завжди свіжі новини

Політика

Олланд: головна мета Путіна в Україні – «заморожений конфлікт»

Президент Росії Володимир Путін понад усе прагне перетворити війну в Україні на «заморожений конфлікт», щоб контролювати цю територію, заявив колишній президент Франції Франсуа Олланд, виступаючи на конференції в університеті міста Монс у Бельгії.

«Бажання Володимира Путіна полягає в тому, щоб усі конфлікти, які були ним створені, перейшли в стадію «заморожених». У Грузії, Молдові, а тепер ще й в Україні. Його мета – не допустити того, щоб українська влада мала контроль над своєю територією, аж до кордонів з Росією, включно із Кримом», – пояснив колишній французький лідер. Він також висловив упевненість, що «часткова вина й самої України» є в тому, що «боротьба з корупцією в Україні триває так довго, а також у нереалізації Мінських угод». 

На запитання студентів, чи є добрим «нормандський формат», Олланд відповів ствердно.

«Я провів багато годин у телефонних розмовах із Меркель, Путіним і Порошенком. Я не знаю достеменно, що ці консультації дали, але думаю, що вони дали принаймні одну річ: вівся діалог. А коли йде розмова, припиняються вбивства одних одними. Це і є і тодішньою, і нинішньою вигодою «нормандського формату», – вважає колишній лідер Франції.

Він пояснив, що «коли сепаратисти, підтримувані Росією, на Донбасі продовжували свій наступ, була нагальна потреба: домогтися припинення вогню, після чого відвести важке й легке озброєння». «У Мінську тоді гра велася між Володимиром Путіним, Петром Порошенком, з одного боку, та мною і Анґелою Меркель, які були там для досягнення мети припинити вогонь. Путін хотів, щоб режим тиші був започаткований якомога пізніше, а Порошенко – якомога швидше. Врешті, активна фаза війни була зупинена, але це не означає, що після Мінська були припинені загибелі військових», – вказав Олланд.

На початку жовтня Президент України Петро Порошенко відзначив колишнього президента Франції Франсуа Олланда однією з найвищих державних нагород України – орденом Свободи – «за визначний особистий внесок у підтримку суверенітету, територіальної цілісності і незалежності України, а також у справу протидії розгортання агресії на Донбасі та деокупації Криму».

Екс-президент Франції також був відзначений за його ініціативу разом із канцлером Німеччини створити «нормандський формат», який відкрив шлях до дипломатичних переговорів для досягнення миру на Донбасі.

your ads here!

залишити коментар: