завжди свіжі новини

Всі новини

Тренди українського онлайн-бізнесу в І-му кварталі 2015 року

e-commerce Україна

Вперше за історію ринок “Сільське господарство” вирвався на 1-е місце як за популярністю серед користувачів (+ 75% в порівнянні з IV кварталом 2014), так і за кількістю запитів, надісланих компаніям з цієї галузі (+ 84%). Найбільшим попитом користуються ресурси для посівної, жива птиця та обладнання для її розведення (інкубатори та ін.), товари для бджільництва, тварини та сільгосптехніка.

Останні півроку все більш популярним стає ринок “Фармацевтика” (+ 24%). Це пояснюється частково бажанням українців знайти в інтернеті потрібний препарат за найвигіднішою ціною, почасти – виходом в онлайн постачальників і виробників ліків. Статистика показує високий інтерес до устаткування і сировини для виробництва лікарських засобів (+ 32%).

Також інтенсивно росте відвідуваність ринків “Метали, прокат” (+ 31%), “Прилади й автоматика” (+ 25%) і “Промисловість” (+ 17%). Це побічно свідчить про те, що вітчизняні виробничники продовжують розвивати бізнес, або перепрофілюються на нові напрямки, а для того, щоб знайти покупців і постачальників, виходять в онлайн.

Згідно з опитуванням, проведеним в середині березня, 62% компаній вже бачать нові можливості для розвитку своєї справи; і тільки 11% компаній були змушені закрити або весь бізнес, або один з напрямків.

А от інтерес до ринків “видобуток” (-10%) і “Електротехніка” (-9%) знижується. Але тут потрібно відзначити, що вибуховим зростанням своєї популярності вони “зобов’язані” енергетичної кризи, яка була в самому розпалі восени минулого року. Загроза залишитися на зиму без газу і без електроенергії здавалася цілком реальною. Тому спад інтересу до цих двох ринків і повернення показників відвідуваності до середньорічних значень можна розцінювати як позитивний сигнал.

Про те, що купівельна спроможність українців знижується, говорить відтік відвідувачів з ринків “Меблі” (-3%) і “Подарунки” (-7%). Як не дивно, але меблі не стали тим товаром, у який онлайн-покупці “вкладали гривню, що стрімко дешевшала”. Популярність “Ювелірні вироби” не знизилася в порівнянні з IV кварталом, але відбувся перерозподіл між категоріями: недорога біжутерія обійшла вироби з благородних металів і дорогоцінного каміння – рідше.

Але найбільше “просів” інтерес до “Одяг та взуття” (-20%), крім дитячого сегмента, який навіть зріс на 12%.

Переважна більшість запитів (81%) розподіляються в межах країни, тобто їх відправляють і отримують вітчизняні компанії. З тих запитів, які надходять до українських учасників центру з-за кордону, найбільше генерують Росія, Польща, Молдова, Казахстан і Туреччина.

Тут звертають на себе увагу Польща, Молдова і США: у порівнянні з IV кварталом 2014 кількість запитів з цих країн збільшилася на 70%, 45% і 25%, відповідно. Всі ці цифри говорять не тільки про зміцнення співпраці з давніми партнерами, а й про розширення торговельних зв’язків.

Перелік країн, куди зверталися вітчизняні компанії (умовно кажучи, це імпорт), виглядає схожим чином. Тільки Молдову в цьому переліку змінила Білорусь.

В Росію і Польщу пішло майже рівне число запитів. Обидві країни отримали набагато більше звернень, ніж в IV кварталі: + 64% і + 93% відповідно. Але частка запитів до Польщі зростає на третину швидше, ніж до Росії. Трохи менш інтенсивно росте число звернень до турецьких (+ 53%) і до казахських компаній (+ 40%).

Таким чином, І квартал 2015 пройшов під знаком розвитку вітчизняного e-commerce. Розвиток був би більш інтенсивним, якби не економічний спад. Адже у онлайн-торгівлі зберігається великий потенціал для зростання, хоча б тому що ще далеко не всі компанії освоїли онлайн-напрям. Найбільш суттєво зросли В2В-ринки: “Сільське господарство”, “Промисловість” і “Прилади й автоматика”. Спад зафіксовано на ринках сегмента В2С (бізнес для споживача): “Одяг”, “Меблі” та “Подарунки”.

На міжнародному напрямку все більш помітну роль, крім Росії, грають Польща, Молдова і Туреччина. Зростає як кількість запитів з України за кордон (умовно кажучи, імпорт), так і з-за кордону в Україну (умовно кажучи, експорт).

Тренд на розширення торговельних кордонів і освоєння онлайну триватиме протягом 2015 року. Ймовірно, сприятливіші, ніж на інших ринках, буде складатися ситуація в сільському господарстві і харчовій промисловості.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ads here!

залишити коментар: