завжди свіжі новини

Політика

Супрун попередила, що без змін у фінансуванні охорони здоров’я не буде коштів на реформи

Виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун розкритикувала рішення Верховної Ради, яка відхилила законопроект про нову модель фінансування сфери охорони здоров’я.

«Без цього законопроекту ніяких змін НЕ БУДЕ – бо не буде ніяких коштів», – написала вона у фейсбуці.

При цьому Супрун зазначила: «Це війна двох систем — старої совєтсько-середньовічної та нової європейської. «Сили зла» хочуть не лише заблокувати старт медреформи. Вони хочуть забрати в українців надію на те, що зміни можливі. Вони хочуть зберегти стару систему охорони хабарів, яка їх влаштовує».

Керівник міністерства назвала «великим ударом проти тих, хто роками контролював медицину в Україні», інше рішення парламенту – схвалення в першому читанні законопроекту, який має запровадити нову систему охорони здоров’я. «Як результат, провал голосування за другий законопроект та шалений опір змінам. Це показує, що ми на правильному шляху», – вважає Супрун.

«Ми пропонуємо нову систему: всі кошти, які на рік виділяє Верховна Рада на лікування українців, мають розподілятися за простими та ЄДИНИМИ ДЛЯ ВСІХ правилами. Держава нарешті почне платити за ваше лікування. Депутати пропонують залишити всі кошти під керуванням корупційної вертикалі медичних чиновників та не вводити ніяких легальних співоплат – бо в нас же «безоплатна медична допомога»! Може, ви бачите цю безоплатну допомогу? Я бачу, на яких автівках по всій країні їздять медичні чиновники з зарплатнею в 6 тисяч гривень… Наша команда ніколи не погодиться на те, щоб залишити в лікарнях хабарі», – наголосила в. о. голови МОЗ.

Раніше в четвер Верховна Рада України ухвалила за основу законопроект № 6327 про державні фінансові гарантії надання медичних послуг і лікарських засобів, що є частиною медичної реформи. Після декількох нерезультативних голосувань законодавчу ініціативу врешті підтримали в першому читанні 227 народних депутатів.

При цьому Верховна Рада відмовилася ухвалити за основу законопроект № 6329 про внесення змін до Бюджетного кодексу щодо фінансування сфери охорони здоров’я – ініціатива не набрала 226 мінімально необхідних голосів. Парламентарі не підтримали і направлення проекту закону до профільного комітету на доопрацювання, і повернення його суб’єктові внесення.

6 червня Верховна Рада внесла в порядок денний два з чотирьох ключових законопроектів, які покликані реформувати систему охорони здоров’я та змінити систему її фінансування.

5 квітня Кабінет міністрів затвердив пакет законопроектів щодо медичної реформи і передав їх до Верховної Ради на розгляд та голосування. У МОЗ зазначають, що ухвалення цих законопроектів на нинішній парламентській сесії дозволило б, серед іншого, закласти у бюджет на 2018 рік новий принцип фінансування для стаціонарів, розрахувати гарантований пакет медичних послуг, щоб у бюджетний 2019 рік увійти з усім гарантованим пакетом медичних послуг на всіх рівнях.

             

залишити коментар: