завжди свіжі новини

Політика

У ГПУ знову заявили про «цинічну брехню» депутата Лещенка в заявах про Бойка

Речниця генерального прокурора України Лариса Сарган удруге за день заявила про «цинічну брехню», за її словами, народного депутата України Сергія Лещенка (фракція «Блоку Петра Порошенка») в його заявах щодо справ проти одного з керівників «Опозиційного блоку» Юрія Бойка.

У відповідь на попередні зауваження вона оприлюднила у фейсбуці доповідну записку 2016 року на ім’я генпрокурора Юрія Луценка про те, що стосовно Юрія Бойка взагалі не складалися повідомлення про підозру в обох кримінальних провадженнях щодо нього, в так званих «справі вишок Бойка» і «справі про скраплений газ».

Раніше у вівторок вона публікувала іншу доповідну записку Луценкові про відсутність повідомлень Бойкові про підозру, але той документ стосувався тільки однієї «справи вишок Бойка».

Сарган нагадала, що за відсутності повідомлення про підозру неможливо подавати подання до Верховної Ради про притягнення Бойка, який є народним депутатом, до кримінальної відповідальності.

Так вона відреагувала тоді на ранковий допис Лещенка у виданні «Українська правда», в якому той стверджував, ніби Луценко приховав у Генпрокуратурі подання до парламенту на притягнення Бойка до кримінальної відповідальності. В його дописі згадуються обидві справи, але документ у вигляді проекту такого подання, без підписів і дати, який оприлюднив Лещенко, стосувався саме «справи скрапленого газу».

Але вже після заперечень Генпрокуратури Лещенко виступив у вівторок на прес-конференції, де повторив свої звинувачення. Це викликало перше звинувачення з боку Сарган у «цинічній брехні».

Генеральна прокуратура України свого часу визнала групу компаній СЄПЕК Сергія Курченка, яку пов’язують із «Сім’єю» колишнього президента Віктора Януковича, злочинною організацією і повідомила про досудове розслідування за фактом створення злочинної організації, «члени якої упродовж 2010–2014 років вчинили низку тяжких та особливо тяжких злочинів у різних сферах економіки з метою заволодіння майном державних підприємств, що входять до системи Міністерства інфраструктури, Міністерства енергетики та вугільної промисловості, зокрема компаній «Нафтогаз» та «Укргазвидобування», а також Національного банку України».

Компанії групи СЄПЕК Сергія Курченка викуповували практично весь обсяг скрапленого газу на аукціонах держкомпанії «Укргазвидобування» упродовж кількох років. Газ купували за пільговими цінами як для населення, тоді як ринкова ціна була у кілька разів вищою.

У лютому 2017 року генпрокурор Юрій Луценко заявляв, що колишній заступник голови компанії «Нафтогаз України» Олександр Кацуба пішов на співпрацю зі слідством щодо розкрадання державних коштів.

Силовики повідомляли, що колишні заступники голови правління НАК «Нафтогаз Україна» Сергій і Олександр Кацуби є фігурантами справи щодо закупівлі бурових установок. Сергій Кацуба був куратором багатомільйонної корупційної оборудки із закупівлею бурових веж за завищеною ціною, яка відома під назвою «вишки Бойка».

Упродовж президентства Віктора Януковича Юрій Бойко очолював Міністерство енергетики та вугільної промисловості, потім був призначений віце-прем’єром із питань енергетики.

             

залишити коментар: