завжди свіжі новини

Політика

Голова МЗС закликав Європу уважно прислухатися, що Росія каже не в обличчя, а поза спиною

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін закликав Європу робити висновки з помилок України у відносинах із Росією.

В інтерв’ю австрійському журналові Profil, переклад якого оприлюднило посольство України в Австрії, він заявив: «Прислухайтесь дуже уважно до того, що каже Росія, причому не в обличчя, а поза вашою спиною».

За його словами, багато громадян у Європейському союзі ще не думають про загрозу, але «в Україні п’ять років тому було так само». «Тоді ніхто в нас не думав, що Росія введе війська у Крим та інші частини України. Якщо б ми вже тоді добре вслухались у сигнали з Москви, тоді ми могли б розпізнати подальшу війну», – сказав він в інтерв’ю, яке в німецькому оригіналі було оприлюднене в суботу, 17 червня.

Як сказав Клімкін, «на жаль, Росія дуже добре просунулась у розвитку гібридних методів ведення війни». Він додав, що всерйоз не виключав би російських спроб втручання в австрійську виборчу кампанію після того, як стало відомо, що Росія втрутилися у вибори у США. «Багато моїх друзів у США також тривалий час не вірили, що Росія може втрутитись у президентські вибори в США. Але: з Росією вам треба бути готовим до всього. Бо для Кремля не існує жодних правил», – наголосив український міністр.

Говорячи про санкції ЄС щодо Росії, проти яких виступають чільні члени австрійського керівництва, Клімкін наголосив: «Росія агресивно та неприховано втрутилась у виборчі кампанії на Заході. Тепер могла б настати черга Австрії. Після порушення Росією усіх можливих договорів санкції є єдиним способом захисту та єдиною проведеною Заходом лінією між добром та злом. Відсутність санкцій означала б відсутність будь-якої різниці між міжнародним правом та беззаконням. Тоді це була б зовсім інша, слаба Європа».

За словами українського міністра, Україна потребує цих санкцій – «не як стратегії, а як інструменту, щоб спонукати Росію виконати мінські домовленості та припинити окупацію Криму». «Як тільки росіяни вийдуть із Донбасу, можна було б поступово скасовувати санкції. Ми не маємо нічого проти», – сказав він про ту частину санкцій, що була запроваджена через агресію Росії на Донбасі (окрема частина санкцій накладена через окупацію Криму, і умовою зняття цих санкцій є деокупація півострова).

Захід, зокрема ЄС, а також США й інші країни «Групи семи» і ще низка держав, запровадили щодо Росії кілька пакетів санкцій через її агресію проти України, спершу у Криму, потім на частині Донбасу. Тим часом у Євросоюзі вже давно лунають голоси прихильників Росії з закликами скасувати санкції. У США Білий дім виступає за збереження нинішніх санкцій, доки не подолані причини, що їх викликали, Конгрес натомість закликає накласти додаткові санкції через втручання Росії у президентські вибори минулого року.

your ads here!

залишити коментар: