завжди свіжі новини

Корупція

Активіста Шабуніна облили з газового балончика біля військкомату

Голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін заявив про те, що його та журналістів облили із газового балончика поблизу військового комісаріату Дніпровського району Києва, куди він прийшов за повісткою. Про це Шабунін написав у Facebook.

Центр інформації про права людини оприлюднив відео інциденту.

Конфлікт трапився між Шабуніним та блогером Всеволодом Філімоненком. Філімоненко пізніше звинуватив Шабуніна у тому, що той перед цим вдарив його в обличчя у відповідь на запитання, чому він не в армії. Він оприлюднив відео, на якому дійсно видно цей удар, однак не чути, що спровокувало конфлікт, оскільки відео – без звуку.

Шабунін пояснив свою поведінку тим, що Філімоненко образив співробітницю Центру протидії корупції Олександру Устінову.

«Добре, що швидка, викликана філімоном, залишилася чекати під військкоматом. Ми в ній поїхали в лікарню промивати очі, звідки вирушили в мій військкомат. Як і очікувалося, мене направили на медкомісію. Тепер будемо з’ясовувати, хто давав вказівки і організоувати «зрітєлєй» і всю цю клоунаду», – написав він.

Устінова ситуацію не коментувала. Реально з’ясувати обставини сутички наразі неможливо, оскільки, як видно на відео (без звуку), більше нікого поблизу не було.

Віталій Шабунін приїхав до Дніпровського військкомату за повісткою, яку йому вручили напередодні. Активіст зазначив, що ситуація – підозріла, оскільки непридатний до несення служби за станом здоров’я з 2000-го року, і закликав журналістів приїхати з ним.

«У них до мене питань немає взагалі і вони самі «в шоці» – не розуміють, що відбувається. Зі слів пана Орла, відбулося наступне: до нього надійшла вказівка від ЗСУ виставити за моєю адресою трьох представників комісаріату у «групу розшуку», яку застосовують для відлову дизертирів або призовників», – написав Шабунін за результатами візиту у війсккомат.

Ситуацію активіст пов’язує зі своєю громадською діяльністю.

Наприкінці квітня журналісти спільного проекту Радіо Свобода та UA:Перший «Схеми» оприлюднили розслідування, у якому показали участь у мітингу під будинком Віталія Шабуніна співробітників Служби безпеки України. Зокрема, «Схеми» виявили, що на акцію вони виїжджали просто з-під будівлі відомства, діяли злагоджено з мітингувальниками, яких дочекались на метро «Славутич», і кортежем поїхали до будинку активіста, а відеозйомкою акції з дрона на місці подій керував безпосередньо працівник департаменту захисту національної державності СБУ Роман Матковський.

У Службі безпеки України натомість запевняють, що їхній співробітник, який брав участь в акції під будинком антикорупційного активіста Віталія Шабуніна 9 квітня, не розумів, куди їде. 

your ads here!

залишити коментар: