завжди свіжі новини

Всі новини

Керівництво НБУ не проводить реального реформування української банківської системи

НБУ

Керівництво Національного банку України (НБУ) не проводить реального реформування української банківської системи. Такої думки дотримується Ростислав Кравець.

“Що ж стосується реформ банківської системи, то як таких реальних глобальних реформ з моменту приходу пані голови НБУ Валерії Гонтарєвої я не бачу. Тобто все, що робиться – це кидання з однієї крайності в іншу, що і призвело до настільки різкої девальвації гривні. А з іншого боку, відсутність таких скоординованих реформ, відсутність плану розвитку банківської системи. Все відбувається в якомусь ручному режимі, без заданої програми. Це і призводить до величезної кількості проблем, які виникають на банківському ринку, зростання корупції“, – заявив Кравець.

На його думку, заявлене Валерією Гонтаревою реформування звелося до того, що Нацбанк отримав величезну кількість повноважень у порівнянні з Національним банком часів Віктора Ющенка чи Володимира Стельмаха.

Зараз НБУ може приймати будь-які постанови, які не повинен погоджувати в Мін’юсті.

“І цим Нацбанк зловживає. Реальні наслідки даних дій – це цілий ряд постанов, які приймаються на 2-3 місяці щодо обмежень на валютному ринку, повернення безпосередньо депозитів”, – зазначає адвокат.

Ростислав Кравець вважає, що НБУ не зробив жодного кроку в частині розвитку банківської системи, підвищення довіри.

“Я часто ходжу в суди. Моє улюблене питання завжди, коли приходить представник Фонду гарантування вкладів, поставити їм пряме запитання. Якщо у нас завдання Національного банку – це підтримання стабільності національної грошової одиниці, то питаю: яке у вас завдання? Відповідь унікальна: виведення неплатоспроможних банків з ринку. Про яке підвищення довіри до банківської системи може йти мова, коли ви приходите в банк, а вам кажуть: ви знаєте, ми тут зібралися у Фонді гарантування три особи і визнали ваш договір недійсним. Тому ви не отримаєте свої 200 000“, – говорить наш співрозмовник.

З ним погоджується і Руслан Чорний.

“Завершення реформи банківської системи – це міф. На мій погляд, перший крок, який треба зробити для підвищення довіри, – це чиновникам Національного банку, всього економічного блоку уряду, включаючи прем’єр-міністра, послідовно відповідати за свої слова. Все, що вони говорять , повинно бути пов’язане з тим, що говорили дотепер. Тому що якщо ми чуємо про те, що “Фінанси та кредит” платоспроможний, а через тиждень вводиться в банк адміністрація – це катастрофічно знижує довіру до банківської системи“, – заявив Чорний.

Нагадаємо, у вересні Нацбанк визнав банк “Фінанси та Кредит” неплатоспроможним. Це далеко не перший випадок, коли НБУ всупереч обіцянкам його глави Валерії Гонтарєвої відмовляється рятувати системні банки. Всього з 2014 року Нацбанк закрив порядку 60 банків, тобто більше ніж за попередні десять років. При цьому сама Гонтарєва на форумі YES-2015 заявила про закінчення реформування банківського ринку.

Правда України

your ads here!

залишити коментар: