіцяв.

На зустрічі з фракцією Порошенко закидав голові СБУ відсутність боротьби з корупцією, не розкриття резонансних злочинів і контрабанду. Останньою краплею для Президента стала ситуація із контрабандою товарів через лінію розмежування в зоні АТО.

На думку глави держави, Наливайченко, як і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, не впорались із боротьбою з контрабандою. Аваков отримав посаду в уряді за квотою “Народного фронту” і це було частиною домовленості Президента і прем’єра. Натомість Наливайченка Порошенко може звільнити, адже він за законодавством голова СБУ підпорядковується Президенту.

В БПП не розуміють, чому Президент не може замінити голову відомства, за яке він відповідає. “Він відразу після президентських виборів хотів замінити Наливайченка, але тоді Кличко сказав, що в такому разі “УДАР” не вийде з коаліції і Порошенко не зможе оголосити дострокові парламентські вибори. Тому тоді Наливайченко залишився. Пройшов рік і час оцінити результати його роботи”, – кажуть нардепи від БПП.

Водночас оточення Наливайченка переконує – насправді конфлікт з Президентом в нього стався через те, що голова СБУ наполягав на звільненні свого заступника Юрія Артюхова. В СБУ він відповідав за боротьбу з корупцією. Однак, останнім часом на адресу Артюхова було багато звинувачень у “кришуванні” контрабанди нафтопродуктів та вугілля з зони АТО. Зокрема, про це заявила нардеп Тетяна Чорновіл.

“Артюхов близький до Бориса Ложкіна. Наливайченко з ним не зміг найти спільну мову, в них постійно були конфлікти”, – сказав нардеп від БПП, близький до Наливайченка.

Наприкінці минулого тижня Наливайченко звільнив усіх регіональних керівників управління “К”, яке підпорядковувались Артюхову.

Цікаво, що Валентин Наливайченко за останні дні дав інтерв’ю телеканалу “1+1″ Ігоря Коломойського. Позафракційний нардеп Борис Філатов, що є близьким до Коломойського, не приховує, що таким чином група “Приват” та її представники в парламенті виступають проти відставки Наливайченка.

“Президент просто хоче поставити на його місце свою людину, ми проти цього”, – наголосив Борис Філатов.

Водночас в неділю в ефірі телеканалу “Інтер” вийшов розгромний сюжет про майно екс-заступника генпрокурора Анатолія Даниленка, якого напередодні Валентин Наливайченко звинуватив у корупції.

Це може свідчити про те, що у конфлікті з Президентом голову СБУ підтримують не тільки Коломойський, але й Фірташ. Проте, якщо у “Привата” фактично відкрите протистояння з Президентом, то Фірташ уникає відкрито критикувати главу держави. Однак Фірташ потребує союзників серед керівництва України, бо планує повернутись до Києва.

Якщо Наливайченко не напише заяву за власним бажанням, то звільнити голову СБУ Порошенко може тільки зі згодою парламенту. І тут у нього виникли проблеми.

Безапеляційно підтримати Президента погодилися лише нардепи БПП, які пройшли за квотою Порошенка, а також частина “Народного фронту”, що орієнтується на Миколу Мартиненка.

В якості лобіста Наливайченка в парламенті виступив мер Києва Віталій Кличко. Саме за квотою його партії “УДАР” Наливайченко після Євромайдану отримав посаду голови СБУ. Водночас ЗМІ неодноразово писали про те, що Кличко залежний від Фірташа.

За словами одного з “ударівців”, у вівторок зранку Кличко зібрав своїх соратників, що пройшли у парламент по списку БПП на сніданок. Під час зустрічі мер закликав їх в жодному разі не голосувати за відставку Наливайченко.

Крім того, в неділю, 14 червня, Віталій Кличко під час футбольного матчу Україна-Люксембург зустрівся з мером Львова Андрієм Садовим. В БПП не виключають, що мери спілкувались, в тому числі, про спільну позицію “УДАРу” та “Сомопомічі” з питання по відставці Наливайченка.

В БПП вважать, що мер Києва не розуміє, що Наливайченко вже давно не є його людиною, а самостійною фігурою. Але, як кажуть нардепи, “відстояти Наливайченка” для Кличка принципово важливо. Цим він перевіряє свій вплив в БПП перед місцевими виборами. Адже питання, чи підуть на вибори “Солідарність” та “УДАР” єдиною командою – досі залишається відкритим.

Соратники Президента натякають, що можуть не підтримати Кличка на виборах мера Києва та зробити ставку на спікера Володимира Гройсмана. “Будьмо відверті, Володимир Гройсман краще підходить на посаду міського голови, а його місце в президії парламенту може зайняти, наприклад, Юрій Луценко”, – розповів нардеп від БПП.

Нардепи від “Самопомочі” розповіли нам, що виступають проти поширення контролю Президента на все нові відомства. “Мусить бути якийсь баланс… Порошенко всюди хоче мати своїх людей, і СБУ він також хоче контролювати. Саме тому він пробує звільнити Наливайченка і поставити його заступника Василя Грицака”, – розповів один із нардепів від “Самопомічі”.

Нагадаємо, “Самопоміч” не підтримала призначення Віктора Шокіна генпрокурором.

А координатор Ради коаліції, лідер “Радикальної партії” Олег Ляшко відразу заявив, що його фракція за відставку Наливайченка голосувати не буде. Але, як підказує досвід, позиція Ляшка може змінитися, якщо йому зробити вигідну пропозицію, він якої він не зможе відмовитись.

Водночас у “Батьківщині” поки що не визначились, чи підтримувати відставку Наливайченко. “Ми маємо заслухати Наливайченка на фракції. На даний момент немає однозначних переконливих аргументів а ні на користь його відставки, а ні на користь того, що він має залишитись, хоча до Наливайченка є певні претензії”, – сказав заступник голови фракції Сергій Соболєв.

Сьогодні ввечері Валентин Наливайченко зустрічатиметься з фракціями “Самопомічі” та “Батьківщини”. Веде переговори з лідерами фракцій і Петро Порошенко.

А Наливайченко та Артюхов обіцяють завтра з’явитись на засіданні парламентського антикорупційного комітету та оприлюднити компромат один на одного.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ads here!

залишити коментар: