завжди свіжі новини

Всі новини

Генпрокуратура України готується зняти недоторканність з сімох депутатів Верховної Ради

Депутати

ГПУ готується зняти недоторканність з сімох депутатів. Приблизні фігуранти чорного списку вважають це помстою і розправою Порошека

Стали відомі імена народних депутатів, за якими ГПУ, як заявив напередодні ввечері голова фракції БПП Юрій Луценко, готує подання про зняття недоторканності.

Список з семи осіб оприлюднив зранку не генпрокурор Віктор Шокін, а журналісти. Мова йде про Андрія Денисенка, В’ячеслава Костянтинівського, Андрія Лозового, Ігоря Мосійчука та Сергія Мельничука з числа членів парламентської коаліції та Михайло Папієва та Сергій Клюєва з Опозиційного блоку.

Очікувалося, що в парламенті процедуру буде запущено, однак генпрокурор не з’явився в Раді, подання ГПУ у ВР також не було.

У коментарях фігуранти списку з числа коаліціантів пояснюють те, що відбувається, особиста помста президента.

“Це список цькування або список особистих ворогів Порошенка, – говорить Денисенко, який вийшов недавно з фракції БПП у зв’язку з ситуацією навколо Ігоря Коломойського. – Я в цей список потрапив тільки через причетність до Дніпропетровської команди. Вважаю це просто дріб’язковим політичним переслідуванням. Справжньою причиною вважаю дріб’язкову спробу помсти з боку Адміністрації президента, особисто президента, за мій вихід з фракції блоку Порошенко “.

За словами Денисенка, причин для кримінального переслідування на його адресу немає – на сьогодні він не проходить по жодній кримінальній справі.

В’ячеслав Константиновський, нардеп НФ, що потрапив в Раду по мажоритарці як мільйонер, який продав Роллс-ройс і пішов у АТО, каже, що чекав “чогось подібного”.

“За все життя на мене не було ніколи кримінальної справи, – говорить Костянтинівський. – Я знав, що щось буде, тому що я підписався проти [екс-генпрокурора Віталія] Яреми. Я піднімав питання з тим, що люди звільняються з прокуратури і не пояснюють джерела своїх доходів. Подивіться мою декларацію і подивіться декларацію цих людей – Яреми, [замгенпрокурора Анатолія] Даниленка. Де вони живуть, як вони одягнені. Ясна річ, їм це не подобається. Вони шукають спосіб убити двох зайців – і чинити тиск , і продавити закон про прокуратуру. З усіх вибирають тих, кого не люблять більше всіх“.

Ігор Мосейчук із Радикальної партії вважає, що виною відбувається його прагнення реформувати прокуратуру.

“Я виступав і виступаю за негайне реформування прокуратури. Ми займали і займаємо жорстку позицію і по кадровій політиці Генеральної прокуратури, – повідомив Мосейчук. – Я не боюся сісти у в’язницю, якщо хтось цього хоче. Тільки я боюся, що це закінчиться відставкою президента “.

“Нічого проти правил я не робив”, – говорить і Сергій Мельничук, виключений не так давно з фракції Радикальної партії і перейшов до групи Ігоря Єремеєва.

Правда, недавно стало відомо, що Гепрокуратура відкрила справу проти Мельничука по організації викрадення екс-глави Укрспирту Михайла Лабутина.

“Я ініціював створення ТСК, щоб розслідувати злочини, – говорить Мельничук. – Я припускав, що це [переслідування] буде, що вони нам будуть“повертати”. Зараз, виходить, патріоти потрапили в список. Ті, хто відстоював, сидітимуть в в’язницях, виходить. Я нічого не боюся, я таке пройшов, таке бачив, що це просто іграшки “.

Голова Радикальної партії Олег Ляшко у своїй прямій манері каже, що ГПУ отримала команду від президента, а причини, за якими хочуть заарештувати депутатів його фракції – суто політичні. У кінцевому рахунку спроба залякати депутатів загрожує розвалом коаліції і “контрреволюцією”, вважає він.

“Їх не влаштовує наша принципова позиція, то що ми завжди діємо не так, як в кулуарні домовленості у них, – каже Ляшко. – Ми завжди говоримо правду і діємо по правді”.

Своїх Ляшко буде “захищати до останнього”, але проголосує за зняття недоторканності з колишнього колеги Мельничука, а також депутатів Опозиційного блоку.

“Це спроба залякування увесь депутатський корпус – що ті, хто буде виступати проти лінії президента, будуть притягнуті до відповідальності, – каже Ляшко. – Тому я запропонував президенту не забути дати команду генпрокурору одночасно подати подання і на мій арешт і зняття з мене недоторканності. Янукович хотів це зробити – не встиг. Нехай Порошенко продовжує його справу“.

У пропрезидентській фракції БПП стверджують: коаліція стабільна хоч і не без проблем і спростовують інформацію про особисту помсту президента.

“Це неправда. Це фейки, які хочуть запустити для нестабільної роботи коаліції. Нехай коаліція сьогодні працює в дискусійному плані, але вона єдина”, – говорить Степан Кубів, нардеп і представник президента у ВР.

Голова БПП Юрій Луценко піднятий сьогодні навколо історії зі зняттям недоторканності з нардепів шум назвав фальстартом. Він пояснив, що матеріали для вистав по семи депутатах дійсно лежать на столі у генпрокурора. Конкретних прізвищ прокурор нібито ще не називав, але на злодієві, мовляв, і шапка горить.

“Ті, хто сьогодні почали фальстарт – це показово, – сказав Луценко. – Це класична схема, коли у людей є проблеми або з нервами, або з минулим, або з тим і іншим. Треба заспокоїтися. Люди, які невинні, ніколи не постраждають в демократичній країні. Люди, які відчувають за собою провину, знають, що робити. А люди, які просто хочуть займатися клоунадою, повинні вибрати іншу професію“.

Законопроект про зняття депутатської недоторканності як такої, в цілому піднімався у ВР ще на початку лютого. Тоді парламент ухвалив відповідний законопроект і направив його на розгляд до Конституційного суду.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

             

залишити коментар: