завжди свіжі новини

Всі новини

У 2014 році український ринок електронної комерції впав на 20% до 1,6 млрд дол.

інтернет-шопінг

У 2014 році український ринок електронної комерції, який раніше показував зростання, впав на 20% – з 2 млрд дол. до 1,6 млрд дол.

Падіння купівельної спроможності і виручки в доларах відбулося, головним чином, через девальвацію національної валюти.

Якщо існуючі темпи зростання середнього чека і кількості замовлень в основних товарних категоріях збережуться, до кінця 2015 року ринок впаде ще на 45%, йдеться у звіті Української асоціації директ-маркетингу.

За умови стабілізації економічної ситуації в країні інтернет-продажі вийдуть на докризовий рівень не раніше 2018 року, передбачають експерти.

Втім, e-commerce, як і раніше, має високий потенціал зростання у порівнянні з іншими ринками. Якщо в 2014 році інтернет-продажі в гривні зросли на 19%, то загальний оборот роздрібної торгівлі, згідно з Держстатом, знизився на 8,6%.

“Багато категорій товарів в онлайні ростуть в умовах падіння самого ринку”, – розповідає Валентин Калашник. Криза змусила українців економити. Як наслідок, покупці вирушили в інтернет за більш вигідними, в порівнянні з традиційними магазинами, пропозиціями.

Дані дослідження підтверджують: незважаючи на складну економічну ситуацію, число інтернет-покупців в країні зростає. У вересні 2014 р. покупки в інтернеті здійснювало 3,5 млн українців, а до квітня 2015 р. таких стало 3,9 млн.

Шанувальників інтернет-шопінгу стає більше зі збільшенням проникнення інтернету, розвитком служби доставки і платіжних інструментів. За даними Інтернет-асоціації України, доступ до Інтернету на кінець березня 2015 р. був у 62% українців, а роком раніше – у 59%.

Провайдери, які покрили найбільш густонаселені міста, продовжують розширювати покриття за рахунок невеликих населених пунктів. Туди ж приходять логісти, що працюють з інтернет-магазинами. Наприклад, “Нова пошта”, у якої вже 1740 відділень по всій Україні.

“Укрпошта”, що володіє найбільшою мережею з 11 тисяч відділень, також вчиться доставляти посилки з інтернет-магазинів. У тому числі – закордонних.

Банки також розвивають мережі регіональних відділень та електронні платіжні інструменти. Наприклад, Приватбанк, мережа якого налічує 2,5 тис відділень, зробив більше 20 додатків для смартфонів. З їх допомогою можна платити за товари і послуги через інтернет.

Все це дозволяє жителям українських сіл робити покупки в інтернеті. Проте в цілому інфраструктура доставки в Україну недостатньо розвинена, як і ринок електронних платежів, констатує Вікторія Тігіпко.

За темпами розвитку український ринок електронної комерції поки відстає від ринків Європи і США. Маркетинг-директор всеукраїнського торгового центру в інтернеті Prom.ua Олексій Філановський розповідає, що в Європі частка покупок онлайн становить 9-13% від загального обороту торгівлі, в США – 11%. В Україні, за різними оцінками, це поки 1-3%.

Стримуючим фактором розвитку електронної комерції також є відсутність повноцінного покриття мережами бездротового швидкісного інтернету. Найбільші українські оператори мобільного зв’язку отримали ліцензії на 3G тільки в лютому 2015 року й поки покривають найбільші міста.

Згідно з даними дослідження Google Consumer Barometer за 2014 рік, в Україні лише 5% інтернет-користувачів купували щось зі смартфона, ще 2% – з планшета. Хоча інформацію про товари з мобільних пристроїв читає набагато більше людей – близько 30%.

Найбільша частка “мобільних покупців”, за даними Google, – в країнах Азії, де вже працюють 4G-мережі. Наприклад, у Південній Кореї покупки з мобільних пристроїв робили 26% користувачів, у Таїланді – 28%, в Малайзії – 20%. За даними компанії Criteo, частка мобільних покупок в Азії перевищила 50%. У мобільних продажах також досягли успіху США і Китай.

У 2014 році чверть американців у “чорну п’ятницю” – перший день різдвяних розпродажів – зробили покупки з мобільного пристрою.

Найбільший китайський інтернет-магазин в той же день за перші 20 хвилин розпродажів зробив 1 млрд дол виручки, причому 48% цієї суми були виручені саме зі смартфонів і планшетів.

Не можна сказати, що запуск 3G або 4G гарантовано підвищить мобільні продажі в Україні. Наприклад, у Польщі, де працюють обидва покоління зв’язку, за даними Google, всього 4% користувачів роблять покупки зі смартфонів або планшетів.

Однак швидкісні мережі передачі даних однозначно зроблять пошук інформації про товар і його купівлю більш зручними процесами, що позитивно позначиться на загальному продажу – як онлайн, так і офлайн.

Людина часто купує за таким сценарієм: побачила товар на смартфоні по дорозі на роботу, почитала його характеристики і коментарі до нього на робочому комп’ютері, а оформила замовлення і оплатила його ввечері вдома з планшета, пояснює Дмитро Суслов.

За його словами, завдання інтернет-магазинів – зробити так, щоб користувач з будь-яким пристроєм відчував себе однаково комфортно в процесі навігації по магазину і оформлення замовлення в ньому.

Калашник вважає, що універсальними факторами, які допоможуть інтернет-магазинам вибратися з кризи, стануть підвищення операційної та маркетингової ефективності, а вміння рахувати вийде на передній план.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ads here!

залишити коментар: