завжди свіжі новини

Всі новини

Артем Ситник працював в компанії, яка замішана в гучному корупційному скандалі

Артем Ситник

До обрання головою Національного антикорупційного бюро Артем Ситник працював в офісі компанії, замішаної в скандальній афері – розпродажі острова під Києвом.

В автобіографії Артем Ситник прикрасив опис своєї кар’єри високопарними фразами, покликаними розсіяти будь-які сумніви: маємо справу з добропорядним сищиком, що не терпить корупцію. Зокрема, відхід з прокуратури в 2011 році він пояснював: «незгодою з політикою режиму Януковича, криміналізацією правоохоронних органів, згортанням боротьби з корупцією …».

Не піддаючи сумніву ці патетичні рядки, нам вдалося знайти інші сторінки біографії головного антикорупціонера країни, про які Ситник воліє не згадувати. Наприклад, про те, що після відходу з прокуратури він чотири роки пропрацював в офісі компанії, замішаної в одному з гучних корупційних скандалів Київської області.

З 2011 року і до призначення главою Національного антикорупційного бюро робоче місце Артема Ситника розташовувалося в офісі №43 на столичній вулиці Володимирська, 61/11. Тут прописана адвокатська компанія «Юридичні гарантії», в якій Ситнику донедавна належала невелика частка. Основним власником фірми виступає екс-прокурор Київської області Юрій Гайсинський, тесть одіозного харківського мера Геннадія Кернеса. Все це вже повідомлялося в ЗМІ.

Однак «Юридичні гарантії» виявилася не єдиною фірмою, зареєстрованою за вказаною адресою. Згідно з базою юросіб Міністерства юстиції, в тих же стінах тулилися ще півдесятка підприємств: ТОВ «Корда», адвокатські фірми «Астра», «Бізнес і Право», «СТВ» (ліквідована в 2011 році), компанія «Колумб».

У останньої виявився багатий досвід відносин з правоохоронними органами: в її історії були арешти рахунків і кримінальне розслідування. Що псувало репутацію фірми, з офісу якої вийшов головний борець з корупцією в Україні?

По телефону Ситник запевнив нас, що не знає про «Колумбе» зовсім нічого. Чути таку відповідь від детектива дивно, особливо, коли він говорить про компанії, що працювала з ним пліч-о-пліч. Навіть для офіс-менеджера «Колумба», яка відповіла на наш телефонний дзвінок, таке сусідство не виявилося сюрпризом, на відміну від професійного слідчого. Вона підтвердила, що «Колумб» знаходиться за тією ж адресою, що і «Юридичні гарантії».

Більше того, вся необхідна інформація про «Колумб» і його «яскравому» минулому загальнодоступна не тільки тим, хто трудиться в офісі на Володимирській 61/11.

Ось, що Артем Ситник міг би дізнатися з відкритих джерел, зокрема, Єдиного реєстру судових рішень.

У першій половині 2007 року, коли майбутній партнер Ситника Юрій Гайсинський допрацьовував останні тижні на посаді прокурора Київської області, було відкрито кримінальну справу проти земельного керівництва Обухівського району. Чиновників звинувачували у відчуженні приватним особам острова Безіменний під Києвом – приблизно 10 гектарів суші, оточеної Дніпром, були оформлені на згадану вище фірму «Колумб».

Адміністративно, спірні гектари розташовані на 101-102 км фарватеру Дніпра (смт. Козин житловий масив «Краєвид-2») і, як землі водного фонду, не підлягали приватизації.

Слідчі підозрювали у відчуженні колишнього замначальника Обухівського райвідділу земресурсів Олександра Могильного, його підлеглих, а також чиновників Головного управління земресурсів області. Шахрайство, підробка актів на право власності та неналежне виконання своїх обов’язків – неповний перелік звинувачень на їхню адресу з кримінального розслідування.

Ситнику потрібно було постаратися, щоб перебувати в невіданні про цей скандал. Як відомо з біографії нинішнього глави Національного антикорупційного бюро, в квітні 2008 року він був переведений з прокуратури Кіровограда на посаду начальника слідчого відділу прокуратури Київської області. До того моменту справа про острів Безіменний отримало резонанс, ним цікавилися вже не тільки в обласній, але і в Генеральній прокуратурі, перехопила естафету в розслідуванні.

Шанси повернути острів державі вже тоді танули на очах. Справа в тому, що «Колумб» встиг продати землю за сміховинною ціною (угода на суму 750 тис. гривень відбулася в 2006 році) якійсь фірмі «фамий», а суди визнали останню законним набувачем. Варто відзначити, що рішення у цій справі суди виносили навесні 2008 року, коли Ситник вже працював в обласній прокуратурі.

Є багато фактів, що вказують, що для екс-прокурора Київської області Юрія Гайсинського фірма «Колумб» – не зовсім чужа. По-перше, вона ділить свій офіс з «Юридичними гарантіями». По-друге, співвласник «Колумба» (такий собі Валерій Воєводін) одночасно є співзасновником ТОВ «Юридичні гарантії». Це тезка адвокатської фірми, де донедавна працював Ситник і вона також прописана в квартирі 43 на вул. Володимирська 61/11. Крім того, Валерій Воєводін є керівником ще однієї фірми Гайсинського «Корда».

Подібні зв’язки можна перераховувати довго. Наприклад, партнер Гайсинського по фірмі «Корда» – Надія Воєводіна – представляла в судах інтереси фірми «фамий», що купила острів Безіменний у «Колумба». Захищав інтереси «Фамія» в судах Олексій Шеховцов. Після відходу Ситника – це новий партнер Гайсинського в адвокатській фірмі «Юридичні гарантії».

Варто відзначити, що коли Гайсинський керував прокуратурою Київської області, розслідування злочину йшло ні добре ні погано. До його відставки (у липні 2007 року) дві судові інстанції навіть встигли визнати незаконним кримінальну справу проти заступника начальника Обухівського райвідділу земресурсів через слабку аргументації правоохоронного органу в суді.

Тільки в 2011 році – після зміни влади і команди в органах прокуратури – касаційна інстанція визнала кримінальну справу законною. Чим закінчилося це розслідування – не відомо.

Напередодні Ситник розповів, що будучи прокурором вів справу про викрадення землі, в якому фірма Гайсинського захищала потерпілу сторону. «Справа стосувалася викрадення 10 га землі в Обухівському районі. Тоді ми познайомилися (з Гайсинським – ред.). А потім йому якимсь чином стало відомо, що я звільнився (з прокуратури – ред.), і він запропонував мені вступити в об’єднання», – розповів Ситник журналістам.

Ми вирішили уточнити деталі цього знайомства, проте почули від Ситника вже зовсім іншу історію: «з Гайсинським я познайомився після звільнення з прокуратури», запевнив глава Наба. При цьому Ситник уточнив, що працюючи в «Юридичних гарантії» «жодного разу не чув про фірму «Колумб».

Отримати коментарі керівництва «Колумба» не вдалося. Його директор Валерія Воєводіна, за словами офіс-менеджера компанії, не виявилося на місці.

Портфель голови Національного антикорупційного бюро, який Ситник отримав з рук президента Петра Порошенка, має вагу в одному випадку – коли його власник не залежить в своїй діяльності від інших органів влади. Історія з «Колумбом», кидає тінь на біографію головного антикорупціонера, і може призвести до зворотної ситуації.

У всякому разі, складно назвати самостійним рішенням Ситника нещодавнє призначення колишнього заступника генпрокурора Грузії Гізо Углава першим заступником голови Національного антикорупційного бюро. Як відомо, саме президентська канцелярія практикує розстановку грузин-реформаторів на високих посадах в Україні. Наприклад, земляк Углаву, також екс-заступник генпрокурора Грузії Давид Сакварелідзе, навіть не приховував в інтерв’ю ЗМІ, що отримав посаду заступник генпрокурора України за протекцією Петра Порошенка.

Як відомо, 35-річний Артем Ситник виявився наймолодшим кандидатів на пост глави антикорупційного бюро України. За 2014 він заробив, якщо вірити декларації успішного юриста, трохи більше 20 тис. гривень!!!

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

             

залишити коментар: