завжди свіжі новини

Всі новини, Корупція, Політика, Україна

«Ми починаємо дипломатичну війну». Білоруські прикордонники опублікували відео огляду автомобіля українського посла

Державний прикордонний комітет Білорусі опублікував відео огляду автомобіля посла України Ігоря Кизима прикордонниками після перетину українсько-білоруського кордону 5 вересня.

На відео співробітник прикордонного пункту «Нова Гута» повідомляє послу, що «відповідно до закону, він відповідає за прикордонний контроль», включаючи огляд автомобіля, і просить відкрити багажник.

Ігор Кизим нагадав прикордоннику, що згідно з Віденською конвенцією, огляд особистого багажу дипломата при перетині кордону країни, де він працює, не проводиться, якщо немає поважних причин.

На що прикордонник відповів, що не хоче оглядати особистий багаж посла, а просто запропонував йому відкрити задні двері машини, щоб він міг оглянути багажник.

«Ми не збираємося оглядати особисті речі», – заявив прикордонник.

Ігор Кизим відкрив багажник, але попередив, що надішле ноту до білоруського МЗС.

«Ми починаємо дипломатичну війну. Ви цього хочете?» – сказав посол.

Пізніше у телеграмі прикордонний комітет Білорусі заперечив порушення зі свого боку.

10 вересня в інтерв’ю hromadske.ua Кизим заявив, що «за 27 років роботи він ще ніколи не стикався з таким ставленням до посла України» і наголосив, що воно «взагалі не відповідає дипломатичній практиці».

Віденська конвенція про консульські відносини 1963 року передбачає, що особистий багаж дипломатів у країні їхнього перебування звільняється від митного огляду. Він може бути оглянутий лише в разі, якщо є серйозні підстави припускати, що в ньому містяться заборонені предмети.

Ігор Кизим минулого тижня повернувся до Мінська після консультацій у Міністерстві закордонних справ України.

17 серпня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що МЗС України вперше в історії викликало свого посла в Білорусі до Києва на консультації «для оцінки перспектив українсько-білоруських відносин у новій реальності, що склалася, вироблення відповідних рішень з урахуванням усього комплексу факторів, …виключно через неприпустимі дії Мінська».

Він нагадав, що Білорусь передала 32 із 33 затриманих «вагнерівців» до Росії, попри наявність «усіх правових і моральних підстав передати їх Україні», а Олександр Лукашенко «неодноразово і абсолютно безпідставно звинувачував Україну у недружніх кроках проти Білорусі».

Про те, що Україна заморозила контакти з офіційним Мінськом, Кулеба повідомив наприкінці серпня. Українська сторона, за його словами, планує відновити відносини, якщо це перестане нести моральні і репутаційні втрати для офіційного Києва.

Він також повідомив, що Україна приєдналася до заяви Євросоюзу щодо ситуації в Білорусі значно раніше, ніж про це стало відомо українським журналістам. У тій заяві від 11 серпня ЄС попередив про «глибокий перегляд» відносин із Мінськом і можливість санкцій. У Європейському союзі заявили також, що вибори президента Білорусі не були «ні вільними, ні чесними».

У МЗС Білорусі відповіли, що Мінськ не ставив «діалог з Україною на так звану «паузу» – це ж не просто натискання кнопки на програвачі. Це конкретний збиток для тісних багатогранних відносин двох сусідніх держав. Відповідальність за можливі наслідки цього кроку лежить повністю на українській стороні, а також, як ми бачимо, на її старших зовнішньополітичних партнерах. Зі свого боку, готові до продовження співпраці на всіх рівнях і в тому обсязі, до якого готова Україна і її дружній і братній нам народ».

your ads here!

залишити коментар: