завжди свіжі новини

Всі новини, Корупція, Політика, Україна

Міжнародна та Європейська федерації журналістів закликали розслідувати підпал авто «Схем» і можливе стеження за журналістом Ткачем

Міжнародна та Європейська федерації журналістів закликали українську владу  розпочати ретельне розслідування випадків залякування і нападів на журналістів програми розслідувань «Схеми» (спільний проєкт Радіо Свобода та телеканалу UA:Перший), зокрема підпал авто «Схем» і можливе стеження за журналістом програми Михайлом Ткачем.

Генеральний секретар IFJ Ентоні Белланжер сказав: «Дуже важливо, щоб журналісти-розслідувачі могли вільно і критично висвітлювати корупцію і правопорушення державних чиновників. Спостереження і напад на цю команду – тривожні удари по свободі преси, які не можуть залишитися безкарними. Виражаємо солідарність з постраждалими журналістами і закликаємо владу захистити їх від цих нападів», – заявив генеральний секретар Міжнародної федерації журналістів Ентоні Белланджер.

Керівник українського філіалу МФЖ, Національної спілки журналістів Сергія Томіленко заявив, що «тиск а групу журналістів, які розслідують корупцію на найвищому рівні, – це надзвичайна ситуація у галузі свободи ЗМІ. Це тривожний сигнал для кожного журналіста-розслідувача у столиці і по всій Україні. Ми вимагаємо, щоб правоохоронні органи залучали найкращих експертів з служб безпеки для розслідування цих справ».

 

 

Вночі 17 серпня в Броварах невідомі підпалили автомобіль програми журналістських розслідувань «Схеми» (спільний проєкт Радіо Свобода та телеканалу UA:Перший), який належить водієві програми – учаснику знімальної групи Борису Мазуру. Державна служба з надзвичайних ситуацій дійшла висновку, що авто загорілося через «занесення стороннього джерела запалювання».

Опитані Радіо Свобода вузькоспеціалізовані фахівці та відомі криміналісти-правники зійшлись на думці, що отвір у стелі квартири журналіста програми «Схеми» Михайла Ткача та виявлені пізніше поліцією отвори на горищі, вірогідно, свідчать саме про спроби встановити прихований пристрій негласного стеження. Думки опитаних експертів розійшлись хіба що в тому, чи записувальний пристрій вже встигли прибрати, чи його ще не встигли встановити; чи мова йде про відеоспостереження, чи аудіопрослуховування; та хто може за цим стояти.

Поліція розпочала два кримінальні провадження через ситуацію з Михайлом Ткачем (за статтями про порушення недоторканності приватного життя та про незаконний обіг та використання прихованих записувальних пристроїв) і ще одне – через підпал автомобіля Бориса Мазура (умисне знищення або пошкодження майна).

Тимчасова виконувачка обов’язків президента Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода Дейзі Сінделар закликала українську владу якнайшвидше розслідувати обидва інциденти.

Комітет захисту журналістів (Committee to Protect Journalists, або CPJ) – міжнародна неурядова організація зі штаб-квартирою в Нью-Йорку, що займається захистом прав журналістів. Комітет збирає інформацію про репресії та переслідування журналістів по всьому світу та публікує ці дані у звітах. Першим почесним головою комітету, утвореного 1981 року, був американський тележурналіст і телеведучий Уолтер Кронкайт.

             

залишити коментар: