завжди свіжі новини

Всі новини

Розслідуванню злочинів проти Майдану чинять нинішні правоохоронці, колишні беркутівці і судді

Майдан

Начальник Управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк заявив, що розслідуванню злочинів проти Майдану чиняться перепони, і навів нещодавній конкретний приклад.

Слідство в резонансних кримінальних провадженнях про злочини під час Революції гідності, в тому числі щодо незаконного переслідування активістів суддями і правоохоронцями, постійно наштовхується на чималу кількість різних перешкод, які чинять нинішні правоохоронці, колишні беркутівці і їхні представники, навіть судді, заявив він.

Приховані перепони, такі, як затягування розгляду клопотань про слідчі дії і необґрунтовані відмови в їхньому задоволенні, іноді переростають у відкриту протидію розслідуванню: розблоковуються рахунки колишніх високопосадовців, протиправно звільняються з-під варти підозрювані у вчиненні особливо тяжких злочинів, наводить управління слова свого керівника у мережі.

«Рятуючись від викриття, співробітники міліції прагнуть усіляко відвернути увагу слідства від встановлення істини. Для цього, наприклад, нинішні правоохоронці не тільки не вчиняють активних дій до розкриття злочинів, що є їхнім прямим обов’язком, а й здійснюють протидію розслідуванню. Зокрема, вигадуються історії про нібито психологічний тиск на них із боку слідчих, на цих надуманих підставах заявляються відводи слідчим, які, у свою чергу, безпідставно задовольняються слідчими суддями», – заявляє Горбатюк.

Як приклад він навів те, що 13 жовтня слідчий суддя Печерського райсуду Києва задовольнив заяву свідків (колишніх беркутівців) про відвід слідчого у провадженні щодо незаконного переслідування активістів Майдану. Як підставу для відводу слідчого зазначено: «з метою виключення ймовірності виникнення припущення в учасників кримінального провадження щодо заінтересованості слідчого в результатах проведення досудового розслідування».

Однак, наголошує чільний посадовець ГПУ, законодавець не передбачив такої підстави для відводу слідчого (стаття 77 Кримінального процесуального кодексу України). Жодних об’єктивних даних для відводу слідчого, заснованих на вимогах закону, ані свідки, ані їхній представник не навели.

Ба більше, незважаючи на обґрунтовані заперечення прокурора, заяву про відвід розглянули й задовольнили за відсутності самого слідчого, чим порушено вимоги статті 81 Кримінального процесуального кодексу України, додав начальник Управління спецрозслідувань.

Як наслідок, пише він, створено прямі суттєві перешкоди в розслідуванні резонансного кримінального провадження.

Наразі вирішується питання про внесення за цим фактом відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, додав Сергій Горбатюк.

Управління спеціальних розслідувань було створено в Генпрокуратурі як єдиний центр розслідування всіх злочинів, вчинених у період протестних акцій в Україні. Серед його основних завдань – вивчення обставин узурпації влади та всього комплексу злочинних дій, скоєних у період правління Віктора Януковича. Першочергове завдання діяльності управління – розслідування масових убивств учасників мирних акцій протесту 18–20 лютого 2014 року.

Правда України

your ads here!

залишити коментар: