завжди свіжі новини

Всі новини

За несплату комунальних платежів у вас відберуть квартиру або бунгало

Комуналка

У 2015 р., незважаючи на труднощі в економіці, українці стали добросовісніше розраховуватися за комунальні послуги. Про це свідчать дані Держслужби статистики.

Так якщо на грудень 2014 р. борги населення за воду, газ і тепло склали 14,7 млрд грн, то на лютий 2015 р. (дані за березень будуть до кінця квітня) вже 13,28 млрд грн.

Юрист Василь Мірошниченко пояснює це активізацією роботи ЖЕКів з “вибивання” боргів і побоюваннями людей, що введуть пеню за прострочення платежів по “комуналці”.

Як видно з інфографіки, за окремими регіонами та видами послуг платежі перевищують нараховані суми і часом значно. Наприклад, у Закарпатті споживачі тепла і гарячої води вдвічі з початку року перекрили виставлені рахунки, але це виняток, в основному переплата становить від 1% до 8,5%. Найкраще розраховуються за газ – рівень платежів скрізь перевищує 90%, за виключенням воюючого Донбасу – там взагалі не сплачений кожен п’ятий рахунок – і Волині, там всього 86,6%.

Директор енергопрограм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валентин Землянський говорить, що за газ платять вчасно з двох причин. Перша – облгази жорстко борються з приватниками-боржниками, що опалюють газом житло, фізично припиняючи їм поставки при великих боргах (відрізають і заварюють трубу). Друга – найбільш далекоглядні споживачі розраховуються наперед, щоб заощадити в наступному місяці, бо газ із травня по жовтень вдвічі дорожчий, ніж в опалювальний сезон (7,2 а не 3,6 грн за куб. м).

А ось зимовий спад оплати за опалення Землянський пояснює підвищенням тарифів на тепло: “У багатьох просто не вистачає грошей, тому платіжку за тепло вони відкладають вбік, сподіваючись сплатити пізніше, коли опалення відключать і загальні платежі стануть менші. Коли запрацює механізм субсидій, ситуація покращиться”.

Екс-міністр ЖКГ, голова Спілки власників житла України Олексій Кучеренко каже, що зараз складно прогнозувати, збільшаться чи зменшаться в цьому році борги за компослуги з урахуванням того, що тарифи на тепло і газ вже зросли:

Землянський побоюється, що проблеми виникнуть на більш високому рівні, якщо держава, незважаючи на запевнення, що 25 млрд грн на субсидії в бюджеті є, не зможе вчасно і повністю перерахувати комунальникам, і тоді ті не зможуть закупити газ, вугілля, електроенергію щоб забезпечити нормальну якість послуг.

Як роз’яснив нам Мірошниченко, за законом власника приватизованого житла можуть виселити тільки якщо борг за “комуналку” більше 10 мінімальних зарплат або 12 180 грн. Якщо борг менший, то після рішення суду держвиконавці зобов’язані примусово стягувати борг з інших джерел доходу – зарплати, пенсії і т. і.

“З 2013 р. діє новий механізм стягнення боргу: за заявою кредитора суд видає судовий наказ без присутності сторін, тому багато боржників дивуються, що їх не викликали в суд, коли отримують на руки документ із суду з вимогою сплатити борг. Але якщо такий наказ оскаржений у 10-денний термін, тоді справа розглядається в звичайному порядку за присутності боржника. При цьому борг за “комуналку” можуть стягнути через суд тільки за останні три роки з моменту звернення”, – говорить Мірошниченко.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ads here!

залишити коментар: