завжди свіжі новини

Всі новини

Рудий татарин привіз у Київ своїх шахтарів для пікетування центральних органів української влади

ахметов

Вчора в Києві шахтарі пікетували центральні органи української влади – Кабмін, Адміністрацію президента і парламент. Протести були анонсовані більше місяця тому – працівники шахт, як завжди, вимагали реформи галузі для виведення її з кризи і закриття заборгованостей держбюджету. Відповідей на свої питання гірники нібито не отримали на проведеному напередодні в Києві Третьому загальноукраїнському з’їзді шахтарів. Лідер Незалежної профспілки вугільників Михайло Волинець обіцяв, що мітингувати будуть десятки тисяч людей, але по факту в центр Києва дійшли півтори-дві тисячі.

Майже половина з протестувальників виявилися працівниками шахти «Павлоградвугілля», що належить компанії ДТЕК олігарха Ріната Ахметова. У самій компанії на офіційному рівні традиційно відхрещуються від організації мітингів. «Серед мітингувальників – шахтарі Донбасу та Львівсько-Волинського басейну. В адміністрацію «ДТЕК Добропіллявугілля» і «ДТЕК Павлоградвугілля» надійшли звернення профспілок зі списком працівників, які мають намір брати участь у III з’їзді шахтарів у Києві як делегатів», – зазначили в ДТЕК.
Свою ж присутність у столиці самі шахтарі пояснили тим, що директори їхніх шахт заявили про припинення виплат заробітної плати з травня. На питання, при чому тут держава, роботяги відверто губилися і плуталися у відповідях. Аж надто складним виявився для них виробничий ланцюжок монополіста, в якому у нього губляться гроші.

Ще однією дивиною нинішніх протестів і з’їзду є вибір часу їх проведення. Шахтарі погрожували запросити на з’їзд президента, прем’єра і главу профільного міністерства. Однак основний об’єкт критики – міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин апелювати до мітингувальників не міг – з учорашнього дня він перебуває в США на міжнародній енергетичній конференції. Також і президент, зустрічі з яким вимагали представники протестантів, перемістившись під АП, перебуває за кордоном – у Франції, про що було відомо завчасно.

Обидва заходи були заплановані в графіках чиновників дуже давно, і дізнатися про них двом нардепам, лідерам профспілок, Михайлу Волинцю та Віктору Турманову, не було важко. Але чомусь шахтарі забагли публічно зняти міністра з літака і привести на з’їзд. А от про прем’єра, якого теж спочатку хотіли бачити, – забули, хоча він перебував на роботі, в будівлі на сусідній вулиці.

На з’їзді шахтарів виконував соло ДТЕК. У компанії заявили, що основні вимоги профспілкових лідерів – це відставка міністра Володимира Демчишина, відмова від планів щодо закриття шахт, виплата боргів із зарплат і припинення закупівель вугілля та електроенергії у РФ при наявності своєї, українського видобутку.

На думку голови Комітету ВРУ з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, нардепа від «Народного Фронту» Миколи Мартиненка, у шахтарів є питання, для відповідей на які потрібно шукати компроміс.

«Перше – які проблеми існують у шахтарів, враховуючи, що з цього року держава взяла курс на те, щоб перейти на нормальні ринкові умови виробництва вугілля, а не так, як було раніше – багатомільярдні запаси, які просто розкрадалися. Друга сторона – шахтарі хочуть отримати більше грошей, але що більше шахтарі отримають грошей, то більша буде вартість електроенергії, таким чином страждає кінцевий споживач», – вважає Мартиненко.

У свою чергу, експерти зазначають, що якби уряд оперативно відреагував на протест шахтарів, зробивши заяви щодо соціального захисту гірників у разі закриття шахт і звільнення співробітників, то на мітинг шахтарі могли і не прийти. «Для ДТЕК проблема в тарифі, а не в страйкуючих шахтарах, тим більше, що протестними акціями тариф не збільшити. Тут швидше виступи були за ДТЕК, оскільки шахтарі звикли до системної оплаті праці, а Павлоград – то й до підвищених зарплат», – вважає директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин Валентин Землянський.

У публічній же сфері глава ДТЕК Максим Тимченко також зробив дві дуже спірні заяви. По-перше, він вдався до шантажу, відкритим текстом заявивши, що, якщо влада не виконає вимог компанії з підвищення тарифів для теплової генерації, то підприємство «Павлоградвугілля» скоротить видобуток вугілля на 5 млн тонн – і тим самим зупинить блоки на своїх ТЕС. У результаті Україна залишиться без електроенергії.

По-друге, менеджер почав лякати присутніх тим, що на Хмельницькій АЕС провели експеримент з «глибокого розвантаження» реактора, а це загрожує повторенням ситуації, що виникла на Чорнобильській АЕС у 1986-му. В українському суспільстві таке нагнітання страху, яке можуть підхопити ЗМІ, – лише посилить напругу.

Заспокоює той факт, що Тимченко не зовсім зрозумів, чим погрожував. В атомної генерації немає поняття «глибоке розвантаження», цей термін належить чисто до теплової генерації. В «атомці» використовують поняття «вийти в нуль», але воно до розвантаження не має ніякого відношення. До того ж подібні експерименти з маневрування потужностей «Енергоатом» проводить вже 10 років, про що методично звітує на своєму сайті.

Тим не менше, в пресі вже з’явилася маса статей і заміток від невідомих експертів, які вслід за Тимченком узялись нагнітати ситуацію.

У середу також у вузьких журналістських колах вже заговорили про наявність документа під назвою «Фортеця» – це план ДТЕКівських стратегів зі зняття з поста міністра енергетики Володимира Демчишина. Схоже, що і президент, і прем’єр знали про цей план задовго до сьогоднішніх подій, а тому просто проігнорували і з’їзд шахтарів, і їхні протести. Володимир Демчишин особисто підтвердив, що знає про існування цього документа.

Чи продовжаться подальші з’ясування публічних стосунків між ДТЕК і Демчишиним, поки залишається під питанням. Замість того, щоб зобов’язати главу Міненерговугілля докладно пояснити всі проблемні моменти з ДТЕК, прем’єр Арсеній Яценюк всього лише дав йому вказівку терміново представити шахтарям план реформування вугільної галузі.

Нагадаємо: ще у вівторок Володимир Демчишин заявив, що очолюване ним міністерство розраховує на партнерські умови продажу енергохолдингу ДТЕК вугілля, яке видобувається на державних шахтах.

«Ми не можемо змусити [купувати вугілля], ми повинні обговорити комерційні умови… Держава володіє 25% в генеруючих компаніях, якими оперує ДТЕК. Є всі умови, щоб на партнерських умовах продавати це вугілля ДТЕК», – сказав глава Міненерговугілля на третьому з’їзді шахтарів.

Він підкреслив, що проблема державних шахт полягає в дуже високій собівартості видобутку, вирішити яку можливо за рахунок нарощування видобутку з нинішніх 6 млн тонн на рік до 10 млн тонн.

«Треба нарощувати видобуток: вкладати в модернізацію і працювати з ринками збуту. Поки не буде ринку збуту – нема про що говорити, а збут багато в чому залежить від компанії ДТЕК», – пояснив ситуацію міністр.

Він також повідомив, що багато днів провів у переговорах з главою ДТЕК Максимом Тимченком, обговорюючи можливість покупки вугілля, яке видобувається держшахтами. За словами міністра, запропонований приватним холдингом контракт з ціною 1500 грн/тонна містив формулу, яка виводила на реальну ціну в 800-900 грн/тонна, що неприйнятно для держшахт. Водночас він зазначив, що сьогодні ДТЕК заборгував за вугілля, видобуте на держшахтах, 450 млн грн.

У підсумку Рінат Ахметов опинився біля своєрідного Рубікону: розгорнута його структурами кампанія з відстоювання своїх інтересів виявилася дуже грубою. Навіть, якщо вважати, що міністр Володимир Демчишин – розмінна фігура в політичній грі між президентом і прем’єром, такий грубий шантаж навряд чи потерпить українська влада.

«Ультиматумами вже ніхто нікого не злякає – ні Кабмін шахтарів, ні шахтарі Кабмін. Наше завдання – шукати компроміс, і навіть якщо хтось намагається організовувати мітинги, це контр-продуктивний шлях, і питання так не вирішиться», – не втрачає при цьому оптимізму Мартиненко.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ads here!

залишити коментар: