завжди свіжі новини

Всі новини

Приватні кредитори не погоджуються на реструктуризацію боргів, але уряд не сумує

Приватні кредитори не погоджуються на реструктуризацію боргів

Приватні кредитори не погоджуються на реструктуризацію боргів, але уряд не бачить причин для занепокоєння.

Загальна сума державного та гарантованого боргу України на кінець травня становила 1,424 трлн грн.

Країні вже пророкують дефолт наприкінці наступного місяця. Влада запевняє, що підготувалась до дефолту і його можливе оголошення не принесе українцям серйозних проблем.

Уже впродовж кількох місяців українському уряду не вдається домовитись з приватними кредиторами щодо реструктуризації боргів. В останні 2 тижні навіть МВФ підвищив тиск на кредиторів, щоб домогтися угоди про реструктуризацію, але досі безуспішно.

Аналітик Goldman Sachs Ендрю Матені вважає, що якщо розбіжності з кредиторами не вдасться врегулювати найближчими тижнями, то Київ оголосить про мораторій на виплату зовнішніх боргів до 24 липня.

“Україна не здійснить виплату купона 24 липня і, як результат, на цьому етапі увійде в дефолт. Ми не очікуємо, що спеціальний комітет кредиторів прийме останню пропозицію України щодо реструктуризації боргу.”, – Ендрю Матені.

Раніше Україна просила кредиторів списати 40% боргів і придбати її нові облігації, що прив’язані до її майбутньої економічної діяльності.

Міністр фінансів України Наталія Яресько планує зустрітись з інвесторами наступного тижня у Вашингтоні.

Кредитори, у розпорядженні котрих є близько 9 млрд доларів боргу України, після 3 місяців переговорів і досі не погоджуються на запропоновані державою умови.

Наталія Яресько вважає теоретично можливим дефолт за зовнішніми зобов’язаннями в липні цього року.

При цьому міністр запевняє, що на життя українців ця обставина жодним чином не вплине.

“Чесно кажучи, на український народ він (дефолт) не матиме жодного впливу. Валюта залишатиметься в країні, і тиск на платіжний баланс знизиться. Для народу це не негатив, це не вплине на його життя. Зрозуміло, що дефолт негативно позначиться на можливостях України виходити на міжнародні ринки запозичень, але у нас цієї можливості немає і сьогодні, без дефолту, через складну фінансову ситуацію”, – наголосила вона.

Яресько переконана, що дефолт не призведе до нових витків девальвації, а тиск на валютному ринку зменшиться, “адже ми не витрачатимемо валюту на виплати за нашими кредитами”.

“Звісно, я не можу сказати, що ризиків немає, вони є, і ми готуємось до всього. Але це не означає, що я хочу дефолту. Навпаки, хочу довести переговори до кінця”, – додала міністр.

Закон, що дозволяє Кабінету Міністрів вводити мораторій на виплату зовнішніх боргів приватним кредиторам, набув чинності ще на початку червня.

Цим документом Кабміну надається право приймати рішення про тимчасове призупинення платежів за всіма чи за деякими відповідними борговими зобов’язаннями.

Тимчасова зупинка у здійсненні платежів вводиться по кожному борговому зобов’язанню на строк до здійснення такої угоди і зміни умов відповідного запозичення для всіх кредиторів.

До переліку зовнішніх боргових зобов’язань, за якими планується змінити умови запозичення, увійшли єврооблігації України випуску 2005, 2006, 2007, 2010 (2 випуски), 2011 (2 випуски), 2012 (2 випуски) і 2013 (2 випуски) років з погашенням відповідно в 2015, 2016, 2017, 2020, 2015, 2021, 2016, 2017, 2022, 2023, 2015 рр.

Також до нього увійшли єврооблігації компанії “Фінінпро”, кредити Державного агентства автомобільних доріг “Укравтодор” від 2005, 2006, 2009, 2010, 2011 рр. з погашенням відповідно в 2015, 2016, 2017, 2015 і 2016 рр., кредит конструкторського бюро “Південне” ім. Янгеля (Дніпропетровськ) від 2011 р. з погашенням в 2018 р., кредит компанії “Укрмедпостач” від 2009 р. з погашенням в 2020 р. і місцеві запозичення Київської міської ради 2005 та 2011 рр. з погашенням в 2015 та 2016 рр.

Термін дії закону закінчується 1 липня 2016 року.

Разом з тим Україна не зможе відмовитись від виплати Росії 3 млрд доларів кредитного боргу, який наприкінці 2013 року взяв тодішній Президент Віктор Янукович.

Петро Порошенко назвав цей кредит хабарем Януковичу за відмову підписати угоду про асоціацію з Європейським Союзом. Однак віддавати його Україні буде змушена.

МВФ класифікував цей борг як державний, а не приватний. Тоді як ухвалений парламентом закон дозволяє Кабміну заморожувати борги перед приватними кредиторами, але не державні борги. Днями Україна виплатила 75 млн доларів відсотків за цим кредитом.

Міжнародний валютний фонд підтримує Україну в питанні реструктуризації боргів і готовий продовжити її фінансування навіть у разі оголошення країною технічного дефолту.

Колишній міністр фінансів США Лоуренс Саммерс вважає, що у зв’язку з цим складається досить суперечлива ситуація.

З одного боку, МВФ думає про виділення Україні нових багатомільярдних траншей, а це гроші західних платників податків, а з іншого – західні приватні фонди не хочуть втрачати вкладені гроші.

Тобто фонди гроші втрачати не хочуть, а платникам податків фактично пропонується це зробити.

“За необхідності Україна має бути готовою оголосити про дефолт і не виконати свої зобов’язання. Разом з тим міжнародне співтовариство має дати зрозуміти, що воно і надалі надаватиме підтримку Києву. У контексті цих кроків у кредиторів залишається мало вибору, окрім як прийняти економічну реальність ситуації”, – зазначила екс-глава Мінфіну США.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ads here!

залишити коментар: