завжди свіжі новини

Всі новини, Корупція, Політика, Україна

Новий законопроєкт про ефективність КСУ передбачає суттєві обмеження конституційних прав – заява суду

У Конституційному суді України вважають, що законопроєкт народного депутата від «Слуги народу» Галини Третьякової «Про внесення змін до закону «Про Конституційний суд України» щодо посилення незалежності та підвищення ефективності функціонування КС» (№3300) передбачає суттєві обмеження певних конституційних прав. Про це йдеться у заяві на сайті КСУ.

«В оприлюдненому тексті законопроєкту № 3300 про зміни до закону України «Про Конституційний суд України» не враховано пропозицій Конституційного суду, натомість передбачено суттєві обмеження певних конституційних прав. Конституційний суд України не схвалює спроб необґрунтованих законодавчих змін, які можуть погіршити права людини в Україні, і наполягає, що такі зміни повинні ухвалюватися виважено, аргументовано, після проведення фахових дискусій із залученням експертів, у тому числі Венеційської комісії, про що неодноразово наголошувала Рада Європи. Разом з тим Конституційний Суд України підтримує проведення реформ, зокрема, що стосуються запровадження інституту конституційної скарги», – йдеться в повідомленні.

КСУ нагадав, що у 2016 році змінами до Основного закону України КСУ було надано особливий статус, зумовлений винятковою роллю у забезпеченні верховенства Конституції України, а у 2017 році був ухвалений закон «Про Конституційний суд України», який суттєво трансформував повноваження органу конституційної юрисдикції. У суді наголовили, що питання про внесення змін до закону про КСУ повинен ініціювати Комітет Верховної Ради з питань правової політики з відповідними напрацюваннями.

«Таке рішення має бути обумовлене захистом прав і свобод людини, у тому числі юридичних осіб, що випливає з Конституції України та рішень Конституційного суду України», – заявили у КСУ.

6 квітня на сайті Верховної Ради України з’явився текст проєкту закону «Про внесення змін до закону України «Про Конституційний Суд України» щодо посилення незалежності та підвищення ефективності функціонування Конституційного Суду України», який зареєструвала голова парламентського Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова із фракції «Слуга народу».

Документом пропонується, серед іншого: внести зміни до змісту конституційної скарги (пропонується вважати, що рішення суду у справі за конституційною скаргою є ухваленим, якщо за це проголосували щонайменше 5 суддів від складу сенату (у чинній редакції – щонайменше дві третини суддів Конституційного суду, які є в складі сенату); встановити, що щорічна оплачувана відпустка повної тривалості надається усім суддям КСУ одночасно; перенести місцезнаходження КСУ з Києва до Харкова тощо.

your ads here!

залишити коментар: