завжди свіжі новини

Політика

Лукашенко заявив про готовність «на взаємній основі» звільнити українського журналіста Шаройка

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що готовий найближчим часом на взаємній основі вирішити питання щодо помилування засудженого в Білорусі за шпигунство українського журналіста Павла Шаройка і обвинуваченого в Україні білоруського громадянина Юрія Політики. Про це, як повідомляє державна агенція Білорусі БЕЛТА, Лукашенко заявив на зустрічі з представниками українських ЗМІ.

«Я готовий виконати свої обіцянки, якщо українська сторона виконає свої», – сказав Лукашенко.

Він заявив, що білоруській стороні в питанні взаємного звільнення Шаройка і Політики не вдалося домовитися з попередньою владою.

«Головне зараз не хто винен, а вирішити проблему. Відпускайте цього хлопця (Юрія Політику – ред.), якщо він не винен, і ми тихо і спокійно вирішимо це питання (звільнення Шаройка – ред.). Але головне, воно буде вирішене», – сказав Лукашенко.

Відповідаючи на запитання, чи можливо це зробити до зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським у Житомирі, Олександр Лукашенко сказав: «Та хоч завтра, але ви не встигнете. Ви ж хочете Політику вести в суд».

3-4 жовтня у Житомирі, як очікується, пройде другий Форум регіонів України та Білорусі, куди раніше президента Білорусі запросив його український колега Володимир Зеленський.

Журналіста Українського радіо Павла Шаройка засудили в Білорусі до 8 років ув’язнення за шпигунство, суд відбувався непублічно. Заарештували його 25 жовтня 2017 року. Тоді ж із Білорусі було вислано українського дипломата.

Раніше в Україні затримали білоруського громадянина Юрія Політику, якого звинуватили у шпигунстві на користь іноземної держави. Суд над Політикою відбувається в Чернігові. Спостерігачі припускають, що можливий обмін Політики на Шаройка.

             

залишити коментар: