завжди свіжі новини

Україна

Червоний Хрест занепокоєний ризиком погіршення гуманітарної ситуації на Донбасі

Міжнародний комітет Червоного Хреста занепокоєний ризиком погіршення гуманітарної ситуації через активізацію бойових дій на сході України. 

Як йдеться в заяві організації, десятки тисяч людей від 29 січня перебувають в епіцентрі бойових дій, бойові дії впливають на цивільне населення, що опинилося відрізаним від таких базових речей як електро-, водо- й теплопостачання, та ще за умов сильних морозів. 

«Ми дуже занепокоєні тим, як ескалація бойових дій вплинула на цивільне населення. Багато життєво важливих комунікацій, таких як електромережі і водогони, було пошкоджено, що може мати істотні гуманітарні наслідки для тисяч людей по обидва боки від лінії зіткнення», – сказав голова делегації Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні Алан Ешліманн.

У МКЧХ зазначають, що бойові зіткнення особливо небезпечні в районі селища Авдіївка, але й інші території також постраждали, є повідомлення про жертви й руйнування у багатьох районах Донецької й Луганської областей. 

«Для нас є пріоритетним відновлення електропостачання і ремонт пошкодженого водогону. Поряд з численними іншими організаціями ми просимо максимально дотримуватися режиму припинення вогню, аби дозволити ремонтним бригадам полагодити пошкоджені лінії електропередач. На даний момент ми працюємо над доставкою палива для генераторів», – додав Ешліманн.

Останнім часом на Донбасі загострилася ситуація, зокрема, від 29 січня тривають запеклі бої неподалік Авдіївки. Сторони конфлікту звинуватили одна одну у спричиненні цих боїв, а також заявляють про жертви серед мирного населення внаслідок обстрілів. Загалом від 29 січня, за даними української поліції, внаслідок обстрілів Авдіївки загинула одна людина, 8 мирних жителів поранені. Через обстріли Авдіївка залишається частково без електрики, у деяких оселях відсутні також вода і опалення, є проблеми з мобільним зв’язком.

Угруповання «ДНР» зі свого боку повідомляло про обстріли низки населених пунктів на непідконтрольній Україні території. Складна гуманітарна ситуація склалася в окупованій Ясинуватій, що навпроти Авдіївки по той бік лінії фронту. Сьогодні бойовики звинуватили українських військових в обстрілах Донецька і Макіївки, внаслідок чого поранені четверо мирних жителів.

Через постійні обстріли Донецька фільтрувальна станція зупинила роботу, залишивши від 15 до 17 тисяч жителів Авдіївки без водопостачання. Крім того, у спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ заявляли, що через відсутність електрики на Верхньокальміуській фільтраційній станції без води й опалення можуть залишитися окуповані бойовиками Донецьк, Ясинувата і частина Макіївки.

your ads here!

залишити коментар: