завжди свіжі новини

Політика

Кримські татари запланували на 18 травня молитву на згадку про жертв депортації 1944 року у Криму – Меджліс

Меджліс кримськотатарського народу запланував низку заходів на День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу 18 травня, в тому числі і в окупованому Росією Криму, повідомив на прес-конференції в Києві член Меджлісу Різа Шевкієв.

«18 травня о 12:00 по всій території України, в тому числі у Криму, буде дано спеціальний звуковий сигнал і проведена хвилина мовчання на знак пам’яті про жертв геноциду кримськотатарського народу. У Криму ми очікуємо і закликали наш народ вийти зі своїх будинків і провести молебень на вулицях і біля своїх будинків. Потім частина кримських татар попрямує до пам’ятних місць і покладатиме квіти. Як це пройде – ми не знаємо, але такий заклик ми озвучили», – повідомив Різа Шевкієв.

Голова Междлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров, зі свого боку, додав: «18 травня ви побачите, як у Криму, де заборонені будь-які масові заходи, присвячені пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, крім двох-трьох, які проводяться самими окупантами, люди просто вийдуть зі своїх будинків на вулицю, стануть і прочитають молитву на згадку про своїх рідних і близьких».

Також 18 травня в Києві о 16:00 у Національній опері відбудеться вечір-реквієм із участю президента України Петра Порошенка, а о 18:00 на майдані Незалежності відбудеться мітинг.

«Я закликаю киян прийти на Майдан і підтримати наш мітинг. Ваша участь підкреслить значущість прагнення українського народу до звільнення Криму від окупації», – закликав Шевкієв.

Після мітингу, о 20:00, відбудеться презентація фільму режисера Ахтема Сейтаблаєва «Чужа молитва», що розповідає про реальну історію молодої кримськотатарської дівчини Саїде Аріфової (1916–2007), яка під час окупації Бахчисарая нацистами в роки Другої світової війни врятувала життя 88 єврейських дітей.

Крім того, пам’ятні заходи пройдуть в інших регіонах України, в низці обласних центрів.

Напередодні, 17 травня, о 18:00 на майдані Незалежності в Києві відбудеться перформанс, у якому візьмуть участь державне підприємство «Кримський дім», молоде покоління кримськотатарського народу і жителі Києва, а з 20:00 до 22:00 відбудеться щорічна акція «Запали вогник у своєму серці».

18 травня 1944 року почалася депортація сталінським режимом із Криму близько 200 тисяч кримських татар. Майже половина депортованих загинула в дорозі чи на місцях вигнання. В Україні ця депортація визнана геноцидом.

Цей день, 18 травня, в Україні вшановують як День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. По всій країні заплановані меморіальні заходи пам’яті жертв депортації кримських татар.

Крім того, після незаконної окупації Криму Росією навесні 2014 року 18 травня визначене також як День боротьби за права кримськотатарського народу.

Після захоплення Криму російська окупаційна влада забороняє кримським татарам організовувати вшанування пам’яті жертв депортації, а натомість сама влаштовує такі вшанування в обмеженому обсязі і у проросійському дусі.

             

залишити коментар: