завжди свіжі новини

Всі новини, Корупція, Політика, Україна

«Справа Шеремета»: захисники Антоненка відповіли на заяви про те, що «білоруська версія» не суперечить обвинуваченню

Захисники Андрія Антоненка, одного з обвинувачених у вбивстві журналіста Павла Шеремета, відповіли на заяви українських правоохоронців, які стверджували, що поява матеріалів про ймовірну причетність влади і спецслужб Білорусі до цього вбивства не суперечить обвинуваченню проти гаданих виконавців.

Ці твердження неправдиві і є очевидною дезінформацією, заявили захисники з юридичної фірми «Сенс Україна», яка й оприлюднила ввечері 4 січня їхню заяву.

«По-перше, у справі відсутні будь-які навіть віддалені натяки на зв’язок обвинувачених із будь-якими спецслужбами, у тому числі іноземними. По-друге, метою організаторів злочину сторона обвинувачення називає «створення в українському суспільстві вкрай резонансної події з метою подальшої провокації численних акцій протесту». Це аж ніяк не узгоджується з версією, оприлюдненою сьогодні в Брюсселі», – заявили захисники, маючи на увазі опублікування того дня згаданих матеріалів про «білоруську версію».

«Ретельно вивчивши усі представлені слідством «докази», захист стверджує, виходячи з наявних матеріалів, що раніше версія причетності білоруських спецслужб взагалі не досліджувалася і не розглядалася», – заявили також захисники Антоненка, реагуючи на заяви, що згадані матеріали ще від грудня розглядаються слідством в Україні.

Раніше 4 січня європейське інтернет-видання EUObserver оприлюднило ймовірний, але достеменно не підтверджений запис нібито розмови тодішнього голови Комітету державної безпеки Білорусі з працівниками новоствореного спецпідрозділу, що мав займатися ліквідацією супротивників Олександра Лукашенка за межами Білорусі. Серед обговорюваних у тому запису ще 2012 року був згаданий і журналіст із Білорусі Павло Шеремет, який у той час жив і працював у Росії. Його, зокрема, пропонувалося підірвати.

2016 року Шеремет, який на той час уже жив і працював в Україні в інтернет-виданні «Українська правда», загинув унаслідок підриву автомобіля, в якому він їхав.

Наприкінці 2019 року слідство в справі про вбивство Павла Шеремета оголосило підозри в причетності до його виконання сержантові Сил спеціальних операцій Андрієві Антоненку (позивний Riffmaster), військовому медикові Яні Дугарь і дитячому кардіохірургові й волонтерці Юлії Кузьменко. Усі троє і їхній захист відкидають усі звинувачення і звертають увагу на численні розбіжності в матеріалах слідства, і їхні прихильники, а також широкі кола в волонтерському русі вважають обвинувачення бездоказовими і сфальсифікованими.

Після оприлюднення матеріалів про «білоруську версію» Національна поліція заявила 4 січня, що її слідство ще в грудні отримало цю інформацію, яка «становить інтерес із точки зору встановлення замовників злочину». А в Міністерстві внутрішніх справ того ж дня заявили, що ці матеріали, мовляв, підтверджують версію слідства і ніяк не вплинуть на обвинувачення Антоненкові, Дугарь і Кузьменко.

your ads here!

залишити коментар: