завжди свіжі новини

Всі новини

Давид Жванія і Микола Мартиненко всіляко ухиляються від повернення багатомільйонного кредиту ОТП Банку

Жванія і Мартиненко

Голова правління ОТП Банку (Київ) Тамаш Хак-Ковач надіслав листа президентові України Петру Порошенку, в якому попросив главу держави втрутитися в конфлікт з підприємством “Юністіл”.

У листі говориться, що в 2008 році ОТП Банк надав підприємству “Юністіл” інвестиційний кредит на купівлю обладнання для виробництва оцинкованого сталевого листа у формі двох кредитних ліній на суму майже $18 млн і 43 млн грн. Позику підприємство вибирало декількома траншами в період з 2008 року по 2013 рік.

З 2013 року підприємство припинило виплати, внаслідок чого утворилася заборгованість на суму в еквіваленті понад 200 млн.

Як зазначається у листі, ОТП Банк прийняв рішення видати кредит цьому підприємству, оскільки воно пов’язане з ВАТ “Криворізький турбінний завод” Констар “та ВАТ“Запорізький абразивний комбінат “.

“Вирішальним аргументом стало те, що підприємство пов’язане з промисловими гігантами – ВАТ ”Криворізький турбінний завод “Констар” та ВАТ “Запорізький абразивний комбінат”, які мають виробництво та ліквідне майно. Ці підприємства і “Юністіл” входять до бізнес-групи, яка знаходиться в орбіті впливу Жванії (український бізнесмен Давид Жванія) і Мартиненко (глава профільного парламентського комітету з ПЕК Микола Мартиненко – ред.)”, – Йдеться в листі.

Разом з тим у відношенні Криворізького турбінного заводу “Констар”, який виступив поручителів по кредиту, було відкрито справу про банкрутство, а другий поручитель – Запорізький абразивний комбінат – не визнає своє фінансове поручительство.

“Власники цих підприємств у рамках стратегії неповернення боргів застосовують весь арсенал політичного впливу для тиску на суддів, державних виконавців та інші держоргани”, – йдеться в листі.

Як уточнили нам у банку, всього позичальник виплатив фінустанові $5.693 млн і 97,626 млн грн. При цьому незначну частину з цієї суми банк примусово списав з рахунків “Юністіл”. Загальна сума претензій ОТП Банку до позичальника і його поручителям, яка була заявлена в ході судових процесів, становить 263, 487 млн грн.

ОТП Банк (раніше – “Райффайзенбанк Україна”) заснований в 1998 році. Його єдиним акціонером є угорський OTP Bank Plc. ОТП Банк входить до банківської групи ОТП, до складу якої також входять ТОВ “ОТП Факторинг Україна”, ТОВ “КУА” ОТПКапітал “, ТОВ” ОТП Лізинг “і ТОВ” ОТП Кредит “.

Згідно з даними Нацбанку України, на 1 січня 2015 року з розміром загальних активів ОТП Банк займав 15-е місце (21,506 млрд грн) серед 158 діючих у країні банків.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

             

залишити коментар: