завжди свіжі новини

Політика

На Чернігівщині вшанували пам’ять загиблих під Крутами

У Чернігівській області вшанували пам’ять загиблих у бою під Крутами у 1918 році.

Урочистості відбулися на території Меморіалу пам’яті Героїв Крут біля села Пам’ятне в Борознянському районі.

Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко під час свого виступу повідомив, що в заходах мав брати участь президент Петро Порошенко, однак не зміг прибути через несприятливі погодні умови.

«Йому не дали дозвіл на приземлення в Чернігівській області. Була ідея щодо пересадки в автотранспорт і прибуття сюди автомобілем, але президент вважав неприйнятним, щоб тут вся громада, яка зібралася, чекала дві години», – пояснив Розенко.

Бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року на залізничній станції за 18 кілометрів на схід від Ніжина, 130 кілометрів на північний схід від Києва (нині Чернігівська область). Він тривав близько п’яти годин. Унаслідок цього протистояння між чотирьохтисячним підрозділом російської Червоної гвардії під проводом есера Михайла Муравйова та загоном із київських курсантів і козаків «Вільного козацтва», що нараховував за різними джерелами від трьохсот до чотирьохсот осіб, українське військо призупинило наступ противника. 27 юнаків потрапили після бою в полон до більшовиків та були страчені.

У березні 1918 року після підписання більшовиками Брест-Литовського мирного договору та з поверненням уряду УНР до Києва Центральна Рада урочисто перепоховала полеглих студентів на Аскольдовій могилі в Києві.

your ads here!

залишити коментар: