завжди свіжі новини

Україна

Суд продовжив термін тримання під вартою полковнику ЗСУ, підозрюваному в державній зраді

Павлоградський міськрайонний суд у четвер, 15 червня, продовжив термін утримання під вартою полковнику ЗСУ Івану Без’язикову ще на два місяці. Інформацію про це Радіо Свобода підтвердили в суді.

За даними з суду, полковник Без’язиков, звільнений з полону на Донбасі і підозрюваний в державній зраді, залишиться під вартою до 13 серпня.

Слухання справи відбулося в Павлоградському міськрайсуді Дніпропетровської області, адже Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ ухвалив рішення про підсудність цієї справи саме в цьому суді. Однак, за клопотанням сторони захисту, Павлоградський суд вирішив надіслати нове звернення до Вищого спеціалізованого суду щодо визначення підсудності.

Як повідомила Радіо Свобода захисник Івана Без’язикова Юлія Попик, захист наполягає на тому, щоб справа розглядалась не в Павлограді, а принаймні у Києві, за місцем проживання свідків і за місцем здійснення досудового слідства.

«Позиція захисту така: підсудність має бути визначена в Києві, Київській області чи в Житомирі, де перебуває більша частина свідків. Точне місце скоєння злочинів, які інкримінуються Без’язикову, як витікає з обвинувального акту, не визначене. А у нас нормами Кримінального процесуального кодексу точно визначено: якщо місце скоєння злочину відоме, то підсудність визначається територіально, якщо не визначено, то за місцем досудового слідства. У цьому випадку це Київ, де СБУ вела розслідування. Тобто ми вважаємо, що це має аж ніяк не Павлоград чи інший регіон», – сказала Юлія Попик.

У грудні 2016 року звільнений із полону бойовиків угруповання «ДНР» полковник ЗСУ Іван Без’язиков був затриманий українськими силовиками за підозрою у співпраці з проросійськими сепаратистами. Без’язиков пробув у полоні майже два роки. За даними сторони обвинувачення, в угрупованні «ДНР» обвинувачений займався агентурною розвідкою на користь сепаратистів, носив військову форму Росії, отримував зарплату, користувався службовим авто тощо. Сторона захисту полковника називає ці звинувачення необґрунтованими. Наразі полковникові інкримінують вчинення злочинів за частиною 1 статті 111 (державна зрада) і частиною 1 статті 258-3 (створення терористичної організації) Кримінального кодексу України.

             

залишити коментар: