завжди свіжі новини

Всі новини

Німці надто прагматичні і люблять розраховувати все на тривалу перспективу

Німецькі бюргери

Напевно, представники якоїсь іншої нації не звернули б на все це ніякої уваги. Але німці надто прагматичні і люблять розраховувати все на тривалу перспективу.

В результаті дійшло до абсурду: в той час, коли умови іпотечного кредитування в Німеччині найкращі за останні десятиліття, його популярність – дуже низька.

Ще один абсурд німецької дійсності полягає в тому, що нинішні щомісячні внески по іпотеці часто виявляються приблизно такими ж, як орендні ставки в аналогічних будинках і квартирах.

Проте багато жителів Німеччини вважають за краще принципово відмовитися від власності. Чому? Виявляється, небажання залишатися прив’язаним на десятиліття до одного місця – не єдина причина.

Як відзначають експерти, сьогодні ефективна ставка по десятирічній іпотеці в Німеччині становить 1,2%. А на початку 1990-х років було близько 8%. Але тоді попит на кредитування та купівлю житла був незрівнянно більшим. Відповідь на питання: чому так виходить, фахівці вирішили пошукати в особливостях німецької логіки. Перш за все, вони намагаються враховувати майбутні демографічні проблеми. Мовляв, через кілька десятиліть населення Німеччини може істотно зменшитися, а нерухомості до того часу буде побудовано багато.

В результаті в таких сільських районах як Тюрінгія, Саксонія-Ангальт, Північний Гессен, Верхня Франконія та ін. попит на придбання вторинного житла і на його оренду буде занадто малий. Тому нинішні капіталовкладення можуть знецінитися. Правда, нічого подібного напевно не відбудеться у великих містах. За деякими прогнозами, в Гамбурзі чи Мюнхені домовласники зароблять не менше 50-60% прибутку навіть без здачі нерухомості в оренду.

Однак, німці намагаються уникнути іншої небезпеки – нестабільності процентних ставок по кредитах. Ніде не сказано, що їх не можна підвищувати. І коли ЄЦБ почне піднімати відсоткову ставку, те ж саме зроблять німецькі банки. У цьому випадку ситуація може докорінно змінитися. При сьогоднішніх 1,2% річних за стандартну квартиру в 110 кв. м німці виплачують по 700 євро на місяць. Якщо в борг брали 200 тисяч євро, після десяти років залишиться непогашеною сума в 136 тис. євро. На яких умовах доведеться виплачувати цю суму, ніхто не розуміє. На думку фахівців, якби кредитори або уряд внесли ясність у це питання, німці набагато охочіше купували б свій перший будинок або квартиру.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ads here!

залишити коментар: