завжди свіжі новини

Політика

У США наразі не підтвердили зустріч Порошенка і Трампа – кореспонденти

На брифінгу в Білому домі США речник президента США Дональда Трампа Шон Спайсер наразі не підтвердив зустрічі з американським керівником президента України Петра Порошенка, який нині прямує до США з робочим візитом, повідомили кореспонденти з Білого дому. За їхніми даними, на цей час у Вашингтоні підтвердили тільки зустріч українського керівника і віце-президента США Майка Пенса.

Зокрема, кореспондент «Голосу Америки» Стів Герман пише: «Віце-президент має заплановану зустріч із Порошенком завтра (у вівторок, 20 червня – ред.), підтвердив прес-секретар, але невідомо, чи президент США теж зустрінеться з керівником України».

Кореспондент Агентства «Франс прес» Андрю Бітті теж повідомив: «Спайсер сказав, що віце-президент Пенс планує зустрітися з Порошенком завтра, не ясно, чи так зробить і Трамп».

За повідомленням цього агентства, речник додав, що якщо у графіку президента США будуть зміни, про них журналістів повідомлять пізніше в понеділок (тобто, можливо, вже поночі за київським часом).

У цей час Петро Порошенко перебував у дорозі до США.

Сам брифінг у Білому домі відбувся без традиційної раніше відеотрансляції, в тому числі в інтернеті.

Речник президента України Святослав Цеголко ще в першій половині дня повідомляв, що Петро Порошенко вирушив до Сполучених Штатів Америки з робочим візитом. Ніяких подробиць візиту він не оголосив, немає їх і на сайті голови держави.

Тим часом колишній посол США в Україні, а нині дослідник аналітичного центру «Інститут Брукінґза» у Вашингтоні Стівен Пайфер висловив упевненість, що зустріч між президентами України та США відбудеться. «Інакше Порошенко ніколи б не сів у літак до Вашингтона. Але дивно, що про це не оголосили», – додав він.

Про планований на 19–20 червня візит Петра Порошенка до США для зустрічі з Дональдом Трампом стало відомо минулого тижня в четвер, 15 червня, з джерел у Вашингтоні й Києві, що бажали лишитися анонімними. Також повідомляли, що візит відбудеться на запрошення Вашингтона.

Тоді ж міністр закордонних справ України Павло Клімкін фактично підтвердив домовленість про таку зустріч до кінця червня, хоча додав, що її точний термін іще не узгоджений. За словами Клімкіна, про зустріч мав офіційно повідомити речник президента України одночасно з Білим домом у США. Досі такого повідомлення, і після того, як Порошенко вже вирушив до США, не було.

Очікувана зустріч президентів США і України мала б відбутися до першої зустрічі американського керівника і президента Росії Володимира Путіна, що планується на наступний місяць на полях багатосторонньої міжнародної зустрічі.

your ads here!

залишити коментар: