завжди свіжі новини

Всі новини

З квітня 2016 року українські споживачі платитимуть за газ за двома договорами

oplata-za-gaz

З квітня 2016 року українські споживачі платитимуть за газ за двома договорами: щомісячні фіксовані суми “за доступ до потужності” на користь розподільчої компанії (облгазу), а також вартість відібраного обсягу газу на користь компанії-постачальника (синхронно споживанню). Про це повідомив Мирослав Боднар.

“За пропозицією голови” Нафтогазу “Андрія Коболєва була прийнята концепція, згідно з якою споживачі оплачуватимуть послуги розподільних компаній рівним графіком весь рік. Абонентська плата за доступ до” розподільчої труби “буде від 17 до 29 грн на місяць. Залежно від того, який у вас лічильник і які прилади: якщо тільки плита – 17 грн, якщо котел – 29 грн. Так, недолік – у деякі моменти “газ не споживаю, а платити потрібно”, але ж і систему підтримувати в готовності необхідно постійно “, – сказав він.

За словами М.Боднара, розміри плати “за доступ до потужності” розраховані таким чином, щоб кожен облгаз отримував ту саму суму, яку отримує і в старій системі (загальна виручка облгазів залишиться на рівні 11 млрд 875 млн грн (дані квітня 2014).

“Зараз вартість розподілу закладена в кінцеву ціну газу для споживача, а після переходу на нову систему цієї складової вже не буде в рахунках, що виставляють компанії-постачальники”, – зазначив він.

Експерт наголосив, що перехід на нові правила робить умови більш конкурентними – виключається вплив облгазу на вибір споживачем постачальника газу.

“У чому перевага такого рішення – спрощуються відносини на ринку, немає тристоронніх договорів (розподільча компанія – постачальник – споживач). Є один “вічний “договір між споживачем і розподільчою компанією”, вдається взагалі уникнути його письмової форми: умови формує НКРЕКП, компанія оприлюднює на сайті, а споживач – погоджується або просить відключити його від газу… А далі споживач може вільно вибирати постачальника газу та укладати з ним окремий договір, облгаз на це вплинути не може“, – зазначив М.Боднар.

Крім того, на думку експерта, впроваджувана система допоможе вирішити проблему неплатежів облгазів перед НАК “Нафтогаз України” за виробничо-технологічні втрати (ВТВ).

“Зараз графік надходження грошей до таких компаній пов’язаний з графіком споживання газу в країні – це так звана парабола-сідло. Що виходить? У літній період мінімальне споживання і грошей не вистачає навіть на зарплати, а в цей час необхідні кошти на ремонти! Облгази змушені переходити на чотириденний робочий тиждень, оплачувати ВТВ ні з чого… Нова система забезпечить надходження рівним графіком, вирішить проблему боргів за ВТП“, – вважає М.Боднар.

Експерт вважає, що впровадження нової системи допоможе також вирішити проблему необґрунтовано зарезервованих потужностей в газовій системі.

“У нас часто бувають такі ситуації: є газорозподільчий пункт (ГРП) пропускною здатністю 100 куб. м/год, до нього підключена невелика багатоповерхівка і все, вільної потужності нібито немає. Якщо розібратися, то виявляється, що в квартирах тільки плити, але лічильники встановлені не G1,6 (пропускна здатність – 1,6 куб. м на годину), а G6 (пропускна здатність – 6 куб. м на годину). Чому? Свого часу на складі інших не було … Тобто споживач резервує в системі потужність, що набагато перевищує необхідну. Те саме стосується старих великих підприємств“, – зазначив він.

М.Боднар додав, що зараз споживачі відмовляються переходити на меншу потужність, навіть якщо вона їм об’єктивно не потрібна.

“Постане питання – платити більше або менше, і споживачі вже задумаються. Якщо людина напише заяву в облгаз про заміну лічильника на лічильник меншої потужності – компанія зробить це за свій рахунок та із задоволенням, тому що у неї вивільниться потужність, а майбутні експлуатаційні витрати зменшаться у всіх!” – резюмував експерт.

За словами М.Боднара нова система відповідає європейському досвіду і заснована за тією ж моделлю, що і в Австрії.

Правда України

your ads here!

залишити коментар: