завжди свіжі новини

Всі новини

Як живуть і на чому економлять сім’ї Південної Кореї

На чому економлять сім’ї Південної Кореї

Українці з кожним днем стають дедалі винахідливішими в питаннях економії. Хитрувати їх стимулюють “комуналка” і ціни, які щодня зростають буквально на все. Але економлять не тільки у нас – у багатьох країнах світу прийнято скрупульозно розраховувати кошти.

Журналісти вирішили дізнатися і розповісти читачам, на чому економлять сім’ї Південної Кореї. У цьому випуску своїми секретами з нами ділилися менеджер великої компанії містер Кім і місіс Сон – адміністратор стоматологічної клініки, що живуть в столиці цієї країни – місті Сеул.

Республіка Корея – розвинена промислова держава в Східній Азії. Розташована на Корейському півострові, її населення – 50,4 млн осіб.

Сімейний бюджет корейців (в сім’ї, як правило, батьки та двоє-троє дітей) складає 5 млн вон (близько $5 тис.). Працюють або обоє батьків, або тільки батько (мати виховує дітей).

“Корейці – нація ощадлива. Головний принцип – у поділі витрат і рахунків”, – ділиться з нами місіс Сон. Основні статті витрат – харчування, комунальні платежі, відпочинок і навчання. При цьому найбільша частина – остання. Далеко не кожна корейська сім’я може дати своїй дитині вищу освіту (залежно від вузу вона обходиться $6-20 тис. на рік при середньому доході однієї сім’ї в $5 тис. на місяць). Тому на освіту дітей починають відкладати чи не з моменту їх народження. При цьому звичайна середня школа – безкоштовна, а от додаткові секції (спортивні, музичні) – від $20 до $50 за годину. На оплату цих секцій в корейських сім’ях існує окремий рахунок. Втім, як і на інші витрати.

Корейці зазвичай мають кілька рахунків у банку – на всі види витрат. Наприклад, на продукти і ресторан відкладають в банк $300 щомісяця. Варто зазначити, що сімейний похід у ресторан у них – національна традиція, тому цих закладів безліч в кожному провінційному містечку, не кажучи вже про мегаполіси. На продукти, в середньому, йде близько $200 на місяць. На решту $100 сім’я може тричі сходити в ресторан (один похід на сім’ю з 4-х осіб обходиться в $30), або відвідати заклад всього один раз, але по-багатому – наприклад, відзначити важливу подію. Якщо ж гроші на рахунку закінчилися, ресторан автоматично скасовується: корейці не стануть витрачати на нього гроші, відкладені на інші витрати.

На комунальні послуги теж є окремий рахунок, який поповнюється щомісяця. Витрачається на ці цілі близько $300 (газове опалення – у всіх будинках, електрика, вода, прибирання території, інтернет і т. д.). Влітку витрати нижчі, як і у нас, але гроші на зиму збираються і в жаркий час.

На продуктах харчування економлять, купуючи їх через інтернет (30-40% економії), або на оптовому базарі (в кілька разів дешевше, ніж у магазинах). Але традиційно корейці не роблять запасів – три мішки картоплі на зиму тут купувати не прийнято, адже зберігати великий обсяг багатьом сім’ям просто ніде. Якщо говорити про ціни, то корейський хліб, рис, коштує близько $4 за кг, але якщо купувати оптом, то 20 кг обійдеться в $40. М’ясо (свинина і яловичина) коштує $8-12/кг, курятина – $4,5 за кг. Сезонні овочі можна купити за $2-5/кг.

Ще одна можливість економити – отоварюватися в одних і тих же магазинах, тому що вони надають постійним покупцям гарні знижки – до 20-30% від загального чека. При цьому маркети, яких безліч, дуже трепетно ставляться до своєї репутації, і чим більший магазин, тим гарантованіша знижка.

У деяких корейців, особливо у студентів і молодих сімей, популярні так звані “кредитні каруселі”: відкриваються кредитні картки в різних банках, а коли приходить час погашення кредиту в одному банку, його гасять за допомогою іншої карти. І так – по колу. Більшість же корейців, проте, намагається не користуватися кредитками, щоб витрачати тільки те, що заробив. Але кредитні картки популярні для оплати проїзду в міському транспорті: при розрахунку готівкою проїзд обходиться в середньому на 3% дорожче, ніж при оплаті кредиткою. До того ж, купуючи 1 проїзд кредиткою, можна робити до п’яти пересадок безкоштовно. У середньому, поїздка на метро обходиться в $1,1. Тобто на транспорт в середньому йде близько $2,5 в день на одного дорослого, а в місяць на сім’ю – мінімум $150 (діти в школу ходять пішки, або їх розвозить шкільний автобус). При маленькому сімейному бюджеті часто використовують велосипеди, мотоцикли, щоб добиратися до роботи. На авто їздять, як правило, люди з великим достатком, бо бензин в Кореї коштує близько $1,5 за л.

Окрема стаття витрат – відпочинок і подорожі. На це також відкривають окремий рахунок. Причому багато корейців відпочивають у своїй країні, піднімаючи тим самим добробут батьківщини. Як правило, вони подорожують сім’ями і компаніями – це економія на житло та їжу, та й поліпшення відносин. У середньому, відпочинок сім’ї з 4-х осіб біля моря або в горах на тиждень обійдеться в $2 тис.

Одяг корейці купують по інтернету або на базарі. І дуже активно користуються розпродажами, які відбуваються регулярно у всіх магазинах (і в брендових в тому числі). Ця нація дуже патріотична, тому в основному люди купують продукцію (речі, техніку) місцевого виробництва.

А ось на медицині економити можна тільки зі страховкою: вона обходиться в середньому в 8% від зарплати працюючого члена сім’ї. Непрацюючі (діти, старі батьки) потрапляють під дію страховки працюючого. Навіть з нею банальна застуда обійдеться в $40-50 (три візиту до лікаря і ліки), а без страховки в $400-500.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ads here!

залишити коментар: