завжди свіжі новини

Політика

Клімкін заявив про необхідність озброєної місії ОБСЄ і її постійного контролю на кордоні

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що просування з перехідним процесом мінських домовленостей до місцевих виборів на окупованій нині частині Донбасу неможливе без створення озброєної поліцейської місії ОБСЄ і її постійного контролю за нині непідконтрольною українській владі ділянкою українсько-російського кордону.

На спільній прес-конференції після зустрічі з нинішнім головою Організації з безпеки і співпраці в Європі, міністром закордонних справ Австрії Себастіяном Курцем у Києві український міністр також наголосив, що саме Росія наразі блокує на засіданнях Постійної ради ОБСЄ у Відні обговорення можливості створити для Донбасу озброєну поліцейську місію ОБСЄ.

«Ми всі чудово розуміємо, що без такого елементу почати ефективний перехідний процес неможливо. Ми всі докладаємо зусиль із метою розпочати абсолютно цілеспрямоване і сконцентроване обговорення цього питання, – сказав Клімкін. – Поліцейська місія – це питання, яке обов’язково має бути погоджено, має бути мандат, який дасть нам можливість підготуватися до майбутніх виборів».

Крім того, наголосив голова МЗС України, в майбутньому з’явиться також дуже важлива місія з роззброєння всіх незаконних збройних угруповань, як то передбачають мінські домовленості. «Зброя має зберігатися під надійним контролем, ми маємо почати підготовку до виборів. Це може зробити місія, у якій буде озброєний компонент за підтримки СММ (Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, що нині складається з беззбройних спостерігачів – ред.)», – сказав він.

Клімкін додав, що місія ОБСЄ також повинна мати ресурси, щоб здійснювати вже нині ефективну верифікацію неконтрольованої ділянки українсько-російського кордону, що теж передбачене мінськими угодами. «Інакше в нас буде постійний приплив російських регулярних військ, зброї і найманців, як це ми маємо зараз», – наголосив Клімкін.

«На жаль, місію не допускають до більшості ділянок на Донбасі, на жаль, місія не може бути присутньою цілодобово, але місія на сьогодні є єдиним способом контролю російського агресора. Слід посилити місію, і ми про це сьогодні говорили. І з погляду присутності й кількості співробітників, і з погляду технічного посилення», – сказав міністр..

За його словами, необхідний постійний і ефективний доступ місії ОБСЄ безпосередньо до кордону для контролю за ним, який означав би, що ця місія повинна мати можливість контролювати за допомогою технічних засобів усі дороги і залізничні колії, мати своїх людей на влаштованих сепаратистами «пунктах пропуску» на неконтрольованій ділянці кордону, через який, нагадав Клімкін, зараз ідуть озброєння, а також має отримати систему своїх спостережних пунктів вздовж неконтрольованої ділянки кордону, з яких будуть здійснюватися відповідні інспекції.

Курц, зі свого боку, повідомив, що чисельність нинішньої Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні буде збільшена з 700 до 1000 спостерігачів. Також, за його словами, обговорюється й питання про поліпшення технічних можливостей місії, зокрема, для ефективного здійснення контролю і в нічний час.

Раніше в середу Себастіяна Курца прийняв президент України Петро Порошенко, який закликав австрійського міністра і голову ОБСЄ активізувати консультації у Відні щодо розміщення озброєної поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі.

Київ уже неодноразово заявляв про необхідність розміщення на Донбасі озброєної місії ОБСЄ, зокрема, для контролю за кордоном. За останніми даними, Київ не контролює понад 409 кілометрів кордону з Росією на Донбасі.

За мінськими домовленостями, повернення цієї ділянки під контроль України можливе тільки як останній крок у врегулюванні на Донбасі, після виконання всіх решти. Але інші пункти домовленостей передбачають якнайшвидше запровадження верифікації становища на кордоні з боку ОБСЄ.

             

залишити коментар: