завжди свіжі новини

Всі новини

Видадуть чи не видадуть – у США Фірташу загрожує до 50 років в’язниці з конфіскацією майна

Фірташ

У четвер, 30 квітня, австрійський суд розгляне справу про екстрадицію в США українського олігарха Дмитра Фірташа, що знаходиться у Відні під підпискою про невиїзд.

Прес-секретар земельного суду Відня Христина Зальцборн заявила, що рішення у справі буде винесено в той же день.

Відомий український олігарх був затриманий 12 березня 2014 в столиці Австрії за запитом Федерального бюро розслідувань (ФБР) США і поміщений в слідчий ізолятор.

14 березня суд австрійської федеральної землі Відень ухвалив відкрити справу про екстрадицію Фірташа в США і призначив йому заставу в 125 мільйонів євро і заборонити покидати Австрію на час слухань. Настільки значна сума була обрана через тяжкості інкримінованих йому злочинів, а також його значного фінансового стану.

Вже через тиждень, 21 березня, Фірташ був звільнений під заставу, гроші для якого, за даними джерела ПравдаUA, були внесені російськими бізнесменами Аркадієм і Борисом Ротенбергами, які вважаються близькими до Кремля, братів називають колишніми спаринг-партнерами президента Росії Володимира Путіна по дзюдо .

Якщо віденський суд задовольнить американське клопотання про екстрадицію Фірташа, то в США його чекає судовий розгляд по крупній корупційній справі.

Як пише DW, експерти не мають єдиної думки щодо того, чи є у суду підстави відмовити Сполученим Штатам.

З командою з майже двох десятків адвокатів, серед яких такі імениті юристи, як колишній міністр юстиції Австрії Дітер Бемдерфер і радник Білла Клінтона Ленні Девіс, Фірташ може відчувати себе впевнено.

Найбільша інтрига полягає в тому, чи визнає віденський суд юридичну категорію “міжнародний корупційний злочин”, оскільки така юридична категорія існує тільки в Сполучених Штатах.

Згідно з американським законодавством, Фірташу загрожує до 50 років в’язниці з конфіскацією майна – за створення злочинного угруповання і відмивання коштів. На даний момент рахунки олігарха заморожені, а Мін’юст США навіть не намагається приховувати, що вважає цю справу показовим у сфері боротьби з міжнародною корупцією.

Ордер на арешт олігарха був виданий окружним судом штату Іллінойс влітку 2013 року. У розслідуванні справи українського мільярдера були задіяні, в тому числі, і фахівці ФБР. Згідно з матеріалами справи, Фірташ і його спільники отримали дозвіл на видобуток титанових руд в Індії за допомогою хабарів на загальну суму в 18,5 млн доларів.

Налагодити контакт з індійською владою в 2005 році Фірташу допоміг Джугендра Сінгха Реу, який – після закінчення навчання в Московському університеті Дружби народів – залишився в російській столиці і займався торгівлею рідкісними металами, у тому числі, і титаном. Саме його компанія Ragava Stork, яка є одним з провідних російських виробників титану, виступила партнером українського олігарха в індійській угоді.

Тоді Фірташ тільки починав працювати в титановому бізнесі, хоча був уже не новачком у газовій сфері. Починаючи з 2003 року, його компанія EuralTransGas, згідно домовленості між “Газпромом” і “Нафтогазом”, стала єдиним постачальником туркменського газу в Україну. Таким чином, компанія зі статутним капіталом в 12 тисяч доларів, зареєстрована в угорському селі, почала бізнес об’ємом в сотні мільйонів доларів на рік. Приплив капіталу від газового бізнесу дозволив Фірташу в 2004 році орендувати два гірничо-збагачувальних комбінати в Житомирській області, а також викупити частку в державному “Кримському титані”.

Згаданий EuralTransGas був спільним проектом Дмитра Фірташа та угорського підприємця Андраша Кноппа, який, за даними низки ЗМІ, свого часу був представником “Газпрому” в Угорщині. Всі їхні подальші газові проекти були так чи інакше зав’язані на Росії. Приміром, і одіозний газовий посередник “Росукренерго”, в якому партнером Фірташа і Кноппа вже виступив “Газпром”. Тепер обидва бізнесмени фігурують в американській кримінальній справі по індійському титану.

З 2005 року саме Кнопп домовлявся з індійськими чиновниками про ліцензії на видобуток титану в штаті Андра Прадеш, пропонуючи їм хабара.

За даними кримінальної справи, угода стала можливою завдяки підкупу прем’єр-міністра штату Андра Прадеш Раджасекхара Редді і його довіреної особи Рамачандра Рао. Зараз Рао – депутат верхньої палати парламенту Індії від штату Андра Прадеш. Він є одним з обвинувачених у справі про видобуток титану, але місцеві суди заблокували його видачу Сполученим Штатам.

Всього у справі про створення міжнародної корупційної схеми в якості обвинувачених проходять шість чоловік: Фірташ, угорський підприємець Андраш Кнопп, громадянин України Сурен Геворгян, індійський політик Рамачандра Рао і двоє комерсантів з Індії та Шрі-Ланки.

Офіційно інвестором проекту з видобутку індійського титану виступала зареєстрована у Швейцарії компанія Bothli Trade, раніше задіяна в газовому бізнесі в інтересах EuralTransGas. Зокрема, на Bothli Trade були оформлені кілька контрактів на поставку газу до Угорщини.

Згідно з угодою з Andra Pradesh Mineral Dev. Corporation (APMDC), державною компанією, яка є розпорядником надр штату Андра Прадеш, підписаним 24 серпня 2006, Bothli Trade отримала право добувати титанові руди на площі більш ніж вісім тисяч гектарів. Компанія Фірташа зобов’язалася вкласти в розробку родовищ від 15 до 20 млн доларів, побудувавши гірничо-збагачувальний комбінат.

Ще навіть не почавши видобуток титану в Індії, як стверджують американські слідчі, Кнопп намагався в інтересах Фірташа домовитися про постачання титану однієї з компаній в Чикаго. Очевидно, йдеться про найбільшого споживача цього металу – авіабудівної компанії Boeing.

Труднощі з реалізацією амбітних планів Фірташа в Індії почалися після того, як підкуплений прем’єр-міністр штату Андра Прадеш Раджасекхара Редді в 2009 році загинув, розбившись на вертольоті. Поки при владі залишалися його прихильники, проблем вдавалося уникати, але в 2014 році партія Редді програла вибори в парламент штату, після чого уряд розірвав угоду з Bothli.

В Україні Фірташ відомий, як власник каналу “Інтер”, а також своїм газовим бізнесом, олігархові вдалося фактично монополізувати галузь в середині 2004-2009 років через діяльність “Росукренерго” – компанії, яка була посередником у перепродажу російського газу Україні, країнам СНД та ЄС. За п’ять років посередництва Фірташу вдалося заробити мільярди доларів.

Завдяки особистим зв’язкам з Путіним, Фірташу вдалося домовитися про купівлю у “Газпрому” російського газу за ціною 249 доларів за 1000 кубометрів, тоді як НАК “Нафтогаз” купував його за 412 доларів.

За даними агентства Reuters, Фірташ зміг придбати за пільговою ціною понад 20 млрд кубометрів газу і отримати кредитів на $11 млрд завдяки підтримці президента Росії Володимира Путіна. Натомість глава Росії хотів фінансової підтримки для Партії регіонів, яку Фірташ надавав досить щедро.

Проте, станом на кінець березня 2015 ніяких кримінальних проваджень щодо Фірташа українські правоохоронці не заводили, незважаючи на те, що з моменту його арешту минуло вже більше року.

На даний момент, українські слідчі взялися за махінації в компанії Фірташа Ostchem, і вже звернулися за допомогою до американських колег.

29 квітня Печерський районний суд Києва заарештував 500 млн кубометрів газу на суму понад 4 млрд гривень, що належить Ostchem. Це було зроблено в рамках кримінального провадження про розтрату майна посадовцями НАК “Нафтогаз України.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ads here!

залишити коментар: