завжди свіжі новини

Всі новини

Україна позбавить Газпром контролю над маршрутом прокачування газу в Європу

газ

Україна має намір організувати віртуальний реверс, піти від Росії як від постачальника і створити власний газовий хаб.

В України з’явився шанс позбавити Газпром контролю над принаймні одним маршрутом прокачування газу через країну в Європу.

Декількома днями раніше Укртрансгаз підписав з оператором угорської газотранспортної системи FGSZ договір про взаємодію та обмін інформацією (interconnection agreement). Це перша подібна угода між Україною та країною-членом ЄС. Вона дає можливість організувати віртуальний реверс газу через Україну.

Це означає, що Київ зможе купувати у європейських компаній газ, який постачає їм Газпром, і відбирати його з труби на своїй території, що не тільки позбавляє країну необхідності платити за транспортування, але і дає їй можливість повністю забезпечувати себе газом взагалі без контракту з Газпромом.

Крім того, європейські компанії зможуть зберігати газ в українських ПСГ, що створює передумови для організації в країні газового хаба.

Зараз подібна схема неможлива, оскільки транзитний контракт між Газпромом і НАК Нафтогаз України передбачає, що транзитний газ на західному кордоні України передається Газпром-експорту, а вже від нього операторам ГТС Польщі, Словаччині, Угорщині та Румунії. Укртрансгаз не знає, яким покупцям призначені ті чи інші обсяги газу, тому що не знає їх shipper code (восьмизначний буквено-цифровий код, що позначає конкретного постачальника або одержувача газу).

Відповідно, компанія не може домовитися про купівлю цього газу або будь-які інші комерційні операції, тобто без участі “Газпром експорту” організувати віртуальний реверс на території України не можна, а монополія виступає категорично проти подібних схем.

“Саме тому Україна була змушена піти шляхом створення фізичного реверсу з Європи, який здебільшого є юридично бездоганною імітацією реального руху газу: наприклад, у випадку Польщі російський транзитний газ перетинає українсько-польський кордон, проходить кілька сотень метрів польською територією, міняючи власника, після чого рухається у зворотному напрямку”, – пояснює ПравдаUA.

В ЄС віртуальні поставки газу (backhaul) не тільки дозволені, але й передбачені Третім енергопакетом. Тепер, встановивши перший прямий контакт з європейським газотранспортним оператором, Україна планує вимагати від “Газпром експорту” передачі shipper code.

Якщо Газпром відмовиться передати дані про потоки газу, Україна планує натиснути на нього через Єврокомісію в рамках антимонопольної справи. Правова аргументація Києва виглядає не надто впевненою, але, як зазначає видання, може стати приводом для серйозного тиску на Москву з Брюсселя.

Нагадаємо, раніше угорський оператор газопроводів Foldgazszallitas заявив про готовність прокачувати до 6 мільярдів кубометрів газу для України за наявності вільних потужностей і чинного контракту.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ads here!

залишити коментар: