завжди свіжі новини

Всі новини

Путін вигадав нову історію про Україну, а Заходу залишається лише здогадуватися про його дикі плани

плани дикуна

Путін вигадав нову історію про Україну, а Заходу залишається тільки здогадуватися, що він замислив цього разу.

На початку “гібридної війни”, яку Росія розв’язала проти України торік, російська машина пропаганди називала своїх сусідів неонацистською державою, чиї солдати спалювали села і розпинали дітей на російськомовному сході країни, пише британське видання.

Однак після масштабного військового параду 9 травня на честь святкування Дня перемоги над німецьким (і відповідно українським – прим. автора) фашизмом у російських ЗМІ почала поступово вимальовуватися нова версія подій. Зараз Україна зображується як недієздатна держава. Вона не виконала своїх боргових зобов’язань і порушила всі можливі міжнародні норми, а її західні спонсори вдарилися в паніку. Нова революція на Майдані може початися в будь-який момент – запах паленої гуми вже носиться в повітрі.

Згідно з цією версією, західні лідери усвідомили свою помилку і намагаються помиритися з Володимиром Путіним, великодушним російським лідером, який неодноразово попереджав їх, що не варто підтримувати Україну. Спочатку це була канцлер Німеччини Ангела Меркель, яка домагалася зустрічі з Путіним. Потім держсекретар США Джон Керрі, який прилетів у Сочі, щоб висловити свою повагу.

“Америка зрозуміла, що Україна не варта зіпсованих відносин з Росією”, – прозвучало на першому каналі, провідному російському телеканалі. Малося на увазі, що військова міць Росії та її альянс з Китаєм змусили Америку знову сісти за стіл переговорів.

Страшні кадри війни, які постійно з’являлися на російському телебаченні минулого року, супроводжувалися розповідями про дипломатичні перемоги Росії та невдачі України.

Згідно з першим каналом, якщо війна відновиться, її будуть вести зневірені українці. І ця нова версія розрахована не тільки на російську аудиторію. Як тільки Керрі покинув Сочі, Росія відправила своїх послів до Києва, щоб повідомити українському президенту Петрові Порошенку, що Америка і Європа його кинули.

Цільовою аудиторією російської пропаганди є також і Євросоюз, якому 22 червня належить вирішити питання про продовження або зняття санкцій з Росії. Якщо Америка готова помиритися, запитує Москва, навіщо псувати хороші ділові відносини з нами?

Тим часом американські джерела наполягають на тому, що мета візиту Керрі в Сочі полягала не в тому, щоб помиритися, а в тому, щоб з’ясувати позицію Путіна щодо низки питань. Чи буде Путін діяти проти Америки в іранському питанні? Чи готовий він до співпраці в сирійському питанні? Чи припинив він втручатися у справи України?

Найімовірніше, відповіді на всі три питання негативні. Керрі також роз’яснив Путіну реакцію Америки на його брязкання ядерною зброєю: не варто заходити надто далеко у перевірці військової готовності НАТО, бо це може спровокувати вкрай небажані наслідки. Путін представив візит Керрі як дипломатичний тріумф, однак тепер йому належить вирішити, що робити далі.

Ситуація в Україні досягла мертвої точки. Хоча Путін підтримав підписання мирної угоди у вересні минулого року, його цілі прямо протилежні цілям України і Заходу. Він хоче, щоб сепаратистський Донбас залишився у складі України як свого роду незагоєна рана, яку Росія зможе пронизувати кожен раз, коли їй знадобиться контролювати український уряд.

Тільки досягнувши цього, він стане обговорювати питання про закриття кордону з Україною. Захід наполягає, що Росія повинна зміцнити кордон і вивести всіх своїх військових з території України, щоб вибори на Донбасі змогли підготувати ґрунт для його реінтеграції. Але це суперечить цілям Путіна.

Між тим, цей конфлікт неможливо заморозити без постійної присутності російських військових і фінансової підтримки сепаратистів. Через рік військових дій жителі не хочуть, щоб ними керував київський уряд, проте багато з них вже незадоволені сепаратистами, які захопили владу в регіоні і ділять російську гуманітарну допомогу між собою.

Якщо російські військові підуть, сепаратистський уряд цілком може впасти. Можливо, саме з цієї причини на теперішній час біля російсько-українського кордону спостерігається нарощування російських військ і озброєнь, як повідомляють міжнародні спостерігачі.

Внутрішні конфлікти між сепаратистами вже почалися. 23 травня Олексій Мозговий, командир сепаратистів, який кинув виклик підтримуваному Москвою уряду в Луганську і наполягав на “боротьбі за незалежність”, був убитий у власному мікроавтобусі. Його вбивство збіглося за часом з рішенням Росії відмовитися від свого проекту зі створення великого російського анклаву в Україні.

“Кремль хотів провести цю війну з мінімальними витратами”, – сказав Олександр Баун з Московського центру Карнегі. Ціна відновлення війни може виявитися дуже високою. Росія, швидше за все, зіткнеться з новими санкціями, які можуть знищити її банки.

Їй також доведеться відправити в Україну безліч солдатів регулярних військ, що більшість росіян не підтримають. Кремль сподівається, що Україна сама звалиться під гнітом своїх економічних проблем.

Проте, як з’ясував Керрі, Путін не збирається залишати Україну в спокої. Якщо не буде іншого виходу, Росія піде на ескалацію конфлікту, про що свідчать її військові навчання в регіоні.

Повноцінна війна зажадає більш масштабної мобілізації російської громадськості, контролю над усіма сферами суспільного життя і жорсткості репресій. Кремль вже придушив всю незалежну політичну діяльність в країні. А за останній тиждень він вийшов за рамки політики.

23 травня Путін підписав закон про “небажані іноземні організації” в Росії. Через два дні Міністерство юстицій занесло в список “іноземних агентів” два найбільш шанованих фонди з підтримки освіти і науки. Один із цих фондів, “Ліберальну місію”, очолює Євген Ясін, колишній міністр економіки, якому зараз вже 81 рік.

Інший фонд, “Династія”, займається підтримкою освіти і природничих наук. Його фінансує Дмитро Зімін, 82-річний учений, філантроп і засновник найуспішнішою телекомунікаційної компанії в країні, ВимпелКом.

“Династія” не втручалася в політику, вважаючи своєю головною метою створення класу освічених і незалежно мислячих людей. Але Кремль ясно дав зрозуміти свою позицію: тепер будь-яка незалежна від держави діяльність в Росії не вітається.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ads here!

залишити коментар: